Отидете към основна версия

1 682 12

Хотелите търсят над 6000 служители

  • туризъм-
  • хотели-
  • кипър-
  • служители-
  • хотел-
  • работа-
  • коронавирус

Търсят се хора за всички длъжности

Снимка: Shutterstock

Кипър е изправен пред сериозен недостиг на персонал в хотелиерството, който застрашава очаквания силен туристически сезон това лято. От днес по инициатива на социалното министерство започват регионални групови срещи на безработни и работодатели от хотелската индустрия като първа крачка за решаване на проблема, предаде БНР.

Хотелите в Кипър имат остра нужда от над 6000 служители, обявиха работодателски и професионални организации в сектора. Търсят се хора за всички длъжности, но най-много сервитьори, чистачки, миячи в ресторанти, готвачи, камериерки. Днес и утре в Лимасол и Пафос се провеждат първите групови интервюта за попълване на свободните места в хотелите. Преките срещи между регистрирани в бюрата по труда безработни и работодатели в сектора с участието на социалното министерство ще продължат и през следващата седмица.

Липсата на кадри застрашава възстановяването на кипърския туризъм след коронавируса, особено при обнадеждаващите прогнози за силен сезон, заявиха от браншовите организации. Хиляди служители в отрасъла европейски граждани, включително българи, напуснаха в резултат на дългото затваряне на хотелите по време на пандемията. Работодателите в туристическата индустрия настояват социалното министерство спешно да облекчи процедурите за наемане на работници от трети страни като Грузия, Украйна, Сърбия, Русия и други, както и да разреши на студентите от трети страни в кипърски колежи да работят в хотелите, ресторантите и центровете за развлечения.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини