Last news in Fakti

6 Август, 2021 13:45 4 492 27

Полша не бива да остава в ЕС на всяка цена, каза правосъдният министър

  • членство в ес-
  • полша-
  • ес-
  • збигнев жобро-
  • евроскептицизъм

Той направи тези коментари на фона на засилващо се напрежение между Варшава и Брюксел

Полша не бива да остава в ЕС на всяка цена, каза правосъдният министър - 1
Снимка: Shutterstock

Полша не бива да остане член на Европейския съюз на всяка цена, каза министърът на правосъдието Збигнев Жобро в интервю за в. "Жечпосполита". В него той остро се противопостави на определените от него като "изнудване" критики от блока за реформите в съдебната система на Полша, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Той направи тези коментари на фона на засилващо се напрежение между Варшава и Брюксел, породено от дългогодишен спор за върховенството на закона. Полша е изправена пред краен срок до 16 август, докогато трябва да изпълни решение на Съда на ЕС или потенциално да понесе финансови санкции. "Аз съм твърд противник на поддаването на незаконното изнудване, което Европейският съюз извършва чрез Съда", каза Збигнев Жобро за ежедневника "Жечпосполита".

"Вярата, че ЕС е добър чичо, който ни дава пари и че на всяка цена трябва да приемем всичките му искания, е пропаганда и фалш", каза той и добави, че Полша трябва да е част от ЕС, но не на всяка цена. Жобро, който е лидер на крайно десния младши партньор в управляващата коалиция, е архитект на реформата на съдебната власт, която постави Полша в сблъсък с Брюксел. Според Европейската комисия промените подкопават независимостта на съдилищата в най-големия източен член на блока и Полша трябва да приложи решение на Съда на ЕС, с което се разпорежда страната да разпусне смятаната от критици за политизирана дисциплинарна камара за съдии.

Вчера председателят на Върховния съд на Полша частично замрази работата на камарата. Управляващата в Полша коалиция "Обединена десница" е дълбоко разделена как да реагира на ултиматума на Брюксел. По-умереното ѝ крило призова за компромис, а партията "Обединена Полша" на Жобро настоява, че реформите са необходими, за да бъдат спрени някои съдии, които вярват, че са над закона. На въпрос дали "Обединена Полша" ще остане в коалицията, ако Полша приеме решението на Съда на ЕС, Жобро отговори, че има "лимити на компромиса". Социологическите проучванията показват, че по-голямата част от поляците подкрепят членството в ЕС. Независимо от това, скорошно проучване, проведено за "Жечпосполита" показа, че процента от поляците подкрепящи напускането на блока се е увеличил спрямо предишните проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сбого Ес

    82 10 Отговор
    Защото полша са суверенна държава и те си коват законите... Тва че ти бият "спонсорство" от европа не значи, че трябва да се продадеш. Крайно време е ЕС да се разпада защото това тука е просто някаква оргия...
  • 2 069

    88 10 Отговор
    Абе накрая всички страни от бившия Източния блок да се махаме вкупом от този брюкселски псевдосъюз и да си направим Източен съюз. Оказва се, че нито политически, нито цивилизационно сме на едно мнение с джендърите и колонизаторите от така наречената "Западна Европа".
  • 3 Само стойки !

    13 58 Отговор
    Извън ЕС Полша ще последва участта на Украйна !
  • 4 Полските нещастни панове

    22 16 Отговор
    не виждат новия Адолф в ЕС и го търсят в Щатите. Вечната им омраза към Русия ги прави непригодни почти за всичко.Те са като унгарския език,безаналогови,няма други като тях.О,вечно нещастна Жечпосполита,твоята трагедия само Шекспир може да я опише..

    Коментиран от #18

  • 5 Иван

    49 6 Отговор
    И ние да напускаме този еврогейски съюз.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русофилска гад

    7 47 Отговор
    Да се махаме ,защото шепа продажни рублерасти го искат ли ? Да изпушват тея национални предатели ! На който не му изнася да си събира боклуци и да пали към Русия,Таджикистан,Беларус или там в който иска катун към евразийския съюз !

    Коментиран от #13, #19, #21

  • 8 Пашата и сие

    24 3 Отговор
    В България убиват хора за удоволствие ,сваляй Европейското знаме!
  • 9 Киро Японеца

    24 1 Отговор
    Те мутрите на Борисов убиват хора какъв Евро Съюз какви 5лева бе хора
  • 10 КОЙ

    21 1 Отговор
    Толкова много турки джагали идват в Европа че няма как да не се разпадне
  • 11 Йоан

    6 37 Отговор
    Супер тъпи, злобни и прости коментари от скапани рублолизци. За разлика от вас съм ходил в Русия, Казахстан и т.н. и там е шит. И Полша ментално е задръстена консервативна държавица, която е ок, заради западни инвестиции. Извън ЕС България би била Грузия - отчайваща гледка. Трябва да се надяваме на федеразлизация на ЕС, тъй като ЕС защитава гражданите си - включително от огромните цени на руския газ. Българите са тъпо племе , нещо като Алабама на САЩ, и следва да се култивират насила и от Запада.

    Коментиран от #12

  • 12 Ха ха

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Йоан":

    Абе,Джони.Какви огромни цени на руския газ бълнуваш?Да не би да имаш предвид цената на шистовия газ от Хамерика?

    Коментиран от #26

  • 13 Учуден

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "русофилска гад":

    Ти май не си в час? Всеки може да наречеш руспофил, но не и поляците
  • 14 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Браво. Зелките да не си мислят че всички са им безпрекословно подчинени. Това е суверенна държава в съюз и никому не е делегирала отказ от суверенитета си, още повече на комисии и чиновници неизбирани от никой пряко и с институции овладени от девинтни малцинства.
  • 15 Лудница

    23 2 Отговор
    Ако някой беше прочел 900 страници условия за влизане в Европейския съюз никога нямаше да влезе,това е олигофрения,да искаш да те вземат в съюз да си плащаш вход всяка година и да ти казват какво да правиш в къщи( собствената ти държава.да ти ограбват качествените стоки храни и злато,а да ти връщат замразени неща от 100 години,да ти казват как да си гледаш животните иначе няма да гледаш,да ти ползват държавата за кенеф и сметище като си пращат боклуците за изгаряне тука и старите им таратайки и стара техника,да ти избият всички животни с измислените им болести за да няма храна,олигофрения,да ти взимат синовете и дъщерите за роби,а тук да държат държавата на дъното,олигофрения и това всичкото с помощта на местни предатели олигофрени.европейския съюз модерна форма на робство и геноцид и затриване на малките държави.
  • 16 долу ЕС

    21 2 Отговор
    България също! искаме си референдум за нато и ЕС! никой не ни каза че джендарията е ценност като влизахме 2007! ското некрофилията педофилията и инцеста ще станат, а ще забранят християнството!
  • 17 Д Б

    11 1 Отговор
    Браво! Нашите да взимат пример, а не да угодничат пред Брюксел! Защитавайте националните ни интереси и не ги подменяйте с фалшиви европейски псевдо-ценности, като джендър идеологията, истанбулската конвенция и ваксофашизма, последният от които е умело дигизиран като 'грижа за здравето на населението'. По времето на комунизма държавна сигурност е тровела преследваните от властта с радиация, убиха и Георги Марков с рицин и в същото време по стени на институции са се виждали закачени лицемерни лозунги със следното съдържание: "За нас здравето на населението е от първостепенно значение". Това, ако не е цинизъм... Историята се повтаря.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Стефан

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Полските нещастни панове":

    Абе май омразата е взаимна, а Жечпосполита е владеела доста зами от Русия през вековете, а жертвите от Катинското клане над 22 000 не се забравят лесно, да избиеш военнопленници е проява на дива азиатска жестокост, обаче те руснаците имат оправдание, те избиха толкова милиони от СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, колкото Хитлер изби за цялата война, но поне в Полша историята им не е пренаписана от Москва като нашата.
  • 19 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "русофилска гад":

    А не може ли обратното, ти да палиш и за Моленбек примерно или за някой от северните райони на Париж ,може за източните също
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 вкарвача

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "русофилска гад":

    Дрисльо
  • 22 ТАНТУРЕЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Д Б":

    ДЕБИЛКО
  • 23 БАБАТА НА Г.М

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Д Б":

    На Гошо Марката му вкараха радиация в гъзата,от което той умря на спирката.По времето на комунизма беше много лошо.всички бяха сити и нямаше от какво да са доволни.Държавна сигурност черпеше подлеците и те се увеличаваха.Изобщо тежко време.Не като сега дето можем да пътуваме и берем маслините на гръцките господари
  • 24 Анонимен

    1 0 Отговор
    Полша може да си го позволи. Има икономика, има армия, има народ с ценности и най-важното - зад гърба им стои САЩ. Ако не се дървят твърде много на Русия имат всички шансове да оцелеят като самостоятелна държава. За съжаление при нас не е така. Ние нямаме нищо от гореизброеното. Ердоган само чака да му паднем в ръчичките. За 2 часа ще ни прегази. Подозирам, че и сърбите няма да останат безучастни.
  • 25 ...

    3 0 Отговор
    Аз предлагам България, Унгария и Полша да се хванем за ръчички и да излезем от еврогейските терористични организации ЕС и НАТО. Да си направим нов Източен съюз или там каквото ще да е, което ще бъде едновременно икономически и военен алианс, а другите държави от Източна Европа като осъзнаят какви са останалите от Западна Европа и САЩ, да влязат и те в съюза и така...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бесен

    1 0 Отговор
    "Аз съм твърд противник на поддаването на незаконното изнудване, което Европейският съюз извършва чрез Съда"

    Публикувано във факти.бг: "Вярата, че ЕС е добър чичо, който ни дава пари и че на всяка цена трябва да приемем всичките му искания, е пропаганда и фалш"
    ---
    Няма какво да се коментира повече от това!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания