Отидете към основна версия

3 601 32

Северна Македония няма да се откаже

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • ес

Зоран Заев призова за балканско партньорство

Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония получи много положителни европейски доклади и сключи договор за добросъседство с България, но въпреки това не започва преговори за членство в ЕС. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Премиерът повтори, че за неговата страна е недопустимо да се правят опити за промяна на нейната идентичност. Процесът за страната продължава много дълго.

Македонското правителство няма да спре да търси европейски преговори. Въпреки това то няма да подлага на риск своите достойнство и идентичност.

Според него опитите да се определя историята на друга нация не съответстват на европейския дух. Премиерът е убеден, че е възможно да се намери решение на въпроса с България.

Заев смята, че миналото не трябва да се забравя, но е важно да се градят нови мостове на сътрудничество между всички балкански държави. Това би бил единственият път към успеха.

Заев обяви, че Гърция остава силен медиатор за европейския път на Северна Македония. Явна подкрепа вече е била изразена от гръцкото правителство.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: