Отидете към основна версия

1 819 35

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

  • нато-
  • русия-
  • източна европа-
  • армия

Очаква се министрите на отбраната на НАТО да обсъдят допълнителни подкрепления на следващата си среща на 16-17 февруари

Снимка: shutterstock

Съединените щати обявиха планове да изпратят близо 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния, за да защитят съюзниците от НАТО в Източна Европа от потенциално разширяване на кризата заради струпването на руски войски близо до Украйна, пише "Ройтерс".

Новият план надхвърля 8 500 войници, които Пентагонът приведе в бойна готовност миналия месец, за да се разположат в Европа, ако е необходимо. Очаква се министрите на отбраната на НАТО да обсъдят допълнителни подкрепления на следващата си среща на 16-17 февруари.

Следват настоящите военни разполагания на западните държави в източните държави членки на НАТО, някои национални активи и подкрепления, които са обявени или се разглеждат.

ПОЛША:

Около 4500 американски войници са в Полша както в НАТО, така и в двустранен капацитет, предимно разположени в западната част на страната.

В споразумение, подписано с Полша през 2020 г., Съединените щати обещаха да увеличат военното си присъствие с приблизително 1000 души, въпреки че изпълнението остава в процес на обсъждане.

Многонационална бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1000 войници, водена от Съединените щати и включваща войски от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство.

Около 1700 военнослужещи на САЩ, главно от 82-ра въздушнодесантна дивизия, ще се разположат от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша, съгласно плановете на САЩ, обявени на 2 февруари.

ЕСТОНИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 900 души от 2017 г., ръководена от Обединеното кралство, включва войски от Франция, Дания и Исландия. Един брониран пехотен батальон, самоходна артилерия, противовъздушна отбрана.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Белгия. Допълнително разполагане, от 26 януари до края на тази седмица: 6x бойни самолета F-15 от Съединените щати.

ЛАТВИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1500 души от 2017 г., ръководена от Канада, включва войски от Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Полша, Словения, Испания и Словакия.

ЛИТВА:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1200 души от 2017 г., ръководена от Германия, включва войски от Холандия, Норвегия, Чехия, Белгия и Люксембург. Включва 12 танка Leopard, бронирани превозни средства, противотанкови възможности, противовъздушна отбрана, радиоразузнаване.

Пехотен батальон на САЩ от 500 войници, включва танкове Abrams и бронирани превозни средства Bradley.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Полша.

Допълнително разполагане от 27 януари: 4 изтребителя F-16 от Дания.

РУМЪНИЯ:

НАТО разполага с многонационални сухопътни сили до 4000 войници в Румъния.

Съединените щати имат 900 войници в страната, някои като част от силите на НАТО, а други по отделни двустранни споразумения.

Италианските и френските войски са част от въздушните и военноморските полицейски/патрулиращи мисии. Eurofighters на германските военновъздушни сили ще се разположат в Румъния през февруари и март.

Румънският външен министър каза на 3 февруари, че очаква Франция да ръководи бъдещата бойна група на НАТО в страната.

Ескадрон Stryker от около 1000 военнослужещи на САЩ, базирана във Вилсек, Германия, ще бъде изпратена в Румъния, съобщи Пентагонът на 2 февруари.

БЪЛГАРИЯ:

България планира бойна група от до 1000 войници под българско командване и в тясно сътрудничество с НАТО, която може да включва войници от други съюзни държави. Може да се формира през април или май.

Българското правителство даде зелена светлина на Испания да изпрати до 10 бойни самолета Eurofighter и до 200 войници в подкрепа на дейностите на черноморската нация за въздушна полиция от февруари до април. Очаква се Холандия да изпрати два самолета F-35 в България през април и май.

По споразумение с България САЩ могат да държат до 2500 американски войници в няколко съвместни бази. В момента има 200 американски войници заедно с бойни машини на пехотата, танкове, хеликоптери и друго военно оборудване за обучение до края на юни.

УНГАРИЯ:

Унгария е спомената като потенциално място за разполагане на допълнителни войски на НАТО. Въпреки това министърът на отбраната на страната каза на 30 януари, че няма нужда от повече единици освен неизвестен брой, присъстващи в момента за учения.

СЛОВАКИЯ:

Правителствени служители казаха, че Словакия е сред страните, в които НАТО може да разположи войски, но не е взето решение за искане на войски.

Словакия трябваше да подпише дълго планирано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати в четвъртък, което, ако бъде ратифицирано, ще отвори възможността за бъдещо използване на две словашки летища от американските военни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини