25 Октомври, 2021 15:00 1 385 16

Концентрацията на парникови газове достигна нов рекорд

  • парникови газове-
  • парникови емисии-
  • рекорд-
  • вредни емисии-
  • оон-
  • въглероден диоксид

Тенденцията продължава и през 2021 година

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни нива миналата година, обяви днес ООН в предупреждение преди климатичната среща на върха в Глазгоу, предаде АФП, съобщи БНР.

В Бюлетина за парниковите газове на Световната метеорологична организация (СМО) се казва, че годишният ръст миналата година е бил над средното годишно повишение за периода 2011-2020 г., като тенденцията продължава и през 2021 г. СМО посочва, че забавянето на икономиката от COVID пандемията е предизвикало временно намаляване на нови емисии, но това не е довело до забележими последици за нивата на парникови газове и техния ръст.

Организацията отбелязва, че докато продължават високите нива на емисиите, глобалните температури ще продължат да растат. И с оглед на дългия живот на въглеродния диоксид, сегашните нива на температурите ще останат, дори ако емисиите бързо бъдат сведени до нула. Конференцията на ООН за климатичните промени започва в Глазгоу на 31 октомври и продължава до 12 ноември. „Бюлетинът за парниковите газове съдържа остро научно послание за преговарящите на конференцията“, заяви генералният секретар на СМО Петери Талас.

„При сегашното ниво да увеличаване на концентрацията на парникови газове, ще сме свидетели на далеч по-голямо увеличение на температурите до края на века от целите в Парижкото споразумение - 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.“. Трите основни парникови газа са въглероден диоксид, метан и азотен оксид. Въглеродният диоксид е най-важен, като на него се дължи 66% от ефекта върху затоплянето. През 2020 г. нивата на концентрация на въглероден диоксид са достигнали до 413,2 частици на милион, увеличение с 2,5 частици на милион от година по-рано, като нивото им е 149% от прединдустриалното през 1750 г., показват данните на СМО. Според доклада около половината от тези емисии в резултат на човешката дейност остават в атмосферата, като другата половина отива в океаните и почвата.

„За последен път на Земята е имало сравними концентрации от въглероден диоксид преди 3-5 милиона години, когато температурите са били 2-3 градуса по Целзий по-високи, а морското ниво – 10-20 метра по-високо от сегашното. Но тогава не са живели 7,8 милиарда души на планетата“, каза Талас. Миналата година метанът достигнал 1889 частици на милиард, ръст от 11 частици на милиард, или 262% от прединдустриалното ниво. Около 40% от емисиите на метан идват от естествени източници, като блата и мочурища, докато 60 на сто са резултат от човешката дейност. Азотният окис достигнал през 2020 г. 333,2 частици на милиард, ръст от 1,2 частици на милиард, като концентрацията му е 123% от нивото през 1750 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 1 Отговор
    Този Петери Талас има най-яката работа, да плаши и заплашва ганчовците и да му плащат затова.
  • 2 грета и мърфи

    17 0 Отговор
    ваксинацията расте ,съответно и парниковия ефект се увеличава!

    Коментиран от #4

  • 3 Начи

    17 0 Отговор
    На Венера няма ни един тец пък е пълно с емисии, от де ли са дошли

    Коментиран от #8

  • 4 Еми

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "грета и мърфи":

    Вакцинираните пръдят яко
  • 5 Щатите и Китай

    9 0 Отговор
    мацат планетата.СП-2 е панацеята.И да не чувам джендърски плач,разстройвам се!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Онзи

    5 0 Отговор
    Пълни глупости.
  • 8 Таратор

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Начи":

    Защото преди милиарди години там са живяли македонците и като са е.бали ма.ата на планетата са дошли на Земята. За това и те са в основата на всички хора. Те са първите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 sam66

    7 0 Отговор
    Потърсете статията:
    "Зимата ще бъде тежка: Генерал Студ побеждава Грета Тунберг"
    Различни гледни точки - Къде е истината....
  • 11 Някой

    13 0 Отговор
    Това е следващата мантра на глобалния елит след коронавируса. Ще дойде време, когато няма да можеш да мръднеш никъде без разрешение, защото ще отделяш прекалено много парникови газове.
    Климатът не е балансирана и устойчива система. Имало е и ледникови периоди и периоди с по-високи от сегашните температури. При това, тогава е нямало човека.
  • 12 Сандо

    11 0 Отговор
    Глобалните температури растат,тази година и ледниците на север започнаха да растат.Шизофрения някаква завладя света!
  • 13 pbdan

    12 0 Отговор
    Да садим дървета - лесно, екологично. Едно дърво за 20г. задържа в себе си около 1 тон въглерод, а засаждането струва 5лв/дърво. У нас сума ти гори бяха изсечени - ето подходящите места за залесяване. Горските пътища още стоят от секачите.
  • 14 Спец

    0 0 Отговор
    Народът мина само на постна бобена яхния!
  • 15 Истината днес

    2 0 Отговор
    Пак бизнес за много пари ...никой не говори за индия един от най големите замърсители ...еколозите имат просто доста фабрики там.
  • 16 ИДВА КОВИДИЗМА

    1 0 Отговор
    Чoвeчecтвoтo нaвлизa в Нoвaтa eпoхa нa cвoeтo рaзвитиe..!
    Планетата Зeмя изнeмoгвa и се задъхва от рекорди на парникови газове и Капитализма с неговия aлчeн хищнически стремеж за печалби от свръхпроизводства и буржоазно разточителство загива и умира,като отстъпва място на идващия глобален КOМУНИЗЪМ!
    C внeзaпнoтo и мaщaбнo пoявявaнe нa Кoвид19 в цeлия cвят, бe поставено нaчaлoтo нa cвeтoвния рecтaрт и вceoбхвaтeн плaн зa бъдeщaтa ocнoвнa прoмянa в Cвeтa и избухването на cвeтoвнaтa пaндeмия с вируca, бe caмo зaлпa нa "Aврoрa" , пocтaвящ нaчaлoтo нa нoвaтa глoбaлнa Кoмуниcтичecкa Рeвoлюция..!!
    "КOВИДИЗЪМ" e най нoвaтa идeoлoгия cъздaдeнa oт Eлитa с цел нacтъпвaнeтo нa Глoбaлния Кoмунизъм, a вaкcинитe, имунизaциятa c принудaтa и прeдcтoящoтo cкoрoшнo зaдължитeлнo чипирaнe нa чoвeчecтвoтo , щe ca caмo cрeдcтво към cъздaвaнeтo нa кoрeннa прoмянa cъc самоограничения на желанията и потребностите в Cъзнaниeтo на Нoвият кoмуниcтичecки чoвeк.! Кaпитaлиcтичecкитe цeннocти oт минaлoтo c нaтрупвaнeтo нa мaтeриaлни блaгa и пaри, щe ca ненужни oтживeлици , a ДEМOКРAЦИЯТA, пoдoбнo нa Рeлигиятa щe е рeтрoгрaднa идeoлoгия ocтaнaлa oт cтaрoтo кaпитaлиcтичecкo oбщecтвo нa буржoaзния чoвeк cвързaн c минaлoтo нa ceмeйcтвo, богатство, рoдинa, рeлигия,кoитo caмo щe му прeчaт и oбърквaт нoвoтo мислене нa контролираното му cъзнaниe пo пътя към вceoбщoтo"рaвeнcтвo и брaтcтвo"в Cвeтoвния КОМУНИЗЪМ..!!!