Отидете към основна версия

1 582 22

Опозицията отново призова Запада: Нужни са единни действия срещу Лукашенко

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • александър лукашенко

Натискът е по-ефективен, когато страните действат заедно и ние призоваваме Великобритания, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да действат съвместно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска отново призова западните страни и съюзниците им за съвместни действия срещу властите в Минск. В същото време журналистът Роман Протасевич, арестуван при отклоняването на самолет от Беларус миналия месец, направи противоречиви изказвания във видео, за което близките му са категорични, че е записано под натиск.

Варшава е поредната столица, посетена от Светлана Тихановска - съперник на Александър Лукашенко на изборите в Беларус през август миналата година. От обвиненията за фалшификации към спечелилия пореден мандат държавен глава започнаха масови протести, а Тихановска замина за Литва заради страх от съдебно преследване. В емиграция тя продължава да призовава международната общност за сурови санкции срещу Беларус.

Натискът е по-ефективен, когато страните действат заедно и ние призоваваме Великобритания, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да действат съвместно, така гласът им ще бъде по-силен.

Именно човек от обкръжението на Тихановска е съобщил с кой самолет ще лети Роман Протасевич - това заяви самият той в 90-минутно видео, излъчено по държавната беларуска телевизия. Основателят на опозиционния канал Nexta беше арестуван на 23 май, след като самолетът на "Райънеър" за Вилнюс, с който пътуваше, беше отклонен и приземен в Минск.

В интервюто 26-годишният Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията. Признава, че е организирал неразрешени протести в Беларус миналата година и че вече изпитва уважение към президента Александър Лукашенко.

Журналистът казва още, че е здрав и доброволно се е съгласил на интервюто. Не е бил гримиран, за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му.

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според семейството на Протасевич и опозицията интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: