25 Ноември, 2021 20:10 1 870 15

Полша: ЕС да наложи нови санкции на Минск при ескалация на мигрантската криза

  • матеуш моравецки-
  • полша-
  • беларус-
  • мигранти-
  • ангела меркел

Няма никакво съмнение, че използваните от Лукашенко мигранти като жива сила, както и струпването на руски военни по границата с Украйна са насочени срещу ЕС, заяви полският премиер

Ако кризата на границата между Полша и Беларус ескалира, Европейският съюз трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции срещу режима в Минск, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Берлин. След разговори с германския канцлер Ангела Меркел той припомни, че Полша брани ЕС и Германия от мощна мигрантска вълна.

Преди да пристигне в германската столица полският премиер Матеуш Моравецки остро критикува телефонните разговори на германския канцлер Ангела Меркел с беларуския президент Александър Лукашенко в опит да посредничи в кризата. Но след срещата в Берлин изненадващо смекчи тона. Няма никакво съмнение, че използваните от Лукашенко мигранти като жива сила, както и струпването на руски военни по границата с Украйна са насочени срещу ЕС, заяви полският премиер. И призова за въвеждането на нови санкции срещу Минск, включително и търговски.

"Бихме искали опонентът ни да разбере, че няма да се поддадем на политически изнудване и да стоим безучастни и просто да наблюдаваме какво се случва от другата страна на границата. Трябва да планираме по-нататъшни стъпки с надеждата, че няма да влезем в спирала от санкции, но трябва да обмислим търговските санкции", каза Моравецки, а Меркел се съгласи:

"Трябва да е ясно, че имаме готовност за нови санкции, ако не настъпи успокояване на ситуацията. Говоря на първо място за санкции срещу Лукашенко, ако не видим напредък. А нито аз, нито Полша виждаме напредък".

Меркел предупреди, че всякакви агресивни действия срещу Украйна ще имат последствия.

"Трябва от една страна да сме ясни в посланията си към Русия, а от друга - да предлагаме възможност за диалог", смята Меркел.

"Съжалявам, че руският президент не се съгласи на среща на върха в рамките на Нормандската четворка. Това щеше да бъде сигнал, че всички са заинтересовани от отнемане на напрежението. Сега трябва да покажем, че европейците сме на едно мнение по отношение на въвеждането на нови санкции както заради украинската криза, така и срещу Беларус", посочи още немският канцлер.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    19 2 Отговор
    Скро Варшава ке стане окръжон град на Белорусия!
  • 2 ????

    22 0 Отговор
    Като ги пусне мигрантите , както Ердоган ги пуска на порции ще видите едни санкции!
  • 3 ДазДраПерМа

    19 0 Отговор
    ето пак тъпизми ключовата дума в статията е "какво се случва от другата страна на границата" ами не е Ваша работа какво се случва Лукашенко ги храни и пои а Путин си проветрява войските на своя територия
  • 4 нашия

    26 1 Отговор
    абе тия поляци не разбраха ли,че Беларус не е с разгромена и кономика като нашите и не е оплетена от чужди цорпорации и съответно нямат страх от санкции....пазари колкото щеш свят широк....само да произвеждаш продукт реален...пазар ще се намери
  • 5 Виталия

    20 0 Отговор
    Беларус не е в ЕС!!! От какъв зор Лукашенко да си товари държавата като издържа бежанци?! САЩ създадоха тази ситуация. Полша по-добре да си санкционира Доналд Туск Председателя на ЕНП, който бе обвинен м.04.2020 в кражби на ДДС в ЕС. Не се заигравайте с Руската Федерациа, защото САЩ-ЕС са политическите грешници.
  • 6 третото око

    15 0 Отговор
    Ало Паляците , няма Русия да ви аргасва . Тая работа ще я свърши Беларус !
  • 7 Мунчо

    16 1 Отговор
    Полски шушляци
  • 8 Двуличие

    15 0 Отговор
    Кипърците ясно дадоха да се разбере, че ще наложат вето на нови санкции, ако Европейският съюз продължи да отказва да налага санкции на Турция, която е направила 1000% повече във всички видове нарушения и незаконност, отколкото Беларус. А Полша е една от страните, които предотвратяват санкциите срещу Турция...
  • 9 Хахаха..

    6 0 Отговор
    Тя Европа не знае на кой свят се намира,Полша тръгнала да иска от нея да санкционира Минск,сякаш Лукашенко ги е поканил в ЕС.Вече съм на 100 % убеден че на запад от Сърбия започва Идиътленд..
  • 10 БПФ

    9 0 Отговор
    Лукашенко остана президент след демократически и честни избори. На какво основание наричате властта му: режим? А как да определим тогава властта на чучулото байдън - взета след нагло фалшифицирани избори и закрепена със стрелба срещу американският народ? Ако не се лъжа - шляхтичите са най-верните подлoги именно на САЩ? А управляващите ЕС, начело с урсулата - кой ги е избирал? Никой - това не е ли режим?
  • 11 Живко

    0 0 Отговор
    Кога ще живея добре ?
  • 12 Не увира им главата....

    5 0 Отговор
    На тия Поляци , ей, сами си просят проблемите......
  • 13 Ventura

    3 0 Отговор
    Зощо бе панове, пуснете ги да ходят при Меркел? Нали тя ги покани, а на поканен гост, врата не се затръшва пред носа.
  • 14 ХЪХЪХЪ

    3 0 Отговор
    Прeди дa приcтигнe в гeрмaнcкaтa cтoлицa пoлcкият прeмиeр Мaтeуш Мoрaвeцки ocтрo критикувa тeлeфoннитe рaзгoвoри нa гeрмaнcкия кaнцлeр Aнгeлa Мeркeл c бeлaруcкия прeзидeнт Aлeкcaндър Лукaшeнкo в oпит дa пocрeдничи в кризaтa. Нo cлeд cрeщaтa в Бeрлин изнeнaдвaщo cмeкчи тoнa......Тоя паляк го е извадил голям, ама мек.......полски смешници, накрая да няма пак "полското нахалство преля чашата на германското търпение", както през ВСВ!
  • 15 Сандо

    0 2 Отговор
    Тук пишете срещу поляците,но явно не сте разбрали,че те ще бъдат нашия Началник когато се осъществи Триморие-то.Същото това Триморие,където ни навира стария нов Президент и което ще воюва с Русия.
Новини по държави: