Отидете към основна версия

2 833 28

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

  • беларус-
  • полша-
  • мигранти-
  • александър лукашенко

В рамките на година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка, смята силният човек в Минск

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Западът щял да използва мигрантите като способ за сдържане на беларуската армия в случай на конфликт между Русия и Украйна.

"Те разбират отлично: ако само Украйна се опита да отприщи конфликт с Русия, Беларус няма да остане встрани, така че беларуската армия трябва да бъде сдържана, напрегната по западните граници", коментира Лукашенко на съвещание в Министерството на отбраната на страната на тема военна сигурност, предаде агенция БелТА.

"Вероятно (на Запад) се притесняват, че имаме по-малък поток от мигранти, защото използваха тези хора (вече виждаме това), за да решат вътрешните си проблеми и да ни държат в напрежение", добави той.

Западът разбирал, че ако отново отприщел конфликт в Донбас или някъде на границата с Руската федерация, Минск нямало да остане встрани, отбеляза Лукашенко.

"Те разбират отлично: ако отново започнат война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане встрани. И е ясно на коя страна ще бъде Беларус. Те разбират това, така че започнаха да укрепват северната си беларуско-украинска граница. Въпреки че няма факти за това, няма и причини днес, - каза Лукашенко. - Въпреки това те изтеглят военен контингент там и декларират това откровено. Това са около осем хиляди на този етап."

Според него "започват активни движения на тялото около Руската федерация под прикритието, че тя ще атакува Украйна".

"Нямам такава информация за планираната атака на Русия срещу Украйна, но ако е имало такива планове, включително аз, те щяха да знаят за това."

"Ситуацията на западната граница не е лесна. Виждате, че тези полски негодници вече са пътували до страни. И вчера те забелязаха къде отиде (полският премиер Матеуш) Моравецки - във Великобритания", каза той.

В рамките на година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: