Отидете към основна версия

1 679 12

И Финландия скочи срещу България и Румъния в Шенген

  • българия-
  • румъния-
  • финландия-
  • шенген
Финландския вътрешен министър Пейви Ресенен

Финландия също е против приемането на България и Румъния в Шенген и ще блокира опитите на двете държави да се присъединят към свободната за пътуване зона, заяви вътрешният министър на страната Пейви Ресенен ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, който ще се състои в четвъртък. Според нея България и Румъния са били приети твърде лесно в Европейския съюз, още преди да са готови за това, съобщи финландското онлайн издание ЮЛЕ.

Позицията на Финландия не е свързана с бедните роми, които търсят препитание във Финландия, категорична е Ресенен, отхвърляйки обвинения от тази посока. Причината е високото ниво на корупция и неспазването на принципите на правовата държава, което е условие за приемането в Шенген. Корупцията в двете страни можела да им попречи да подсигуряват външните граници на  ЕС.

Възражението на Хелзинки е подкрепено и от Берлин.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви в понеделник, че има най-малко седем страни, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген, но не уточни кои са.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: