Отидете към основна версия

1 458 18

ООН призовава за спешни действия срещу изменението на климата

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • парникови газове-
  • екология

Намаляването на емисиите на метан от секторите на изкопаемите горива, отпадъците и селското стопанство може да помогне за затваряне на емисионната дупка и намаляване на затоплянето в краткосрочен план

Снимка: shutterstock

Организацията на обединените нации (ООН) призова във вторник своите членове да предприемат спешни действия срещу изменението на климата и да избегнат прогнозираното повишаване на температурата с 2,7 градуса по Целзий през този век.

Според последния доклад за вредните емисии на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) "имаме осем години, за да направим плановете, да приложим политиките, да ги приложим и в крайна сметка да постигнем съкращенията на вредните емисии. Часовникът тиктака силно".

Документът предвижда, че при сегашните темпове емисиите на парникови газове ще бъдат намалени само със 7,5% до 2030 г.

Докладът призова планетата да спазва Парижкото споразумение и да намали емисиите си с 28 гигатона CO2 еквивалент (еквивалент на въглероден диоксид) годишно до 2030 г., за да избегне гореспоменатото повишаване на температурата и тя да се увеличи с максимум 1,5 градуса по Целзий.

"Това би довело до катастрофално изменение на климата, с което изобщо няма да можем да се справим – това трябва да се избегне на всяка цена“, се подчертава в документа на ООН.

Ако бъдат приложени ефективно, обещанията за нулеви нетни емисии биха могли да ограничат затоплянето до 2,2°C, което е по-близо до целта на Парижкото споразумение за доста под 2°C. Много от националните планове за климата обаче отлагат действията до след 2030 г., се посочва в доклада на UNEP към ООН.

Намаляването на емисиите на метан от секторите на изкопаемите горива, отпадъците и селското стопанство може да помогне за затваряне на емисионната дупка и намаляване на затоплянето в краткосрочен план, се посочва още в доклада.

Въглеродните пазари също биха могли да помогнат за намаляване на емисиите. Но това би се случило само ако правилата са ясно дефинирани и насочени към действителните намаления на емисиите, като същевременно бъдат подкрепени от споразумения за проследяване на напредъка и осигуряване на прозрачност.

Правителствата от целия свят ще бъдат в светлината на прожекторите на конференцията COP26 през следващата седмица, за да спазят крайния срок тази година да се ангажират с по-амбициозни обещания за съкращения, което може да се окаже последния шанс да се постави света на пътя за ограничаване на глобалното затопляне с до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалното нива и в идеалния случай с до 1,5 градуса.

Ден по-рано Световната метеорологична организация на ООН заяви преди двуседмичното важно събитие, което започва в Глазгоу, Шотландия в неделя, че концентрациите на парникови газове са достигнали рекорди нива през миналата година и светът е "далеч от пътя" за ограничаването на повишаващите се температури.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини