Отидете към основна версия

4 058 38

Трябва да водим директни преговори с Вашингтон, пишат в Северна Македония

  • северна македония-
  • сащ-
  • преговори-
  • ес-
  • българия-
  • западни балкани-
  • членство в ес-
  • балкани-
  • скопие-
  • история

Страните от Балканите трябва да се свържат, казват политически анализатори

Снимка: Shutterstock

Страните в Западните Балкани трябва да се обърнат към себе си, да се свържат и да се развиват, преди всичко в полза на своите граждани, а Република Северна Македония трябва да обмисли директни преговори с Брюксел и Вашингтон за разрешаване на спора с България. Това казват анализатори от югозападната ни съседка след засилените регионални дейности, които са дошли като отговор на българското вето от миналата седмица върху рамката за преговори за присъединяване на Скопие към ЕС, което остави Албания в чакалнята, въпреки че и двете страни претендират, че отговарят на критериите за започване на преговори, пише скопското издание „Слободен печат“, цитирано от агенция „Фокус".

Според анализатора Иво Рангелович РСМ трябва да иска гаранции, че повече няма да ѝ бъде налагано вето. „Ветото от Люксембург потвърждава „гамбит-политиката“ на България, но и нестабилността в областта на консенсуса в ЕС. Дойде моментът, когато македонската дипломация трябва да бъде пренасочена към директни преговори с Брюксел, но също и с Вашингтон, за да се размие абсурдността на българските искания - по-специално чрез португалското предложение. Осезаема перспектива може да бъде осигурена само чрез официални гаранции, ако се постигне споразумение с България или да се настоява за вдигане на ветото и след това се постигне споразумение“, обяснява Рангелович пред „Слободен печат“.

Той добави, че реформите трябва да продължат въпреки безизходицата в европейската интеграция и че страните от региона трябва да се свържат. „Съпротивата на страните от Западните Балкани не трябва да възпрепятства реформите. Правим ги първо за себе си, а след това за интеграцията в ЕС. В тази връзка вярвам, че инициативата „мини Шенген“ ще бъде разширена с митнически съюз и създаване на пазар, подобен на ЕС, разбира се в по-малък мащаб, за да се улесни интеграцията на страните от региона. Изводът е, че страните от Западните Балкани, вместо да търсят решение в друг център на сила като Русия, Китай или Турция, трябва да се обърнат към себе си и да започнат да се занимават с реалните проблеми на гражданите. Няма по-важен национален интерес от достойния живот на всеки гражданин“, казва Рангелович.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: