Отидете към основна версия

1 954 12

Нови ограничения заради новия щам на коронавируса

  • белгия-
  • омикрон-
  • мерки-
  • ограничения-
  • празници

Белгия забранява голяма част от дейностите на закрито

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Белгия забранява повечето дейности на закрито, свързани със забавления. Причината е новият щам на коронавируса – Омикрон. Целта на мерките е да се ограничи вирусът и да се облекчи работата на болниците.

Близо 30% от новите случаи на заразени е с Омикрон. На 17 декември те бяха едва 10%. Бързото разпространение на новия вирус доведе до затваряне на кина, театри, концертни зали и редица дейности на закрито. Изключение са посещенията на музеи, библиотеки, фитнеси. Спортните състезания ще са без публика. В магазините може да пазаруват до двама възрастни души.

"Ясно е, че има повод за безпокойство. Имаме неканен гост и това е вариантът Омикрон. Не знаем някои неща за този вариант. Има прекалено много несигурност. Но и малкото, което знаем, не е добра новина", каза Александър Де Кро, министър-председател на Белгия.

Няма ограничения за броя на хората, които белгийците ще поканят у дома за празниците. "Можем да празнуваме Коледа заедно, но нека да ви напомня да бъдете възможно най-внимателни. Трябва да ограничите броя на хората около масата. Не се събирайте на големи групи. Направете си тест, проветрявайте колкото се може повече помещенията. И пазете най-уязвимите", допълни Александър Де Кро.

Новите мерки влизат в сила в Белгия от неделя сутринта и ще се прилагат до 28 януари.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: