Last news in Fakti

4 Декември, 2021 12:33 4 367 60

Ще станат ли ваксинациите задължителни? И ще бъдат ли законни?

  • задължителна ваксинация-
  • германия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • локдаун

Задължителните ваксинации изглеждат все по-вероятни

Ще станат ли ваксинациите задължителни? И ще бъдат ли законни? - 1
Снимка: Shutterstock

Допустимо ли е от правна гледна точка въвеждането на задължителна ваксинация? Преди половин година, в тогавашните условия, навярно отговорът би бил “не“. Защото задължителните ваксинации са много сериозна намеса в основното право на телесна неприкосновеност. За да стане оправдана и допустима подобна намеса, държавата преди това трябва да е изчерпала всички останали средства. А точно това не се беше случило преди половин година – все още мнозина нямаха например възможността да се ваксинират.

Но ситуацията сега е различна. Броят на онези, които решиха да се ваксинират, е по-малък от очаквания. Същевременно пандемията се развихри драматично. Това има и правни последици. В днешните условия като нищо може да се обясни защо евентуалното задължително ваксиниране би било допустимо от правна гледна точка. Например с това, че по-меките средства за овладяване на пандемията вече са на изчерпване. И защото в сравнение с нов тежък локдаун задължителното ваксиниране е все пак много по-мека мярка за огромен брой хора.

Тези предпоставки трябва да предшестват въвеждането

Много специалисти по конституционно право в момента поддържат това мнение. Съдебно този въпрос не е окончателно решен. Първата стъпка трябва да се предприеме от политиката. Но има и важна предпоставка, за да се въведе задължителна ваксинация. Веднага щом законът се приеме, трябва наистина абсолютно всички граждани да имат възможност веднага да получат час за ваксинация. Дълги срокове на чакане от по няколко седмици тогава просто не бива да има. Бундестагът ще трябва да приеме закон за задължително ваксиниране и внимателно да провери какви изключения са необходими – например за онези, които по здравословни причини не могат да се ваксинират. А какво ще е положението с децата и младежите? Трябва да се уредят и някои съвсем практически проблеми, като например кой ще контролира спазването на закона – дали това ще е задължение на полицията и службите по реда, или ще се въведе национален ваксинационен регистър, какъвто има в други държави.

Ще бъдат ли гражданите принуждавани да се ваксинират?

Отговорът на този въпрос е отрицателен. Задължението за ваксиниране не означава, че държавата ще ваксинира гражданите насила. Подобно нещо би било недопустимо и от правна гледна точка. Реалистично е обаче да се очаква, че който не желае да се имунизира, ще бъде санкциониран – например с парични глоби, както например, когато не си си сложил колана при шофиране. Какви по-точно ще са санкциите и колко ще са глобите – това тепърва трябва да се уточни.

Променя ли се отговорността на държавата в случай на странични неблагоприятни въздействия?

Не, тук няма да настъпи промяна. В случай на увреждания в резултат от ваксината, държавата по закон е задължена да плаща за лечението и рехабилитацията, а евентуално и за пенсия. Идеята, която се крие зад това, е следната: Хората не се ваксинират само с цел да защитят самите себе си. Те го правят и в интерес на останалата част от обществото, а държавата като цяло също има полза от това. Затова онези, които пострадат от някакви дълготрайни неблагоприятни ефекти, надскачащи обичайните неразположения, трябва да знаят, че ще са защитени.

Има ли други ваксинации, които са задължителни?

От март 2020 в Германия например има задължителна ваксинация срещу морбили - тя се отнася за децата, учителите и възпитателите в детските градини и училищата.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    114 4 Отговор
    "Ганьо" излиза от вълната с 200, а набодените ги тресе ковито. Това, мисля, изчерпва темата.
  • 2 Пропаганда

    142 6 Отговор
    Ваксините не са ваксини и не предпазват от нищо смъртоносно или заплашително. Всичко друго е фашисъм и фармадиктатура.
  • 3 Д р Вирхов

    68 3 Отговор
    Ще станат,но в 3021 година.
  • 4 ТИ ДА ВИДИШ

    96 2 Отговор
    Може ли OMICRON да бъде ЛЕКАРСТВОТО за covid? Силно инфекциозен щам с „леки“ симптоми може да осигури естествен имунитет по целия свят и да направи ваксините остарели

    Коментиран от #22, #46

  • 5 ПБФ

    102 3 Отговор
    Няма да има задължителна ваксина.
    Хората няма да приемат задължителната ваксинация и ще се борят против нея колкото е нужноп дълго.
    Междувременно този гриоп пшросто ще отшуми.
    За съжаление в процесаще бъдат загубени много енергия и пари.
    Спестете този разхгод и отхвърлете всякаква идея за задължитени инжекции.
  • 6 ЦК на КПСС

    89 3 Отговор
    Следващият етап е кредит насила иначе глоби.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    49 2 Отговор
    Мечтите са безплатни,
  • 9 Мда

    63 2 Отговор
    Защо DW пропуска в тази статия въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус от 1 февруари 2022 г. в Австрия? Същото се подготвя и за Германия от новите управляващи там...

    Коментиран от #25, #35

  • 10 Човека Коза

    88 3 Отговор
    Не ми сравнявайте ваксината срещу морбили с експерименталните препарати наречени "ковид ваксина" , фашисти лицемерни. Не трябва да допускаме в България дори да се обмислят подобни варианти както в Германия и Австрия! Да ви се ... и на задължителната ваксинация, и на измислената пЛандемия, че и на глобите дето искате да налагате! Востата!
  • 11 bullneck

    70 3 Отговор
    фашисти мръсни
  • 12 Унуфри

    73 3 Отговор
    Никой няма да ваксинирате. Глоби, простотии и ще бъдетете пометени
  • 13 До Ти да видиш

    40 3 Отговор
    Дано! Някой каза, в началото на пандемията, че целта на вируса е да стане силно заразен и несмъртоносен, защото иначе намалява броя на приемниците си.
  • 14 тулупов

    52 2 Отговор
    Защо не правите тест за наркотици на депутатите а ги ваксинирвате само финансово?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Брат ми

    63 2 Отговор
    Като ви запалим парламента и ще се оправят нещата.
  • 17 Оня

    35 3 Отговор
    Охх ма малеее,вашта м.....
  • 18 не съм чел

    61 3 Отговор
    дойче веле,жалка и гнусна пропаганда!
  • 19 Хаджи Генчо

    43 1 Отговор
    Всичко това се отнася за наистина опасна инфекция с голяма смъртност и за истински ваксини, безопасни и изпитани достатъчно дълго време. Също така и ефикасни. Но когато има манипулиране на показателите за пандемия и манипулиране на смъртността, то и останалото е манипулация. Шипчестият протеин е вреден и токсичен за организма. Чрез mRNA "ваксините" този протеин се образува във всеки орган и тъкан от тялото. При голяма част от хората това води до тежки увреждания.
  • 20 нннн

    49 2 Отговор
    Здравният фашизъм ще иска задължителна ваксинация. Дали ще му позволим? - това е въпросът!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КОКО

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Много е вероятно да си прав, но има Неколко други много по-лоши и нелечими вируси! АЛЧНОСТ, ЛИЦЕМЕРИЕ, ЕГОИЗЪМ, ВЛАСТОЛЮБИЕ...!
    Все болести, които поразяват хора изкачили се по-нагоре в йерархията на управление!
  • 23 По скоро

    23 2 Отговор
    ще станат следствени доказателства. Наближава !
  • 24 Ще я въведат

    39 3 Отговор
    Възможно е да въведат задължителна ваксинация, но ще я отменат после, когато започнат проявите на късните и необратими последтици, а те са неизбежни. Дори да безобидния аспирин да бъде приет от 4 млрд души, пак няма да се размине без последици, а какво остава за експерименталните препарати, с които набодоха половината свят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Против съм

    45 2 Отговор
    Бих се съгласил донякъде,ако невасксинираните заплашват останалите,но интересно защо никой не говори по въпроса,че ваксинирания е по голям разпространител от неваксинирания.Но дори и да не е в повече а да е еднакъв разпространител с неваксинирания,от къде излиза твърдението,че всички трябва да се ваксинираме за да преборим пандемиятаОт ваксинита файда никаква.Някой успокояват ваксинираните,че ще изкарат вируса в по лек стадий-което са пълни глупости.Децата въобще не боледуват от Ковид,но и тях трябва да ги ваксинираме----защо.Отговорът е много прост.Ваксинацията няма за цел да защитава от вируса,защото до момента не го прави а има за цел да се промени генетичния код на човека,а какво следва след това,вече резултатите излизат на лице.Увеличена смъртност от инфаркт инсулт и белодробнанедостатъчност а колко още има можем само да гадаем
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кики

    39 2 Отговор
    B Америка има вече деца починали от ковид ваксини
  • 29 Не не и пак не

    46 3 Отговор
    5 пари не давам дали ще станат задължителни, ЗАЩОТО АЗ НЯМА ДА СЕ НАБОДА КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА НА САТАНИСТИТЕ.
    А това, че СА НЕЗАКОННИ на всеки е ясно. Съдът на половината щати в Америка ги обявиха за НЕЗАКОННИ и не ги искат та ние ли сме по-умните?
    Това е право и избор и всеки има свободна воля да решава дали да се вакса или не, но да ни притискат по 1000 всевъзможни начина НЯМА ДА СТАНЕ, НЯМААА.
  • 30 Васил

    3 23 Отговор
    Въпрос на време е!
  • 31 Тогава

    31 3 Отговор
    Вече ще хвърчат глави
  • 32 Кики

    31 2 Отговор
    В Англия има 18 смъртни случаи на деца от 12 до 17 години след ковид ваксини, също 17 000 странични ефекти като 1 018 са сериозни като парализа
  • 33 vasik atanasova

    63 2 Отговор
    БЪЛГАРИНА ГО МИСЛЕХА ЗА ПРОСТ А ТОЙ СЕ ОКАЗА ПО УМЕН ОТ ВСИЧКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
    БРАВО В ТРУДНИ МОМЕНТИ СМЕ ЕДИНИ
  • 34 Не не и пак не

    30 2 Отговор
    Всеки ден дрънкат за тази ваксинация, ама никой не казва къде е ваксания Кунчев, че вече 2 месеца никъде не се вижда ?
    Жив ли е, споминал ли се е, нищо за него нищооо. Дрънкат тук писал нещо си, там писал, ама нещо не се показва, защо ли? То всеки може да пише от името на всеки. Твърде съмнителна взе да става тази работа.

    Коментиран от #42

  • 35 КОКО

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мда":

    Също така се обсъжда в т.н. "цивилизовани, западноевропейски държави", опцията за арест и затвор за Неваксинирани!
    Мисля, че опасността с която Неваксинираните "заплашват" останалите хора ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЗВА със съдебна и медицинска експертизи!
    СЪЩОТО ОБАЧЕ СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ, ТЪЙ КАТО ТЕ СЪЩО ЗАРАЗЯВАТ!
    Иначе по тази логика Всеки "Е ВИНОВЕН" за престъпление, което НЕ Е ИЗВЪРШИЛ!
  • 36 VovИ

    28 1 Отговор
    Кошмар. Чист ФАШИЗЪМ.
  • 37 Матей

    27 1 Отговор
    оХООО,ЩО М КАЗВА ДВ,може да въведат задължителна кастрация,екзекуция и все с ней-добри намерения.Обсъждат го ,все едно някой ги е опълномощил да кроят кожата на мечката,която се разхожда в гората.От къде знаят как ще реагира гражданството,законно било,ми те могат за един миг да ти гласуват закон за отмяна на всемирното претегляне.И кво ,ния трябва да полетим свободно като пухчета.Сега ,като ги дрънкат тези безумия,добре е да си слагат филтър на устите и да се възпират.когато в Германия почнат да ги връзват като добичета за да ги бодат или пък натикват в концлагери,тука все още сме в ниските проценти на хипохондризъм и ако решат нещо откачалско ,ще видят звезди посред бял ден.
  • 38 Стрелата

    19 2 Отговор
    Никой не всъстояние да задължи за каквото ида било аз не съм от стадото.
  • 39 Аватар

    25 2 Отговор
    Холокостът не започна с лагерите на смъртта.Започна с пропаганда,плашене,изкупителна жертва и сегрегация." Лошите" неваксинирани ли са новите евреи???!
  • 40 немо

    14 3 Отговор
    Да си сложат ваксините отзад,става въпрос на задното стъкло.
  • 41 БорисОFF

    30 1 Отговор
    Продължавам да се смея на противоречията на мерките в Германия, които все повече се пренасят и у нас.
    Добре - зелен сертификат (ваксинация) дава право да влизаш на места, където неваксинирани не могат - напр. кръчми, кина, молове и т.н. Тоест - на тези места ще има само и единствено официално обявени за предпазени и безопасни за останалите хора. Тогава, защо изобщо се ограничава бройката на хората, допускани в такива места? Нали лошите и опасни неваксинирани антиваксъри там ги няма?! Защо не им разрешават запълване на 100% от капацитета? Нали всичко с тези, които могат да влизат там е наред?
    Или пък ограниченията се налагат, защото ваксините не предпазват, а ваксинираните разнасят заразата? Ако е така, защо ограниченията да не засягат само ваксинираните?
    Всъщност, всичко е за парлама - да се залъгва раята, че управляващите я опазват, а не че я малтретират и грабят.
  • 42 Джадай

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не не и пак не":

    Не могат да му сглобят клонинга... Въпреки, че служи на тъмната страна, все пак си е булгар, а булгар-частите са дефицитни.
  • 43 Баце

    18 1 Отговор
    Що направо не ни изпратите в Аушвиц, ами си играете на "демокрация"?
  • 44 Смях

    18 2 Отговор
    Самото заглавие на статията ни казва че в момента така наречените "ваксини" не могат да бъдат законни. За да могат да ги направят задължителни трябва да обявят че сме под диктатура а това днес е невъзможно , кой лидер ще посмее да каже нещо подобно? И защо Голдман Сакс един от най - големите спонсори на фармацефтичните компании се обявява против вариантът омикрон? Явно предвиждат финансови загуби .
  • 45 Балами

    18 2 Отговор
    Стига беее как задължителни?? След толкова месеца на проби се установи че не помагат , вие ще ни задължавате да се бодем с некви химии. Ми защо не ни Задължите Д а се самоубиеме. Ясно е че не пазят нищо ама дай да се бодем защото са дадени пари за тях
  • 46 КОКО

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Вчера гледах едно видео в което коментираха скокът на Акциите на фарма компаниите произвеждащи "ваксините" с/у Ковид. Над 50 пъти скок? Става въпрос за Стотици Милиарди!
    Представете си, ако ги обявят за Неефективни?!
    Мисля, че там е "заровено кучето"!!!
    НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ВИРУСА, ЗА ХОРАТА И ЗА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ И УСЛОЖНЕНИЯ!!!
    ЛИЦЕМЕРИЕ И АЛЧНОСТ!!! ТОВА Е НАВСЯКЪДЕ, ДОРИ И В РУСИЯ!!!

    Коментиран от #53

  • 47 "Неваксинираните да били глобени

    24 2 Отговор
    както не поставянето на колана при шофиране"😁 😁 😁 Сериозно ли направихте такова сравнение, Гнойче зелета?!? Е, няма такава гнусна манипулация и изкривяване на фактите!

    Коментиран от #52

  • 48 Ами ...

    11 2 Отговор
    По-бързо да ги наваксинират всичките, за да стане ясно и за умрелите, че така проблема няма да се реши и да започнем да го решаваме най-после.
  • 49 Кратун

    16 2 Отговор
    Фашизъм в действие!
  • 50 Румен

    19 2 Отговор
    Въоръжавайте се. Натам отиват работите.Начело на държавите са болни мозаци, които никой не избира.

    Коментиран от #57, #58

  • 51 Госあ

    14 1 Отговор
    Въпросът който изниква обаче е следния, след като населението бъде ваксинирано от 80 на 100% и заболелите и смъртните слчаи продължат със същите темпове заради целенасоченото внасяне на нови варианти и тяхното разпространение, какво ще последва ? Задължително ваксиниране през 2-3 месеца, което да доведе пък до скок на тежките странични ефекти и смъртни случаи, тъй като западните ваксини са най рисковия възможен вариант ? А, след това какво ? Гилотиниране на престъпно-некадърната шайка от алчни калинки ?
  • 52 Пешеходец

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от ""Неваксинираните да били глобени":

    М-да, Приятелю, тъпо е, че според техния Правилник за Движение по Ковид Пътя, дори пешеходците трябва да са с осигурителен колан и трябва да са задължително напълнени с "бенз" от правилните "бензиностанции".
  • 53 КОКО

    21 0 Отговор

    До коментар #46 от "КОКО":

    И още нещо:
    Защо "пандемията" се разпространява в развитите страни!
    Ами Защото само те могат да Прахосат Безумни суми за безумна причина! Т.е. Имат капитал за харчене!
    БЕДНИЯТ НЕ БОЛЕДУВА ОТ СКЪПОЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ!!!
  • 54 Грульо

    18 0 Отговор
    Много нагли и тез бе, натрисат ти презуцията, че има нужда от ваксиниране, при все че нито тестовете са диагноза, нито ваксините им пазят.
  • 55 Влади

    20 3 Отговор
    Щом питате , да Ви отговоря професионално
    1 Да ваксинациите ще станат задължителни , така са замислени още от самото начало преди да пуснат бактерията наречена Коронавирус
    2 Абсолютно Незаконни са ваксинацийте
    3 Никой нормален Българин няма да се ваксинира повече , въпреки , че ще станат задължителни , България ще остане с 25% ваксинирани до края на пандемията , която скоро ще свърши , коронавируса е бактерия която сгъстява кръвта , ваксините също , от там идва липсата на кислород , 3 хапчета аспирин разреждат кръвта инеутрализират сгъстявамето , СЗО, са го знаели от самото начало , никакви болници , респиратори , кислород и антибиотици не помагат , само обикновен аспирин
  • 56 Боцнат

    5 10 Отговор
    Не може аз да съм се прецакал да се боцам, а другите не !!! Задължително трябва !
  • 57 Иван

    18 2 Отговор

    До коментар #50 от "Румен":

    Трябва само гражданско неподчинение. Това е информационна война срущу нас, водена чрез медиите, терор но само на психично ниво, знаят предварително как ще реагират тези, които им се хващат на въдицата. В миналото революциите са правени с бой и кръв но днес трябва нов подход и да се избегне насилие, защото те само това чакат за да приложат уж законно военно положение. За късмет след ВСВ се утвърждават неотменимите права на човека и нюрнбергксия кодекс специално за експерименти върху хора. Кодексът на Нюрнберг и Декларацията за правата на човека са структурирани така, че да не могат да бъдат отменени дори при война ( това е слабото им място ) а в Европа и Америка днес войни няма ! Днес измислят пандемии , защото тъсят пролука от където да се промъкнат и да ни отнемат свободата, зависи дали ще им повярваме.
  • 58 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #50 от "Румен":

    Между другото в Хърватия вече има 5 батальона народна милиция готови да се противопоставят на евентуални принудителни ваксинирания . В момента са невъоръжени но се знае че в бившите югославски страни в почти всеки дом имат калашници. Всяка страна сама избира ( по закон) дали ще задължава ваксинирането и не само , отделно всеки работодател сам решава дали ще изисква работещите да са ваксинирани. Всичко е оставено на лична преценка и отговорност. Това което тръбят по официалните медии не съответства с това, което е написано в държавните вестници на отделните страни и в решенията на европейската комисия.
  • 59 Паулина

    1 3 Отговор
    Точно това трябва да стане задължителна ваксинация за всички хора.Няма млади няма стари да всички трябва да се ваксинираме хайде въведете задължителната ваксинация какво още чакате щом народа не се разбира от думи и от добро не разбира тогава да стане на сила
  • 60 Dw-dw

    3 0 Отговор
    От dw явно не знаят,че в България това не може да стане, защото го пише в Консдтитуцията чл. 29.
Новини по държави: