Отидете към основна версия

1 871 1

На празниците под карантина

  • локдаун-
  • коледа-
  • румъния-
  • празници-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • неваксинирани

Дълги опашки от автомобили и напрежение имаше през уикенда на западната граница

Снимка: Shutterstock

Голям брой румънци, прибиращи се от чужбина за празниците, са недоволни от факта, че се налага да останат в изолация, тъй като не са ваксинирани или преболедували COVID-19, съобщава телевизия Диджи24, предаде БТА.

Дълги опашки от автомобили и напрежение имаше през уикенда на западната граница на страната, а част от пристигащите, ядосани от наложената им карантина, изливаха гнева си върху служителите на Дирекцията за обществено здраве, посочва телевизията. Само на граничния пункт Нъдлак 2 на границата с Унгария близо 80 процента от пристигащите в събота са били поставяни под карантина. До 16.00 часа в неделя общо 1500 души са били поставени под карантина. Въпреки че на граничния пункт има ваксинационен център, само двама от тези 1500 са решили да се имунизират срещу COVID-19.

По данни на граничната полиция от събота до неделя през граничните пунктове в цялата страна са преминали 168 000 души с около 48 500 транспортни средства. На западната граница се стои с часове на опашка, нервите са опънати до краен предел, а служителите на Дирекцията за обществено здраве са унижавани от румънците, които са ядосани, че ще трябва да прекарат Коледа и Нова година под карантина, отбелязва Диджи24. Здравният министър Александру Рафила определи това поведение като неприемливо и изтъкна, че именно от тези служители зависи управлението на предстоящата вълна на пандемията.

От своя страна вътрешният министър Лучиан Боде изрази недоумение от реакцията на част от пристигащите в страната. "Нормално и разбираемо е да искаш да прекараш празниците вкъщи. Не разбирам обаче защо румънецът пристига от червената зона неваксиниран, без тест и се чуди, че е поставен под карантина", коментира той. Около 13 000 души, тоест близо 10 на сто от румънците, които са влезли в страната през последните 24 часа, не са имали нито тест, нито ваксина, нито доказателство за преболедуване, което налага поставянето им под карантина. Някои от пристигащите заплашиха, че няма да спазват наложената им изолация. "Нямам нито тест, нито ваксина. Бях на работа в чужбина. Дойдох за празниците вкъщи, как ще стоя под карантина? Няма да я спазвам, да ми направят каквото искат", казва един възмутен младеж на граничния пункт Борш в окръг Бихор.

Боде предупреди, че всяко неспазване на решението за карантиниране представлява престъпление и води до наказателно дело. Министърът отбеляза също, че ако се запази настоящия ритъм на преминаване през граничните пунктове, броят на румънците, които ще трябва да бъдат карантинирани след пристигането в страната, може да превиши 100 000 за една седмица. Пристигащите от зелената и жълтата зона на ЕС румънци и чуждестранни граждани, които са неваксинирани и непреболедували COVID-19, могат да избегнат карантиниране, ако представят отрицателен тест. На пристигащите от червената зона на ЕС обаче се налага карантина, ако не са ваксинирани или преболедували през последните шест месеца. Карантината е 14 дни, ако лицето не представи отрицателен тест, или 10 дни, ако представи такъв.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: