Last news in Fakti

23 Декември, 2021 21:54 3 654 50

Омикрон плъзна на Балканите

  • омикрон-
  • албания-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • пандемия-
  • балкани-
  • румъния

Експертите съветват гражданите да се ваксинират

Омикрон плъзна на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Албания бяха регистрирани първите два случая на Омикрон, съобщава сайтът Екзит. От експертния съвет, отговарящ за управление на пандемията, са съобщили за две положителни проби на тестове, направени в Германия. Те доказват, че вариантът Омикрон е стигнал в Албания, въпреки че доминантен продължава да бъде Делта вариантът на COVID-19.

Експертите съветват гражданите да се ваксинират. От септември в страната се наблюдава забавяне на ваксинациопнния процес. Всички лица над 18 години вече могат да се ваксинират с трета бустерна доза при положение, че от втората им доза са изминали шест месеца. Според ръководителя на експертния съвет Мира Ракацоли мерките за ограничаване на пандемията не се спазват. Маските не се носят в закрити помещения, въпреки че са задължителни. Засега мерките няма да се променят. Предвижда се на Нова година вечерният час да бъде отменен, за да може гражданите да празнуват на публични места.

Наличието на варианта Омикрон бе потвърдено и в Сърбия, съобщи д-р Таня Йованович ог Медицинскя факултет в Белград, цитирана от вестник "Новости". Омикрон бе регистриран досега и в съседните Хърватия, Черна гора и Румъния. Вирусът бе установен в една от пробите, взети от пътници, пристигнали от Ботсвана, предаде БТА.

В Румъния са установени още девет случая на варианта Омикрон на коронавируса, с което общият брой на регистрирани случаи на този щам в страната достигна 25, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от телевизия Диджи 24. "Броят на случаите на заразяване с варианта Омикрон на вируса SARS-CoV-2 се увеличават. Още девет случая на инфекция с този щам са установени днес, 23 декември 2021 г.", се посочва в съобщение на министерството. Става въпрос за шестима души (трима мъже и три жени) на възраст между 19 и 84 години от Букурещ, един мъж на 31 години от окръг Дъмбовица, който е пътувал във Великобритания, един мъж на 43 години от окръг Илфов, който е пътувал в Белгия, и един мъж на 49 години от окръг Прахова. От тях петима са неваксинирани, а останалите са ваксинирани с пълната схема.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 авееее

    62 3 Отговор
    Я кажете за някоя държава с много ваксинирани как си живеят свободно.БУАХАХАХА
  • 2 😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉

    43 1 Отговор
    КРАЙ! СЕГА ИЗМРЯХМЕ. НЕВАКСИНИРАНИ!!!!! ЩЕ ПОЛЗВАМЕ МИЛИОНИТЕ ЧУВАЛИ ЗА ТРУПОВЕ ОТ ПЪРВАТА ВЪЛНА.
  • 3 Хохохо

    16 1 Отговор
    Рана имам във сърцето,като те погледнаа 🎺
  • 4 Аве

    28 1 Отговор
    Аман от експерти и акъли тия експерти могат да ми направят един 🎺 тромпет
  • 5 Аман

    34 1 Отговор
    Успяхте да ме вбесите предпразнично
  • 6 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    37 1 Отговор
    гледам от балкона верно пълзи, мамммка му , абе това комшията бе, иде от сертефициран банкет!!!
  • 7 сега какво

    24 0 Отговор
    оксиморонът и върхът на сладоледа ще се сбият или въргал?
  • 8 Муха

    28 0 Отговор
    Ние преборихме делтата ще преборим и тоя слабак
  • 9 Да бе

    33 2 Отговор
    Тоест грипа плъзна не на Балканите, а в САЩ и Западна Европа, където има бедствие. Не от Омикрон, а от поддържащите го "ваксини". Pfizer, Moderna и всички подобни на тях амеирански пенкелери бустерират за четвърти път, за да не спре пандемията. Кога ще стане ясно какво става?
  • 10 ТуентинКарантино

    37 0 Отговор
    То и земетресение да стане, експертите пак ще съветват хората да се ваксинират
  • 11 Еее

    30 0 Отговор
    Чешити поне на най светлите и Християнски празници не ни занимавайте с тея тъпотии
  • 12 Знаещ

    16 8 Отговор
    Добро утро како Пенке. Няма как ОМИКРОНЪТ да не е дошъл в България и другите съседни страни.Причината за циркулирането на всичките тези вируси се корен във факта, че Гражданите на "света" не се спряха да правят тигели напред - назад. Туристи разни. Кой по Алпите, други се търкалят в пясъците на Карибите и т.н. Всичките тия после донасят вирусът в държавите си и готово. При бай Тошо нямаше излизане.Тук в България си стояха всички и затова имаше здрава нация и силни българи. Сега такива няма. Основно льольовци!Всичко е Омикрон, и ако все още не е станало ще стане. Въпрос на време е! Симптомите на Омикрон-а са същите, като при настинка или грип. Иди го разбери. Ужас! Маса българи в момента подсмърчат, вдигат температури, болки в гърлото, кашлици и т.н. Разбира се заболяването дали грип, или К19 се установявява с ПСР. Дрън, дрън. Затова всички карат заболяването на крака, ако оживее, оживее, ако ли не, попа, босилекът и в царството небесно. Въпрос на късмет! Това е.

    Коментиран от #47

  • 13 EPIC

    11 1 Отговор
    А ема ли го и в Банкя ?

    Коментиран от #14

  • 14 Знаещ

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "EPIC":

    Ти как мислиш? Има го разбира се. Ама то е казано: Играе ли мечката у съседа, ще дойде и при теб... Всичко е до време!?Омикронът си е тука и вече действа безпроблемно. Христова каза:- Симпомите на "Омикрон" са суха кашлица, хрема, главоболие, отпадналост, като се развиват малко по-бавно и т.н. Как ще го разбереш, к19 ли е, настинка, или грип? Без ПСР как ще стане тая работа? Никак! Караш на крака, пиеш разни илачи, чайчета, витамин С по 2 таблетки сутрин, обед, вечер, смучеш таблетки Фарингосепт през 2 часа и това е. Ако помогне, помогне, ако ли не, попа, босилекът и пътеката към царството небесно. Всичко е късмет. Каквото за всеки е писано, това ще стане.
  • 15 Механик

    21 1 Отговор
    Плъзна ли? Щом пълзи е добре. Значи седвижи бавно. Толкова бавно, колкотоса бавно развиващи се ковидарите.
  • 16 омикрон

    13 2 Отговор
    на "експертите" искам да им пожелая честита ковида и весела нова гадина през 2022,вече съм на трета доза със салата и мезе и още трима вируса с мене на масата за компания чакаме дледващия вариант да видим как е на вкус цвят експертите да не спиират да ни радват с нови варианти

    Коментиран от #17

  • 17 Знаещ

    5 13 Отговор

    До коментар #16 от "омикрон":

    Ами пийте , ама носете си маската, спазвайте необходимото разстояние и редовно си мийте ръцете за да не ви барва Омикрон-а. Барне ли ви, всичко е в ръцете на всевишния. Каквото туй реши ,това ще стане. Ся ако идете в Ковид отделението Пирогов и видите коветясалите пациенти съвсем друго ще почнете да мислите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мун

    13 2 Отговор
    Стига вече с тия глупости, бе. Празници са. Стига с тия вируси и простотии. Не ви ли втръсна да пишете едно и също по 100 пъти на ден?

    Коментиран от #39

  • 20 Истина

    14 2 Отговор
    Тези които контролират пандемията са по- опасни от Омикрон. Настоящия проблем не е омикрон, а ваксините... По време на пандемия не се поставят ваксини, чийто изпитателен срок не е спазен ! Бъдете здрави!
  • 21 Пълзи или се бори омрелконя

    5 2 Отговор
    Уточнете го с крантаджиев

    Коментиран от #22

  • 22 Знаещ

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Пълзи или се бори омрелконя":

    Няма нищо за уточняване. Омикронът си е вече тука в РБ и си действа по правилата. Някъде от средата на януари, върволицата пациенти ще тръгне постепеннно към болничните Ковид отделения. Който, оживее, оживее....Най зле е работата при пенсиите, където видно от денонощните справки на починалите през денонощието, 90% от тях са хванали пътя към царството небесно. Радост за застрахователните дружества у нас и по света...???
  • 23 По света и у нас

    3 10 Отговор
    Рекордна Омикрон вълна на COVID-19! Много сектори на икономиката и транспортни мрежи в Англия вече изпитват недостиг на персонал! Великобритания регистрира рекорден брой нови случаи на COVID-19, като вариантът Омикрон се разпространява из цялата страна. Днес бяха отчетени 119 789 новозаразени. Във Франция властите смятат, че броят на новите случаи ще надхвърли до края на декември 100 000 дневно, тъй като вариантът Омикрон продължава мощво да настъпва. Значително се увеличи натискът върху отделенията за интензивно лечение, в които има 3208 пациенти в сравнение с 3147 във вторник. Ханс Клуге: В Европа се задава нова COVID буря! С коронавируса се заразяват също и 20-30 годишните! "Правителствата и властите трябва да подготвят европейските здравни системи за реагиране на рязък скок на заразените", добави Клуге и т.н и т.н. А, у нас в РБ антиваксърчетатаси мислят, че ОМИКРОН-ът ще ги заобиколи. Да, ама не.

    Коментиран от #26

  • 24 Нане

    1 2 Отговор
    мдааа ша си бием трета доза май
  • 25 American 🇺🇸

    3 0 Отговор
    Апък Омакарон плъзна в чинията ми, тамън жената сготви за мен и децата Mac’n’Cheese, с макарони е
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Плоскоземец

    8 0 Отговор
    Защо ваксинираните се заразяват с Омикрон? Защото той "заобикаля ваксините!
    А как да се предпазим? Сложете си бустер?
    А той няма ли да по същия начин да заобиколи и бустера? Ти си плоскоземец!

    Коментиран от #29

  • 28 Ами ...

    5 0 Отговор
    Данните за Румъния са много интересни. При 40% "ваксинирани", 36% от доказаните случаи на омикрон са именно ваксинирани. С интерес очаквам какво ще стане в България, с още по-ниския процент "ваксинирани".

    Коментиран от #35

  • 29 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Плоскоземец":

    Да не излезе накрая, че не просто "заобикаля", а предпочита. 😀
  • 30 Бахаххаха

    1 1 Отговор
    Въй въй въй.... Продължават разни индивиди да тропат едно и също. Това е.... Това беше крахът на човешката еволюция. Стремглаво тръгнаха някой, на долу по еволюционната пътека. С това темпо и лекота на манипулиране, като нищо ще ви накарат 2023 да дъвчете полимери. Видиш ли, хем лекува от КУКУрона, хем и планетата трябва да се рециклира, защото е мръсна.
    6-та година от както завърших медицина, но "убий ме" не мога да се сетя, как се установяваше разлика в сегмент/и с неизвестно дълга верижна последователност, в неизвестна рибонуклеиновата киселина от не изолиран патогенен причинител. Тоест, на базата на какво ги правят тия PSR тестове :D голям смях пада. Да ви кажа ли тайната? Базовите реактиви, ги пращат оттт... Любимата на всички държавица. И по конкретно, отт... Мда, фирмичката на хер Фаучи и приятели. Под базови, разбирайте калибриращи.
    Тъй, сега. Четох коментари тук и там и ми е трудно, да преброя на пръстите си хора със задоволително ментално състояние. Наистина, някой е хубаво да започнат да мислят, че мозъка като не се употребява и се натрупват едни белтъчини.... Развиват се разни болести.... Алцхаймер, МС, Инсулт и прочие. Започвайте, че сте за съжаление. Дето викат хората, за чеп за зеле няма да ви взема. Да пази и да варди дедо Боже такъв да ти е роднина. Ще трябва да го утрепя с лопатата ама с капка грях!

    Коментиран от #36

  • 31 Киро Жарта

    1 0 Отговор
    Кои ,, експерти,, ни съветват??? Пияниците КУНЧЕВ и пенсионера на ФАНДЪК ДАНА 🎃
  • 32 Много експертни коментари

    0 2 Отговор
    А България първа по ковид смъртност в Европа. Все по нещо сте първи! Явно сте гениални. Омикрон дори да е по слаб, при такава заразност пак ще ви срути болниците. Линейката няма да дойде.

    Коментиран от #45

  • 33 мислещ

    2 1 Отговор
    Тия "експерти" не казаха ли, че само с 3-а доза ще си защитен? Значи ако тръгнеш да се бодеш, докато дойде време за третата и щамът няма да е актуален. Тежко е да си глобалистка подлога. Хем трябва да убедиш набодените, че ваксините не работят и трябват бустъри, хем трябва да убедиш антиваксърите (ХАХАХАХ), че ваксините ще работят.

    То това стана като с прахта за пране. Старият ни прах е пълен боклук и не изчиства петната, ама купете си новия и той ще ги изчисти.

    Последно колко хора умряха по света от смешникон? Има ли поне двуцифрено число?

    Коментиран от #34

  • 34 мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "мислещ":

    Всъщност в случая даже е "Старият ни прах е пълен боклук и не чисти петната, ама купете си повече от същия и ще ги изчисти".

    Коментиран от #41

  • 35 За по простите като тебе

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ами ...":

    Вече се изясни че двудозова ваксина има ниска защита от зараза, но я караш по леко и те предпазва от ритване на камбаната! В България 95% от починалите сте всичките "професори" по ваксини. Хубавото на Омикрон е че действа 5 пъти по бързо от Делта и съответно естесвения подбор на "професори" като тебе ще е по бърз. Място в болницата няма да има и заразява и прекарали го вече, така чи приготви ивермектинчето, крило от прилеп, и други бабини деветини с които ще се "лекуваш". А ние глупаците в САЩ си удряме бустерна дозичка и го караме за 1-2 дена хрема и умора.

    Коментиран от #40, #48, #49

  • 36 мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бахаххаха":

    Няма да е за пръв път, едно време ги караха да поглъщат радий (Само преди 100-ина години).
  • 37 Много ви здраве от Израел

    1 2 Отговор
    А в Израел с бустерните дози имат 2 починали на ден. Вие гениите в България колко имате?
  • 38 Профайлър

    1 0 Отговор
    Само погледнете простолюдието на снимката каква дистанция спазват. Сложили по един парцал на лицето, някои под камбата, и си мислят че са "предпазени". Един Омикрон да има, ще ги овършее всичките като комбайн на нивата.
  • 39 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мун":

    Целта е хората да изперкат, и те вече изперкаха, нормалните трябва да станем и накрая да се измете тази паплач от купени мисирки политици професори доценти математици, ако искаме старите да си доживеят спокойни старини, и най вече заради децата да не бъдат роби на 10% свръх богати
  • 40 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "За по простите като тебе":

    Тръгнат съм от проявената грижа, но мерси. 😀 Слагай си бустерче, ребустерче, супербустерче - твоя воля. Такива в САЩ вече са цели 19%. 😀 Иди и виж. 😀 Хубаво е, че признаваш, че "ваксините" не работят. Отдавна трябваше. 😀 Имам новина за теб. Аз съм ваксиниран. Направих го не от страх пред "ужасния вирус", а за да си върнат ОТНЕТИ ПРАВА. Преди да се ваксинирам си направих изследване за клетъчен имунитет за covid-19. Резултата беше положителен. А от началото на "пандемията" дори хрема не съм имал. 😀 Е, аз няма да забравя. Такива като мен са огромния брой ваксинирани. Убеден съм, че и те няма да забравят. Така, че с липса на места в болницата, не се опитвай да ме прашиш. 😀 Българите не можеш да ги уплашиш. Знаят го всичките им съседи. От опит. 😀 Грешна стратегия. Както вече писах - колкото и да ви плащат, все е много. 😀
  • 41 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "мислещ":

    До колкото знам, умрелите от омикрон са нула. 😀

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Американец 🏈

    1 0 Отговор
    Oh My Cron!!!! Опитват се да ни развалят Християнските празници
  • 44 мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ами ...":

    Попаднах на новина за 1-2 починали миналата седмица, ама май беше единствената. Фактът, че е цяла новина как все пак има починал, говори колко е "опасен" вирусът.

    Коментиран от #46

  • 45 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Много експертни коментари":

    България е първа не просто по ковид смъртност, а по смъртност изобщо. Това е малко по-различен проблем и се нарича бяла мафия. Но когато се върне махалото, след хобит истерията и този проблем ще решим. 😀
  • 46 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "мислещ":

    Неваксинирана Африка, трябваше да е измряла до сега от омикрон, но не би, не март. 😀 Според мен, в дългосрочен план, съсипаха една технология (РНК терапиите), която можеше да донесе много полза в бъдеще, при правилна употреба. Когато хобит-истерията премине никой няма да има доверие в нея.
  • 47 де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Знаещ":

    Ти гледай каква ще стане след нова година . Сега като дойдат немските и английските коледари , ще ни сурвакат и ще си заминат а за нас ще остане Ковидуването !!!
  • 48 де юре

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "За по простите като тебе":

    Нямаше нужда да споменаваш това с глупаците в САЩ........... !
  • 49 Кротко

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "За по простите като тебе":

    бе човек,май пак си прекалил с белината...Или пък е от бустера.
  • 50 246

    0 0 Отговор
    Нещо за Русия, която е на едно от последните места по ваксинирани, няма плашещи новини в последните една, две седмици за достигнат рекорд на заразени.
Новини по държави: