Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 15:00 1 623 14

Климатични промени: Човешката дейност кара горите да отделят въглерод

  • въглерод-
  • глобално затопляне-
  • гора-
  • климат

През последните години това, което ЮНЕСКО нарече безпрецедентни горски пожари, особено в Сибир, САЩ и Австралия, генерираха десетки милиони тонове CO2

Климатични промени: Човешката дейност кара горите да отделят въглерод - 1
Снимка: shutterstock

Десет от най-силно защитените гори в света са се превърнали в нетни източници на въглеродни емисии, тъй като са деградирани от човешката дейност и климатичните промени.

Тревожното разкритие е от изследване на затоплящите планети газове, излъчени от и погълнати от горите в обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

То показва, че 10 защитени гори са отделили повече въглерод, отколкото са погълнали през последните 20 години.

Горите от световното наследство обхващат площ, два пъти по-голяма от Германия.

Същото изследване разкри и мрежата от 257 гори от световното наследство по света, които колективно отстраняват 190 милиона тона въглеродни емисии от атмосферата всяка година.

"Това е почти половината от годишните въглеродни емисии на Великобритания от изкопаеми горива", уточнява д-р Талес Карвальо Резенде от ЮНЕСКО, който е съавтор на доклада, като допълва: "Сега имаме най-подробната картина досега за жизненоважната роля, която тези гори играят за смекчаване на климатичните промени."

Комбинирайки сателитни данни с мониторингова информация на ниво обект, изследователите са оценили погълнатия и излъчен въглерод от горите на световното наследство между 2001 и 2020 г.

Но освен изчисляването на милиардите тонове въглерод, погълнат от цялата тази "биомаса" от дървета и растителност, изследването разкри под какъв натиск са някои от тези обекти.

Проучваните в тази оценка обекти имат едни от най-високите нива на официална защита.

Те се смятат за глобално значими по отношение на тяхната природна стойност за света и се наблюдават внимателно и непрекъснато.

"Но те все още са под значителен натиск", отбелязва д-р Карвальо Резенде и допълва: "Основният натиск е земеделско нахлуване, незаконна сеч - натиск, причинен от човека. Но ние също така открихме заплахи, свързани с климата - по-специално горски пожари."

През последните години това, което ЮНЕСКО нарече "безпрецедентни горски пожари", особено в Сибир, САЩ и Австралия, генерираха десетки милиони тонове CO2.

"Това е омагьосан кръг", каза д-р Карвальо Резенде.

"Повече въглеродни емисии означава повече горски пожари, което означава повече въглеродни емисии."

И горските пожари не са единствената заплаха, свързана с климата.

Ураганът Мария унищожи приблизително 20% от горското покритие в националния парк Morne Trois Pitons, Доминика, през 2017 г.

"Има тревожно съобщение от това проучване", каза д-р Карвальо Резенде.

"Дори най-добрите и най-защитени горски зони в света са застрашени от глобалната климатична криза.

"Така че действията [за намаляване на глобалните емисии] са наистина необходими сега, за да се гарантира, че тези гори - че всички гори - могат да продължат да действат като поглъщатели на въглерод и, разбира се, като важни обекти за биоразнообразието."


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз от БЕХ

    9 0 Отговор
    Даааа...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А аз от И Б А Х

    18 2 Отговор
    тяхната мама затоплисти, стават все по нагли
  • 5 ПРОДАЙ БЪЛГАРИЯ

    17 1 Отговор
    ПРОПАГАНДАТА НА РАКФЕЛЕР,РОДШИЛД НОВ СВЯТ ЗЕЛЕНОКАФЯВ
  • 6 Фотосинтезираш

    18 2 Отговор
    Не знам!;0 Eдно време учеха що е то фотосинтеза!:) Колкото повече СО 2 има , толкова по-добре се чувстват растенията! За сметка на него произвеждат кислород! Което според мен е голяма грешка!:)

    Коментиран от #10

  • 7 7532

    11 0 Отговор
    Кой от кого преписва? Статиите тук и във Вести са едни и същи с малки разлики във времето на публикуване и леко разместване на текста. Няма да е зле да започнете да слагате кой е източника от където сте черпили сведенията!
  • 8 Коко

    11 0 Отговор
    Ами да спрем да пърдим, тогава! Навити ли сте? Аз съм "за"!
  • 9 Бай Манчо

    7 0 Отговор
    Всичките гори на пелети за да намалим въглеродните емисии :))))
  • 10 Чичо Уики

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Фотосинтезираш":

    "При повишаване на концентрацията на въглероден диоксид скоростта на реакциите от тъмнѝнната фаза нараства, докато не достигне до плато на насищане. " Омръзна ми да ви доограмотявам!
  • 11 5555

    15 1 Отговор
    ПО-ГОЛЯМА ТЪПНЯ ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВЯВА, ТИЯ ОБЪРНАХА НАУКАТА С ХАСТАРА НАВЪНКА И С ГЛАВАТА НАДОЛУ! ОЩЕ В 5 КЛАС УЧЕХМЕ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ ПОЕМА КСЛОРОД И ОТДЕЛЯ ВЪГЛЕРОД ПРИ ДИШАНЕТО! РОКФЕЛЕРОВИ ДА СПРАТ ДА ДИШАТ, ЗА ДА НАМАЛЯТ ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ!

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "5555":

    Това че си на ниво 5 клас, не означава, че науката е обърната

    Коментиран от #14

  • 13 miro

    5 1 Отговор
    няма написана досега по голяма глупост от това .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.