Отидете към основна версия

5 142 31

Тръмп след фиаското в Афганистан: Байдън да се оттегли позорно!

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • талибани-
  • афганистан

Вчера действащият държавен глава Ашраф Гани напусна страната, а президентският дворец в Кабул вече е във владение на талибаните

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Време е Байдън позорно да се оттегли заради това, което позволи да се случи в Афганистан, заради огромното повишаване на случаите на ковид, заради катастрофата на границата (с Мексико - бел.ред.), заради ликвидирането на енергийната ни независимост, заради осакатената ни икономика", пише в своя позиция, публикувана в интернет пространството американският експрезидент.

Следва да се отбележи, че именно администрацията на Тръмп започна процедурата по изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, където страната води военни действия от около 20 години. Впоследствие обаче позицията на Тръмп се промени, като той настояваше за по-плавно изтегляне на контингента с оглед на покачващата се опасност от връщането на талибаните на власт.

"Това, което направи Джо Байдън, е легендарно", продължава с критиките, в случая с ироничен подход, Тръмп. Актът по подаване на оставка не следва да бъде труден като се има предвид, че Байдън е избран незаконно, допълва бившият президент.

Припомняме, че след като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили.

Вчера действащият държавен глава Ашраф Гани напусна страната, а президентският дворец вече е във владение на талибаните.

Двама техни представители заявиха пред Reuters, че очакват властта да им бъде предадена изцяло.

Правителството капитулира, а правителствените войски и полицията се саморазпуснаха. Същевременно талибаните отказаха преходно правителство и планират създаване на емирство.

А днес съветът за Сигурност се събира заради Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: