Last news in Fakti

21 Декември, 2021 13:04 1 684 28

Урсула фон дер Лайен: Сега е моментът да се ваксинирате

  • novavax-
  • неваксинирани-
  • ес-
  • ек-
  • урсула фон дер лайен-
  • ваксини-
  • пета ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус

Нека това разрешение бъде силен стимул за всички, които все още не са ваксинирани, каза тя

Урсула фон дер Лайен: Сега е моментът да се ваксинирате - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Novavax ваксина Nuvaxovid срещу COVID-19. Това е петата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС. Разрешението, подкрепено от държавите членки, идва, след като Европейската агенция по лекарствата даде положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „В момент, когато вариантът „Омикрон“ се разпространява бързо и трябва да ускорим ваксинирането и прилагането на подсилващи дози, аз съм особено доволна от разрешението за ваксината на Novavax. Това е петата безопасна и ефективна ваксина в нашия портфейл от ваксини, която предлага желаната допълнителна защита на европейските граждани от пандемията. Нека това разрешение бъде силен стимул за всички, които все още не са ваксинирани или не са получили допълнителна доза — сега е моментът да го направят“.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Добавяме пета ваксина към нашия портфейл от безопасни и ефективни ваксини. Това е нашата първа ваксина, базирана на протеин, която показва обещаващи резултати срещу COVID-19. Ваксинацията и засилването на защитата от COVID-19 днес са по-важни от всякога, ако искаме да спрем вълната от заразяване и да противодействаме на появата и разпространението на нови варианти. Предлагаме още една безопасна и ефективна ваксина на нашите граждани, заедно с подновен призив за ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране!

Преди да издаде разрешението за търговия при определени условия, основаващо се на положителното становище на Европейската агенция по лекарствата, Комисията провери всички елементи в подкрепа на разрешението за търговия и се консултира с държавите членки. Комисията подписа договора с Novavax на 4 август 2021 г. С разрешението за търговия при определени условия Novavax ще може да достави в ЕС от първото тримесечие на 2022 г. нататък до 100 милиона дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 100 милиона дози през периода 2022—2023 г. Първите дози се очаква да пристигнат през началните месеци на 2022 г., а за първото тримесечие държавите членки са поръчали около 27 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 2,4 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, 460 милиона дози от ваксината на Moderna, 400 милиона дози от AstraZeneca, както и 400 милиона дози от Janssen.

Разрешението за търговия при определени условия е разрешение за лекарства, което се издава, когато не са налице всички данни, необходими за нормално разрешение за търговия. До разрешението за търговия при определени условия се прибягва, когато ползата за пациентите от незабавната наличност на лекарството значително надвишава риска, свързан с факта, че все още не са налични всички данни. То обаче също така гарантира, че тази ваксина срещу COVID-19, както и всички други ваксини и лекарства, отговаря на стандартите на ЕС.

След като получат разрешение за търговия при определени условия, производителите трябва да предоставят в определени срокове допълнителни данни, включително от текущи или нови проучвания, за да потвърдят, че ползите продължават да превишават рисковете. Законодателството на ЕС предвижда такива разрешения за търговия при определени условия да се издават специално при извънредни ситуации за общественото здраве. Счита се, че това е най-подходящият в сегашната пандемия регулаторен механизъм за осигуряване на достъп до ваксини за всички граждани на ЕС и за подкрепа на кампаниите за масова ваксинация.

Novavax подаде до Европейската агенция по лекарствата заявление за разрешение за ваксината си на 17 ноември 2021 г. Такъв кратък срок за оценка беше възможен само защото агенцията вече успя да прегледа някои данни по време на текущ преглед. Вследствие на текущия преглед и оценката на заявлението за разрешение за търговия при определени условия Европейската агенция по лекарствата успя бързо да излезе със заключение относно безопасността, ефективността и качеството на ваксината. Агенцията препоръча издаване на разрешение за търговия при определени условия, тъй като ползите от ваксината превишават рисковете. Европейската комисия провери дали всички необходими елементи — научна обосновка, информация за продукта, инструкции за здравните специалисти, етикетиране, задължения на титулярите на разрешения за търговия, условия за употреба и т.н. — са ясни и надеждни. Тя също така се консултира с държавите членки, тъй като те отговарят за пускането на пазара на ваксините и за употребата на продукта на техните територии. След одобрението на държавите членки и въз основа на собствения си анализ Комисията реши да предостави разрешение за търговия при определени условия.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    32 1 Отговор
    Вече имаме зелена област от ковид ;)
  • 2 Юрош

    19 3 Отговор
    на ваксините !
  • 3 Асана

    64 0 Отговор
    баба Урсула, да ходи да си бие бустерче...
  • 4 Трак

    74 0 Отговор
    Сега е момента да ти и-бе-м май-ката мъ:-рша соро-соидна чи-футска
  • 5 Пипи Чорапчето

    50 0 Отговор
    А, мерси... нямам нужда от пета ваксина в "нашия портфейл";)
    Ако може в моя портфейл, вместо 5-а ваксина, някоя и друга акцийка от портфейла на производителите им - и то "сега е момента", драга Урсула, щото после ще се сринат рЕзко;))
  • 6 Дениз заработва коледни бонуси

    31 0 Отговор
    с вакси-пропагандата! 🙂 КОВИТ-бизнеса върви успешно!
  • 7 Тъмен субект

    17 0 Отговор
    Какво ще рече "разрешение за търговия при ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ"?

    Коментиран от #17

  • 8 КУМЧО ВЪЛЧО

    46 0 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ, СЪОТВЕТНО И АКЪЛ, ЧУЖДО МНЕНИЕ НЕ ИСКАМ ! ! !
  • 9 Heiko von der Leyen

    11 0 Отговор
    Danke mein lieber. Das achte Kind zu machen.

    (превод в ефир: Благодаря, скъпа моя. Да направим осмото детенце?)
  • 10 Той

    42 0 Отговор
    Да си вкарам експериментална течност, която не влияе особено на новия вариант на вируса, който пък не е толкова опасен - ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ!?
  • 11 майкооо

    31 0 Отговор
    Урсула Лайен - повече няма какво да коментирам
  • 12 Последния Софиянец

    5 4 Отговор
    Ваксината срещу Делта и Омикрон ще е готова напролет.Сега хич не е моментът.
  • 13 Що не си гледаш работата ма..

    30 1 Отговор
    Айде у лево..Тя щяла да ми казва кога бил момента да се ваксинирам с отровата.
  • 14 Някой

    16 0 Отговор
    Сега е момента да ходиш да си гледаш децата без бой. После ще е късно!
  • 15 Раданч Татлъту

    12 1 Отговор
    Сполай ти за добрите думи ,како Урсуло!Тръгвам към най-близкия вакс пункт!💉🐵🤡🥳👍
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грульо

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъмен субект":

    Ще рече, че ваксината още е в изпитателна фаза и никой не носи отговорност какви ще са последствията, освен този, дето ще му я набучат. :D

    Коментиран от #18

  • 18 Тъмен субект

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грульо":

    Правилно. Обаче може да има и разни други "определени условия", от които да ти настръхне косата. Да не говорим, че никъде не можеш да ги видиш тези определени условия.
  • 19 Това върха на нахалството

    24 0 Отговор
    и лицемерието.
    Не си спомням да съм те избира. Не си спомнам да съм гласувал за теб. Не съм си гурен и в искреността на думите ти. Просто не ти вярвам.
    Помниш ли като външен министър на ФРГ, че предложи да хвърлят атомна бомба над Москва за да се реши проблема с Русия. Може би и сега решаваш по подобен начин проблема с грипа.
  • 20 гост

    9 0 Отговор
    Нито една статия не чета ,написана за тази !
  • 21 ....

    0 0 Отговор
    :))))
  • 22 БОЖЕ!

    10 0 Отговор
    НИКОЙ ЛИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СЪС САТАНАТА?! НИКОЙ ЛИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С МАМОН?!!! ПОМОГНИ НИ БОЖЕ!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Хари хари

    9 0 Отговор
    Урсула, името е от врат, получава пари за тази агитация, тя е лоша жена като меркел боклука
  • 24 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "БОЖЕ!":

    Нема да стане баце,бог ни е отсвирил!
  • 25 селтак

    5 0 Отговор
    Колко ли е клъвнал тоа трвес...?
  • 26 ха ха

    6 0 Отговор
    На Урсула половинката не е ли в борда на една от вакс фирмите? Четох някъде коментар...
  • 27 Бързооо

    3 0 Отговор
    Сега е моментът, защото изтича периодът на употреба под условие на другите 4 несертифицирани продукта и някой ще трябва да обяснява и защитава по-нататъшната им употреба предвид 1М + увреждания и 30 К+ починали. А експерименталният им период е до 2023-2024, т.е. ще трябват нови разрешения под условие
  • 28 Даа!,

    3 0 Отговор
    Това чуд,,о знае защо ръси мозък.Мъжлето е собственик на фирма,пряко ангажирана в разработването на ваксата,със Фазера.Става въпрос за тирове с пачки.В евро.Пачки,който ги плащат всички народи от ЕС. Свързан е косвено и с производство на тестове.