Last news in Fakti

9 Май, 2021 14:45 3 595 32

Северна Македония няма да се откаже

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • ес

Зоран Заев призова за балканско партньорство

Северна Македония няма да се откаже - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония получи много положителни европейски доклади и сключи договор за добросъседство с България, но въпреки това не започва преговори за членство в ЕС. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Премиерът повтори, че за неговата страна е недопустимо да се правят опити за промяна на нейната идентичност. Процесът за страната продължава много дълго.

Македонското правителство няма да спре да търси европейски преговори. Въпреки това то няма да подлага на риск своите достойнство и идентичност.

Според него опитите да се определя историята на друга нация не съответстват на европейския дух. Премиерът е убеден, че е възможно да се намери решение на въпроса с България.

Заев смята, че миналото не трябва да се забравя, но е важно да се градят нови мостове на сътрудничество между всички балкански държави. Това би бил единственият път към успеха.

Заев обяви, че Гърция остава силен медиатор за европейския път на Северна Македония. Явна подкрепа вече е била изразена от гръцкото правителство.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скопски чекист

    36 0 Отговор
    Бай, бай, бай Зай!
  • 2 Бибитко

    55 0 Отговор
    Българско зайче, ако плюете Германия така, както плюете България едва ли ще получавате положителни доклади. Значи можете да наричате българите "фашисти", а германците - не, като се знае откъде дойде фашизмът?! Отвратително лицемерие!

    Коментиран от #29

  • 3 вън от ЕС

    18 10 Отговор
    На тези изобщо не им трябва Европейски съюз и НАТО!
    Да си ядат истинската храна и да се радват на живота!
    Писна ми да ям ГМО продукти, домат, където го оставиш в хладилника, забравиш за него и след 20-30 дена, не е мръднал...
    Тровят ни от години, хубаво, че поне като дете съм ял истинска храна!
    Да не правят грешката да се продадат за пари - както България се продаде преди години!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Борислав

    43 1 Отговор
    Наглъл просрпски агент и предател на идеалите и делото на Гоце Делчев. Всеки един български политик който подпише за македонски език и нация ще е национален предател!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Блатен Асечки

    18 1 Отговор
    Теа ц иг а н е плачат за български Уйий
  • 8 Северна Македония

    33 0 Отговор
    Са като шило в Торба!!! Само се мушат тук и там, всичко друго правят, но не да се разберат с България!! Някога им се бяха опразни ли магазините караме с тирове, захар, брашно, сирене, НА тяхната митница в Скопие, наобиколили, камионите, и питат от Къде е стоката!! Казваме от Бъргария!!! Аа добре, казват гладните Македонци, но да знаете, че ние ще си вземеме Пиринска Македония, и подобни!! Умрели от глад, но се Репчи, това е Северо Македонеца!!! Компромиси Никакви, пуснеш лиго под Масата, ще се качи отгоре на нея!!!
  • 9 хахахахахаха

    18 0 Отговор
    "и сключи договор за добросъседство с България"

    Чшшшшшш... албано-сръбските помиярчета... Като се научите да си спазвате договорите, тогава да лаете.
  • 10 100perа

    25 0 Отговор
    Е, да де Заев, точно така е - опитите да се определя историята на друга нация не съответстват на европейския дух. Нали точно заради опитите ви да определите и изопачите историята на България ви е тресната бариерата.
    Никой не ви пречи да се самоопределяте за каквито искате. Истината е простичка - били сте българи, сега сте марсианци, пардон - македонци, уф, пак пардон - северномакедонци. И езикът ви си е български. Що не кажете на албанците в собствената ти страна, че не говорят албански, а примерно - македонски?Това, че говорите албански и български, не ви пречи да сте марсианци. На американците не им пречи да говорят английски, на австрийците - немски, пък на швейцарците - френски, италиански, немски, та даже и осъвременен вариант на латинския.
    И не - докато продължавата да си го градите "идентитетот" на базата на негативизма към България и като изопачавате българската история, вие не сте за ЕС.
  • 11 Скопие лъжат че са бедни

    3 5 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 12 Мисля си

    14 0 Отговор
    Мисля си, ЕС не се разпадна по наше време, ама РСМ ако се присъедини, това ще е краят. И сега има достатъчно напрежение, какво остава когато тези “палави деца” се присъединят. Ще разбият матрицата отвътре. Западняците само ще гледат как маке вилнее нар бащино им огнище как никой друг ме го е правил. Сеир. Верни са големи шилета
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колко дълго

    8 0 Отговор
    От 1998 ли? За историята това е момент друже!
  • 15 тоя с магарето

    13 0 Отговор
    Сключи титомакедонецо, ама не го изпълнява. Сръбски подлоги.
  • 16 Горд Българин

    14 0 Отговор
    Заю баю какво се е разциврил? Никой нищо не иска от тези, но когато те искат нещо от ЕС то тогава ще им се наложи да си признаят, че са насила откъсната българска територия с българско население на нея. Като е нeдoпуcтимo дa си признаят, че са българи да вървят да реват на рамото на гърците. Те даже името на града държава им свениха. И, за каква история говори този, та моите цървули са на повече години от тяхната "държава". Да възмoжнo е дa ce нaмeри рeшeниe нa въпрoca c Бългaрия само когато признаят, че географската област Македония е Българска, те са българи и езика им е български диалект. САМО КОГАТО СИ ПРИЗНАЯТ ТОВА ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ МОЖЕ ДА ИМА СЪГЛАСИЕ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Горд Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ванга":

    Со маймунакитата ние българите ке ви пукнем долната част на гръбо
  • 19 Даката

    16 0 Отговор
    На макета ще им е най добре да възкресят Тито и да си направят една мини Югославия.Няма друг народ който така да жали по Тито.
  • 20 2323

    16 0 Отговор
    Турция е кандидат за членство от 1999г., тия къде са се разбрали. Има още много време да почакат. Холандия да не би да ги пусне случайно, а има още доста държави, които ще ги спрат, така че ние сме им най-малкия проблем
  • 21 Бай Вълчан

    14 0 Отговор
    Братя българи от Македония, искам да ви кажа какъв е нашият проблем с вас. Мъката ми е, че не мога да ви псувам с най-мръсните файтонджийски псувни, защото човек не може да псува брат си. А вие го заслужавате. Какво трябва да стане, за да проумеете какви сте?
  • 22 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Зайо вече всички разбраха, че си обикновено сръбско мекере .
  • 23 Мим33

    14 0 Отговор
    Вие няма да се откажете,ама и ние няма да ви поемем , сметката..която се надявате , да ви плащаме
  • 24 Хр Николов

    4 1 Отговор
    Не зная тук ли му е мястото, но трябва някъде да се разкаже: кои хора, кога и защо са измислили македонизма и защо той се е разпространил. Дядо ми е бежанец през Втората световна война от "Южна Македония". Беше в края на дните си, когато ми разказваше за да знам, кой съм аз - низш бежанец ли съм, изтормозен македонец без родина ли съм или българин с коварни, но силни врагове? Това се случи през далечната 1964 г. когато "бежанец" и "маке" бяха забранени, но широко ползвани обидни и подигравателни прозвища към част от хората в държавата ни. Ето какво ми обясняваше дядо. Македонизмът е измислен от активните българи, останали след Съединението от 1885 г. в пределите на Турция. Целта е била мимикрия пред Европа, Турция и... целия свят - "Вижте - тук живеят християни, които няма да правят с България силна държава (каквато вие не искате да допускате). Тук искаме мъничка слабичка македонска християнска автономия под ваша или султанска власт." Надеждата е била след обособяването на такава автономия, да се проведе ново СЪЕДИНЕНИЕ. Трябвало е да няма никакво подозрение, че това е някаква нова Източнорумелийска хитрина, затова няма нито един документ. Че македонизмът е мимикрия са знаели всички възрастни и будни българи във всяко село в турската час на България. За да няма издънки, с по-младите това не се е споделяло. Очаквали са европейски анкети и младотурски проучвания… След Балканските войни македонизмът се използва като единствен възможен вариант за спасение на б

    Коментиран от #26

  • 25 Хр Николов

    6 0 Отговор
    Не зная тук ли му е мястото, но трябва някъде да се разкаже: кои хора, кога и защо са измислили македонизма и защо той се е разпространил. Дядо ми е бежанец през Втората световна война от "Южна Македония". Беше в края на дните си, когато ми разказваше за да знам, кой съм аз - низш бежанец ли съм, изтормозен македонец без родина ли съм или българин с коварни, но силни врагове? Това се случи през далечната 1964 г. когато "бежанец" и "маке" бяха забранени, но широко ползвани обидни и подигравателни прозвища към част от хората в държавата ни. Ето какво ми обясняваше дядо. Македонизмът е измислен от активните българи, останали след Съединението от 1885 г. в пределите на Турция. Целта е била мимикрия пред Европа, Турция и... целия свят - "Вижте - тук живеят християни, които няма да правят с България силна държава (каквато вие не искате да допускате). Тук искаме мъничка слабичка македонска християнска автономия под ваша или султанска власт." Надеждата е била след обособяването на такава автономия, да се проведе ново СЪЕДИНЕНИЕ. Трябвало е да няма никакво подозрение, че това е някаква нова Източнорумелийска хитрина, затова няма нито един документ. Че македонизмът е мимикрия са знаели всички възрастни и будни българи във всяко село в турската час на България. За да няма издънки, с по-младите това не се е споделяло. Очаквали са европейски анкети и младотурски проучвания… След Балканските войни македонизмът се използва като единствен възможен вариант за спасение на б

    Коментиран от #30

  • 26 Хр Николов

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хр Николов":

    българите в Сърбия и Гърция от масово изселване, асимилиране или откровено среднощно избиване.
    Някои българи приемат поведението на България след Втората световна война за срамно предателство на българщината в сръбска Югославия. Според дядо това поведение е било доказателство за най-искрена обич на победена България към хората в Южна Сърбия. България е казала - ще им направим леко различен езика, ще дадем парче от територията си, но не избивайте и не изселвайте и не сърбизирайте тези хора. Да - бяхме назовани фашисти, окупатори, диви татари и какви ли не още, но спасихме несръбския ви "идентитет", братя северомакедонци... Ние го измислихме Вашиот македонизъм, за да не сте сърби, за да не сте бежанци, прокудени от земята си като моя дядо, за да сте живи днес, за да ви има... Толкова можахме тогава... Сега сте Вие на ред - викнете всички, а не един по един – СЪЕДИНЕНИЕ, както искаха дедите ви… Или поне не плюйте по костите им... Днес ви има, защото те се бориха за това срещу целия свят.

    Коментиран от #27

  • 27 Скопие

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хр Николов":

    Не се согласувам, но почит до земја за искреноста и убавата приказна. Поздрав и ви посакувам убав ден.

    Коментиран от #31

  • 28 Дебилчев

    7 0 Отговор
    Тоя заев едно си знае, едно си бае, само идентичност ли е, къде е коридор 8, само сръбски културни ценности ли признава, празнуват тито, абе още с мисъл и действия на удб от бивша югославия, какъв ЕС, и с крачка не помръдват, 28г с Гърция, сега колко ще са с БГ
  • 29 Си ган

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бибитко":

    Фашизмът идва от Италия..
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хр Николов":

    Смятам, че тактиката ни е била правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Скопие":

    Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe ти кaтo бългaрин мaкeдoнeц cи тoлкoвa тъп и нe cхвaщaш кaквa e тaктикaтa нa дeйцитe oт ВМOРO и вeчe 30 гoдини ce пържeтe в coca зaбъркaн oт кoминтeрнa и врaгoвeтe нa бългaрщинaтa... Дeбeлa глaвo мaкeдoнcкa, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa тe нaпрaвихa "нoрдик"!
    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"
    Маке, писмото на Гоце до Кольо,
    "Кoлйo,
    Вcичкитѣ ти пиcмa дoceгa изпрaтeни oтъ тeбъ и чрѣз тeбъ, cъмъ пoлучилъ. Oтцѣплeниятa и рaзцѣплeниятa никaкъ дa нe ни плaшaтъ. Дeйcтвитeлнo жaлкo e, нo щo мoжeмъ дa прaвимъ, кoгaтo cи cмe бългaри и вcички cтрaдaмe oтъ eднa oбщa бoлѣcть!..............." го е писал на Български, а не на асномски "македонски"...
  • 32 Гост

    1 0 Отговор
    Само с подписване на договор не става. Трябва и да се прилага...
Новини по държави: