Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 14:51 1 111 13

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

  • българска банка за развитие-
  • туризъм-
  • помощи

Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити - 1
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити, каза в комплекс "Златни пясъци" изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той представи Програмата за подпомагане на бранша на среща с представители на сектора от Северното Черноморие, уточнява БТА.

Целта на банката е кредитите да бъдат максимално изгодни за кандидатстващите и да покриват колкото може повече възможности и нужди на бранша, уточни Георгиев. По думите му програмата е с лимит от 40 милиона лева, като тя ще действа до изчерпване на средствата.

Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева, допълни Георгиев. Той уточни, че е предвиден и гратисен период за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите - 18 месеца. Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, каза още Георгиев. По думите му значение ще има и обезпечението, което осигурява кредитополучателят. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, допълни Георгиев. Той уточни, че за кредит могат да кандидатстват и хотелиери, затворили по време на пандемията.

Близо 80 процента от кредитния портфейл на ББР - около 2 милиарда лева, са в няколко големи кредитополучатели, каза още Георгиев. По думите му сега новата управа на банката се опитва да промени тази политика и да се пренасочи към подкрепа на малки и средни предприятия, като се обмислят още секторни програми, аналогични на тази за туризма. Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, така че всеки кандидатстващ за кредит трябва да идва до София, допълни Георгиев. Според него това е причината да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и даване на възможност да се кандидатства за заем по електронен път.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    7 0 Отговор
    А ако крадат ток, може ли да оправите работата като ги хванат! За шефа на ресторант Боровец питам!
  • 2 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Ако опра до кредит какъв ресторантьор съм.По добре да правя нещо друго.
  • 3 смерш

    2 0 Отговор
    Кога започва това "ще"-да не стане ,ама вие не разбрахте ли ние вече свършихме предвидените средства?
  • 4 Миризлив пор

    6 1 Отговор
    Нисколихвени кредити за хотели и ресторанти които до скоро си обяваха, че българите не са им интерес? Т.е. ние с нашите данъци ще спонсорираме евтината почивка на богатите европейци, за да има далавера за тези дето не плащат заплати?

    Коментиран от #13

  • 5 Експерт

    6 2 Отговор
    У нас подкрепата винаги е с КРЕДИТИ. Което се равнява на ЛИХВИ. Което е равно на ЗАГУБИ. Банките продължават да смучат от хората. 100% безконтролно. За добър ден ти взимат пари вече!!!
  • 6 Делю Хайдутин

    2 1 Отговор
    Гратисен период една година.Държа половин милион в банката ,след година им го връщам и прибирам лихвата.
  • 7 Айдеее

    6 2 Отговор
    Пак на тея. Не се наядоха. ДДС то им малко 60/40. Субсидии за тока. Плащат им процент от оборота. Цените им като в Монте Карло. Бедни. Плачат. А карат коли за по 200 хиляди лева и се гангстереят. Не искат да спазват мерките. Сега пак на яслата
  • 8 Айдеее

    6 2 Отговор
    Пак на тея. Не се наядоха. ДДС то им малко 60/40. Субсидии за тока. Плащат им процент от оборота. Цените им като в Монте Карло. Бедни. Плачат. А карат коли за по 200 хиляди лева и се гангстереят. Не искат да спазват мерките. Сега пак на яслата
  • 9 Наблюдателен

    10 0 Отговор
    днеска гледам огромни опашки от пенсионери пред Пощите и пред Аптеките, за какъв бизнес сте загрижени , хората мрът вие си играете далаверите ...................
  • 10 Странно

    5 2 Отговор
    Пеевски го подкрепяха безлихвено, а за бедните ресторантьори "ниски" лихви от по 15%
  • 11 Цена Банско

    6 1 Отговор
    1 лазаня
    2 супи
    1 малка вода
    2 чаши червено вино
    ТОТАЛ 137 лева
  • 12 Русенец

    3 3 Отговор
    Как лихварството подпомага закъсалите предприемачи? Как?
  • 13 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Отдавна се чудя, за какво плащам данъци? Май спасението е в сивата икономика.