22 Декември, 2021 16:20 1 344 23

Лукашенко няма никакво намерение да сдава властта в Минск

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • минск-
  • мигранти

Референдумът за нова конституция, който трябва да се проведе през февруари, е в центъра на стратегията му

Лукашенко няма никакво намерение да сдава властта в Минск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският президент Александър Лукашенко преживя година на протести, международно напрежение и санкции, а сега има нов план, с който да запази властта си за години напред. Референдумът за нова конституция, който трябва да се проведе през февруари, е в центъра на стратегията му, пише Politico.

Държавният глава вече започна да опипва почвата за вота с приказки за патриотизъм и национална отбрана.

"Трябва да защитим територията си. Със или без Лукашенко, това е вашата страна; ние се грижихме за нея в продължение на четвърт век и никога не бива да я даваме на никого", заяви Лукашенко на среща на регионални служители миналата седмица, според държавната информационна агенция на Беларус Belta.

Въпреки че предвижданите изменения в конституцията все още не са публикувани, Лукашенко вече даде да се разбере, че иска да създаде система на управление, която е доста различна от тази на либералната демокрация. Основната част от реформите изглежда е насочена към предоставяне на повече власт на Народното събрание на Беларус - консултативен орган, съставен от лоялни представители на правителството и промишлеността. Разширените правомощия ще включват назначаването на висши съдии и възможността да се инициира процедура по импийчмънт срещу президента.

"По принцип това е най-висшият представителен орган. Така е замислен", каза Лукашенко в неотдавнашно интервю, като подчерта, че каквито и промени да има предвид, "в никакъв случай не трябва да се допуска двойна власт".

"Държавният глава, президентът, трябва да си остане президент; трябва да имаме президентска република. В противен случай ще унищожим страната", смята беларуският лидер.

Идеята е той и други висши фигури в режима да се преместят в Народното събрание, което ще позволи на по-млади хора да заемат висши длъжности.

Лукашенко също така призова правоохранителните органи - тези, които смазаха усилията на опозицията да протестира срещу резултатите от президентски избори миналата година - "да не се отпускат", защото опозицията "ще продължи да се опитва да влоши ситуацията" преди референдума.

Павел Латушко, опозиционен лидер, живеещ в изгнание в Полша, смята, че новата конституция има за цел да затвърди властта на Лукашенко, давайки на него и на членовете на семейството му доживотен личен имунитет срещу съдебно преследване, както и имунитет на всички, които са подкрепяли действията му на територията на Беларус.

"Планираме да попречим на сценария на Лукашенко. Не смятаме просто да си седим у дома. Призоваваме всички беларуси да се противопоставят активно на този референдум," каза Латушко пред Politico.

Лидерите на опозицията призовават своите поддръжници да направят бюлетините невалидни по време на гласуването. Демократичната опозиция в Беларус обаче е отслабена, стотици хора са в затвора, много от тях - за дълъг срок. Лидерите са или зад решетките, или в изгнание, а в страната е трудно да се организира съпротива срещу Лукашенко. Затова е спорно дали планът за референдума ще успее да сработи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    34 8 Отговор
    Това е положението - в такива времена трябват мъже с т.пки - не става с трансджендъри (за справка - вж.положението в Западна Европа). Кирчо да си наляга парцалките и да слуша батковците!

    Коментиран от #21

  • 2 Сатана

    11 18 Отговор
    Белоруските хора не искат безплатно образование и медицински грижи.Те искат да си плащат като всички останали ,да не се чувстват пренебрегнати.

    Коментиран от #17

  • 3 ……….

    40 9 Отговор
    Един от малкото истински президенти !!!

    Коментиран от #6

  • 4 Републиканец

    31 6 Отговор
    Дядо Джо да сдава власта президента Александър Лукашенко е избран законно, а Джо е незаконния!
  • 5 КОТарАК

    28 1 Отговор
    преди джендърите да почната да драскат , да ми отговорят цар КАЛОЯН защо не е давал властта с избори и защо е бил най-успешният наш цар ..недемокраТИЧНО ТАКА
  • 6 истинско

    6 22 Отговор

    До коментар #3 от "……….":

    диктаторче

    Коментиран от #10

  • 7 2022

    3 16 Отговор
    Въпреки протестите Радевшенко няма никакво намерение да сдава властта в България!
  • 8 📌🇧🇬

    4 18 Отговор
    Путин вече го уволнил, на следващите Избори батюшка Лукашенка е “аут”!
  • 9 Сандо

    30 1 Отговор
    Защо да сдава властта?За кефа на Запада ли?За да може демократичния и свободен Запад да превърне страната му в кенефа на Европа,а народа в нови модерни роби?
  • 10 Дааа

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "истинско":

    ама ,не !
  • 11 Канадецо с гелосания перчем

    20 2 Отговор
    Затвор за Тихановская, предателката!

    Коментиран от #12

  • 12 Сивата чапла

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Канадецо с гелосания перчем":

    Тя пък колко е противна!
  • 13 Димитров

    10 0 Отговор
    Да,но не присвоява злато,нали!?
    Не се прави на рефер!
  • 14 Димитров

    10 0 Отговор
    Да,но не присвоява злато на друга държава,нали!?
    Не се прави на рефер!
  • 15 гостгост

    5 16 Отговор
    Жалко за белоруския народ,че се налага да страдат заради тоя изверг.Ако в Беларус имаха избор ,нямаше да са на грешната страна ,както са в момента с Русия.Там никой не е прокопсал.Само глад ,мизерия и изостаналост.

    Коментиран от #20

  • 16 илич

    3 9 Отговор
    Ако диктатора пусне кокала може и да увисне.Двамата със жужака са намериха като крастави кучета.
  • 17 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    До 2 ком -другарю -за вас кумунягите какво значи безплатно -някой друг да ти плаща масрафа ли-защото все някой трябва да плати-важното е да не сте вие
  • 18 А50

    10 1 Отговор
    Беларус е опасен прецедент за либералната глобална власт,която все още не е успяла да завладее Беларус и СК.
    Стискаме палци на батката да покаже алтернативния, по-добър път на останалия свят. Да е жив и здрав
  • 19 Ром ама кубински

    3 0 Отговор
    Трябва ли да ме интересува какво става в Беларусь?Другарите комунисти бяха и интернационалисти,нали ги отрекахте ,а пък и аз не съм интернационалист и реално не ме интересува какво става там.Лично мен ме интересува България.А Лукашенко добър или лош не мога да кажа,не съм живял там.Направете реално допитване до белоруския народ и тогава правете изказвания с някакви реални проценти,иначе е нещо от рода на една жена каза или както е модерно -фейк нюз.Хайде сега ме изтрийте,че не съм съгласен с партийната линия.
  • 20 Не ги съжалявай

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "гостгост":

    Не ги съжалявай изобщо, просто отвори интернет със снимки и видео от беларуски градове и села (туристически или обикновени любителски), разгледай ги и ги сравни с демократичната европейска ко.чина около себе си. Казвам го съвсем убедено , защото съм ходил и съм го видял с очите си. а не щото така казал някой си. Чистота, ред, улици, всичко изчистено, свети, градина направо.Без ци.гани, клошари, наркомани, просяци, каруци, мизерници и всякаква измет. Без разрушени, полуразрушени или запустели сгради - напротив всички са нови или обновени (цялостно, а не на парчета и кръпки). В магазините стоките са предимно собствено производство, много малко има внос.което значи, че собствената им икономика работи! Ниски комунални разходи, без престъпност. И всичко това - О, ти да видиш - си без помощи и фондове от ЕС! Е имат си я подкрепата от Русия, но не са предатели и дупедайци като нашите политици да слугуват на всеки който ги потупа по рамото!

    Коментиран от #22

  • 21 Rado

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    а.к.а Бат Бойко
  • 22 красная мишка

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Не ги съжалявай":

    Ами нагледахме се на демонстрациите и желанието на хората да имигрират в ЕС и САЩ
  • 23 Желяз каменноff

    0 0 Отговор
    Саша Лукашенко ше управлява беларусите още 2 мандата после император Путин първи великий ще присвои беларусите към Русия
Новини по държави: