Отидете към основна версия

3 385 50

Русия: Западът е виновен за мигрантите

  • анатолий антонов-
  • мигранти-
  • беларус-
  • русия

Сега животът на хиляди обикновени хора, търсещи убежище в Европа, е в опасност, заяви руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов

Снимки: Посолството на Беларус

Истинската причина за миграционната криза на границата с Беларус са действията на Запада, включително отказът да се възстановят пострадалите от войните страни. За разрешаването на проблема е необходим конструктивен диалог с Минск. Това заяви руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов в интервю за списание Newsweek, публикувано в петък и цитирано от ТАСС.

"Дълбоката причина за сегашната ситуация са опитите на западните страни, включително САЩ, да наложат своята визия за демокрация по целия свят, каза дипломатът. Действията на Съединените щати и техните партньори през последните десетилетия доведоха до редица регионални конфликти. В резултат на това станахме свидетели на рязко влошаване на ситуацията със сигурността в Средния Източна и Северна Африка, икономически спад и масивните миграционни потоци."

"За съжаление, Западът не изпълни обещанията си да възстанови засегнатите от войната държави и да върне хората към нормалния живот. Затова Беларус се превърна в преходна точка за бежанците. Не е виновен Минск", подчерта Антонов.

"Сега животът на хиляди обикновени хора, търсещи убежище в Европа, е в опасност. Несъмнено тази ситуация трябва да бъде разрешена чрез предоставяне на необходимата помощ в съответствие с международното хуманитарно право", отбеляза още руският посланик. "Западът се нуждае да изоставим езика на санкциите и заплахите в отношението към Беларус и да спрем да отправяме обвинения по политически причини. Да не говорим, че организаторите на превоза на хора от Близкия изток са в Европа. Смятаме, че единственият изход е конструктивен диалог с Минск по този въпрос".

Припомняме, че преди дни Прибалтика и Централна Европа призоваха ЕС да се обедини зад нови санкции срещу Русия.

Европейският съюз е атакуван на много фронтове от Русия и трябва да се обедини зад нови икономически санкции. За това настояха ръководителите на страни от Прибалтика и Централна Европа, като Литва се позова на възможни руски военни удари от Беларус.

Русия е готова за конструктивна работа със Запада по предложенията за европейска сигурност въпреки различията между двете страни, увери тогава от своя страна руското външно министерство.

Европейският съюз обвини Минск, че е нарочно е предизвикал мигрантската криза, Беларус обаче отрича това. Русия също бе обвинена, че има интерес от такава криза.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания