Отидете към основна версия

1 752 20

Премиерът с призив за по-активна ваксинация

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • ваксина-
  • коронавирус

Училищата в Гърция остават отворени, а децата се тестват задължително по два пъти на седмица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще направи тази вечер обръщение към нацията с призив за по-активна кампания за ваксиниране срещу Covid-19. Това става на фона на нов скок на случаите на коронавирус и предупреждения от страна на лекари за огромно натоварване върху здравната система.

В районите с нисък процент на ваксинирани най-бързо се покачва броят на заразени и хоспитализирани, показват данните на здравното министерство. Броят на починалите от Covid-19 само от началото на този месец е вече 1074 души. Специалистите от Съвета за контрол на пандемията настояват за карантина или задължителна ваксинация.

Засега правителството в Атина отказва да въведе по-строги ограничения за неваксинирани. Полицията следи за спазване на мерките, като налага високи глоби. Училищата остават отворени, а децата се тестват задължително по два пъти на седмица.

Неваксинираните служители в частни и държавни компании също представят отрицателен тест, за да работят. В заведения се влиза само със сертификат или отрицателен тест.

Никос Каправелос, главен лекар на интензивно отделение в болница в Солун, заяви, че здравната система е на границата на възможностите, а разпространение на вируса е в много активна фаза.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: