Отидете към основна версия

1 393 0

Баткото на Обама се провали на изборите в Кения

  • барак обама-
  • малик обама-
  • кения-
  • избори
Малик Обама е полубрат на Барак Обама: двамата имат общ баща, но различни майки.

По-големият брат на президента на САЩ Барак Обама – 54-годишният Малик Обама, претърпя съкрушителна загуба на изборите за губернатор на окръг Сиая в западна Кения, съобщи РИА „Новости“. Победител в президентските избори пък стана вицепремиерът на страната Ухуру Кениата, който е обвинен от Международния углавен съд в престъпления към човечеството.

Над 14 милиона кенийци с право на глас взеха участие в първите след приемането на новата конституция през 2010 г. избори за държавен глава, парламент, губернатори и представители на местната власт.

Малик Обама се явил на изборите като независим кандидат с обещания за изкореняване на бедността, подобряване на инфраструктурата и индустриализация на региона Според думите му, основно вдъхновение за неговата политическа дейност били успехите на брат му Барак Обама. Малик обаче останал едва трети в надпреварата за поста.

Изходът от президентските избори в Кения пък решили едва 0,03%, което предполага, че могат да бъдат оспорени в съда. Министър-председателят Раила Одинга отказва да признае поражението си на президентските избори при такава нищожна разлика.

Ако победата на съперника му Кениата бъде официално зачетена, това може да усложни отношенията на страната със западните партньори, които инвестират в кенийската икономика. През юли Ухуру Кениата трябва да се яви пред Международния трибунал в Хага по обвинения за престъпления към човечеството – разпалване на междуособици и насилие след изборите през 2007 г., при които над 1000 души загинаха, а 600 000 бяха принудени да напуснат родните си места, припомни Би Би Си.

Редица държави, сред които САЩ и Великобритания, дадоха да се разбере, че изборът на Кениата би имал отрицателни последствия в международен план. Найроби обаче прие подобни изявления като намеса във вътрешните работи на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини