Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 18:25 1 442 18

ООН призовава за спешни действия срещу изменението на климата

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • парникови газове-
  • екология

Намаляването на емисиите на метан от секторите на изкопаемите горива, отпадъците и селското стопанство може да помогне за затваряне на емисионната дупка и намаляване на затоплянето в краткосрочен план

ООН призовава за спешни действия срещу изменението на климата - 1
Снимка: shutterstock

Организацията на обединените нации (ООН) призова във вторник своите членове да предприемат спешни действия срещу изменението на климата и да избегнат прогнозираното повишаване на температурата с 2,7 градуса по Целзий през този век.

Според последния доклад за вредните емисии на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) "имаме осем години, за да направим плановете, да приложим политиките, да ги приложим и в крайна сметка да постигнем съкращенията на вредните емисии. Часовникът тиктака силно".

Документът предвижда, че при сегашните темпове емисиите на парникови газове ще бъдат намалени само със 7,5% до 2030 г.

Докладът призова планетата да спазва Парижкото споразумение и да намали емисиите си с 28 гигатона CO2 еквивалент (еквивалент на въглероден диоксид) годишно до 2030 г., за да избегне гореспоменатото повишаване на температурата и тя да се увеличи с максимум 1,5 градуса по Целзий.

"Това би довело до катастрофално изменение на климата, с което изобщо няма да можем да се справим – това трябва да се избегне на всяка цена“, се подчертава в документа на ООН.

Ако бъдат приложени ефективно, обещанията за нулеви нетни емисии биха могли да ограничат затоплянето до 2,2°C, което е по-близо до целта на Парижкото споразумение за доста под 2°C. Много от националните планове за климата обаче отлагат действията до след 2030 г., се посочва в доклада на UNEP към ООН.

Намаляването на емисиите на метан от секторите на изкопаемите горива, отпадъците и селското стопанство може да помогне за затваряне на емисионната дупка и намаляване на затоплянето в краткосрочен план, се посочва още в доклада.

Въглеродните пазари също биха могли да помогнат за намаляване на емисиите. Но това би се случило само ако правилата са ясно дефинирани и насочени към действителните намаления на емисиите, като същевременно бъдат подкрепени от споразумения за проследяване на напредъка и осигуряване на прозрачност.

Правителствата от целия свят ще бъдат в светлината на прожекторите на конференцията COP26 през следващата седмица, за да спазят крайния срок тази година да се ангажират с по-амбициозни обещания за съкращения, което може да се окаже последния шанс да се постави света на пътя за ограничаване на глобалното затопляне с до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалното нива и в идеалния случай с до 1,5 градуса.

Ден по-рано Световната метеорологична организация на ООН заяви преди двуседмичното важно събитие, което започва в Глазгоу, Шотландия в неделя, че концентрациите на парникови газове са достигнали рекорди нива през миналата година и светът е "далеч от пътя" за ограничаването на повишаващите се температури.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    28 1 Отговор
    ИЗМАМА КОЯТ ЦЕЛИ НЕЩО ДРУГО.

    Коментиран от #17

  • 2 6969

    15 1 Отговор
    Да призове за тия мерки Китай, азиатците бълват отрови и произвеждат всичко, а ние тук ще плащаме скъп ток и 4 лв. за литър бензин/дизел заради еко глупостите на ЕС.
  • 3 Рошко

    19 1 Отговор
    Алчността ще погуби човечеството, а най голяма е в оон-то
  • 4 На кратко

    12 0 Отговор
    ООООооооо Нееее пак уи?
  • 5 Майна

    17 1 Отговор
    Планът за ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ НА КРЪГЪТ ОТ ДАВОС С ПЪЛНА СИЛА СЕ СТОВАРВА ВЪРХУ НИ...ВСИЧКО Е ЛЪЖА, ХОРА...
  • 6 Белега

    13 0 Отговор
    Световните религиозни лидери се събират във Ватикана, за да подпишат спешен призив!
    4 октомври – „Папа Франциск и други глобални религиозни лидери се събраха лично, за да подпишат спешен съвместен призив за добавяне на своя глас към конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), за да предложат конкретни решения за спасяване на планетата от „безпрецедентна екологична криза“.
    Срещата „Вяра и наука: към COP26“ събра християнски лидери, включително архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби и православния вселенски патриарх Вартоломей, както и представители на исляма, юдаизма, индуизма, сикхизма, будизма, конфуцианството, даоизма и зороастризма.
    Това рядко събиране на религиозни водачи представлява около 84% от световното население.
    Какви ще бъдат всички тези конкретни решения, остава да видим, но много християнски и еврейски лидери, и дори атеисти, предложиха „Зелена събота“ или „Климатична неделя“. Целта е индустрията да бъде спряна един ден в седмицата, за да се намалят емисиите и да се остави планетата да си почине.
  • 7 мда

    6 0 Отговор
    От 1 ноември в Глазгоу ще се проведе среща на световните лидери за изменението на климата. След нея идва голямото затягане.

    Коментиран от #8

  • 8 Типичен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "мда":

    И кво ше направят?
  • 9 Глобалистите

    7 0 Отговор
    - грейте се тази зима с докладите за повишаването на температурите.

    Или с парите от глобите за "вредните емисии".
  • 10 НЯАЖЭНМАПХФ

    2 0 Отговор
    ДА ЗАБРАНЯТ ЛЕКИТЕ КОЛИ И ТЕЦОВЕТЕ НА ВЪГЛИЩА НО НЕМОГАТ
  • 11 ИДВА КОВИДИЗМА

    1 3 Отговор
    Плaнeтaтa Земя изнемогва и ce зaдъхвa oт рeкoрди нa пaрникoви гaзoвe с изменение на климата от човешкото въздействие, затова световния Кaпитaлизъм c нeгoвия алчен cтрeмeж зa все по големи пeчaлби oт cвръхпрoизвoдcтвa и буржoaзнo рaзтoчитeлcтвo е обречен на гибел, загива и умира, кaтo oтcтъпвa мяcтo нa идвaщия глoбaлeн КОМУНИЗЪМ!
    С внезапното появяване на Ковид19 в целия свят, бе пocтaвeнo началото на РЕСТАРТА и на нов план за бъдещата основна промяна в Света и избухвaнeтo нa световната пандемия бе само залпа на "Аврора", поставящ началото на новата глобална Комунистическа Революция..!!
    "КОВИДИЗЪМ" е нaй новата идеология създадена от Елита за победата на Глобалния Комунизъм, а ваксините, имунизацията с принудата и предстоящото задължително чипиране на човечеството , са само средствата към създаването на коренна промяна в Съзнанието нa Новият комунистически човек.! Капиталистическите ценности от миналото със стремежа към натрупване на материални блага и пари ще са вече нeнужни, а ДЕМОКРАЦИЯТА ще e забранена идеология останала от капиталистическото общество на буржоазния човек свързваща го с миналото на семейство, бoгaтcтвo, родина, религия,които само ще му пречат на кoнтрoлирaнoтo му съзнание, по пътя към всеобщото равенство в Световния КOМУНИЗЪМ..!!!

    Коментиран от #16

  • 12 Някой

    2 0 Отговор
    От 30 години слушам как ни очаква Апокалипсис до 10 години, ако не вземем спешни мерки. Как Холандия щяла да потъне, как Манхатън щял да бъде наводнен, ако ледниците продължавали да се топят...
    Въпреки това, и Холандия си е над водата, и Манхатън.

    Тук реват за пари и за власт.
  • 13 оня с коня

    1 1 Отговор
    Призивите са хубо нещо,но Реалността е съвсем Различна.Целта на Света е намаляването на Влиянието на Основните Източници на Замърсяване на Атмосферата с Метан,отделящ се при Добив на Земни/изкопаеми/ горива,Отпадъци от всякакво Естество и особено такива ,отделяни при Селското Стопанство.Е КАК ДА СТАНЕ това- Светът ще мине изцяло на Електромобили ли,а Нарастващото в Геометрична прогресия Население ща спре да произвежда Отпадъци И ДА ЯДЕ все повече и повече?ЗАТОВА И ПРОМЯНАТА на Климата е неизбежна,което пък ще доведе до ИНТЕНЗИВНО намаляване на Плодородните земи,което пък води до Драстично поскъпване на Храните от всякакъв Тип.
  • 14 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Поредният корона цирК!
  • 15 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    нещо БЪРЗАТ,гаднярите!!!!!!!!!Уж бе до 20 50 г!!!!!!!!!!
  • 16 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИДВА КОВИДИЗМА":

    ИДЕОЛОГИЯ!!!!?????ИДЕОЛОГИЯ-абстрактни идеи ,приложени в реалните цели на обществото!!!Всяка ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА се БАЗИРА НА ИДЕОЛОГИЯ!!!!!!---СИСТЕМА ОТ ВЪЗГЛЕДИ И ИДЕИ,ОСНОВОПОЛАГАЩИ ЗА ФОРМИРАНЕ НА ОБЩНОСТ И ОБЩЕСТВО.
  • 17 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Измамата е облагането с нови въглеродни данъци на държавите. Тези пари от новите данъци отиват директно в джоба на еврейската мафия.
  • 18 Ами

    1 0 Отговор
    да спрем да дишаме и ще решим проблема, те соросоидите усилено работят в тази насока...