Отидете към основна версия

7 854 34

В Атина: Турското проникване на Балканите, планът на Ердоган и Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган

Политиката на разширяване за Турция, като страна с водеща роля, действа спомагателно, но и автономно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Планът на управляващата ПСР за съвременното турско "нашествие" в страни с османско минало е систематичен, методичен, скъп, но какво цели, пише "Грийк сити таймс".

Кратко бизнес пътуване до Сараево през 2016 г. се оказа разкриващо - ако не и шокиращо - за очевидно систематичната, методична и скъпа политика на Реджеп Тайип Ердоган за проникване в някога светския, мултикултурен град на бивша Югославия.

На една ръка разстояние, както в никоя друга част на света, в Сараево се намират места за поклонение за всички религии и доктрини.

Ето как бурната история на града тече по течението на река Босна в продължение на векове, белязана от убийство, което в крайна сметка доведе до Първата световна война и най-дългата обсада на столица в историята на съвременната война.

През 2016 г. историческият център е изцяло на мюсюлманското население. Една разходка по улиците е достатъчна, за да разберете. Това не бе само поражението на сръбското население.

Това бе поражението на мултикултурализма, секуларизма, мултинационализма и мултикултурализма - понятия, синоними на града, който те наричат ​​"Йерусалим на Европа" и "Йерусалим на Балканите".

С директни полети от Турция и много арабски страни до някогашния град с различни разновидности на музика, чувате само една "песен" - ислямския мюезин.

Жени със забрадки, бурки, хиджаби и чадъри обикалят по живописните алеи, обитавани някога от млади пънкари, художници и музиканти...

Джамиите бяха издигнати извън историческия център и когато попитах "с чии средства?", сръбските жители отговаряха "на Ердоган".

Междувременно турският президент подкрепи създаването на Османистика в университетите в региона.

Политиката на Турция за меко, но дълбоко проникване на Балканите като цяло е дългогодишна и проследява османското историческо минало.

Това е ярко описано в неотдавнашна статия в турския всекидневник Sabah по повод неотдавнашното посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина.

Защо строи тези нови "мостове"? Какъв е средносрочният и дългосрочният план на правителството на ПСР на Ердоган? Отговорът включва ли Гърция?

Стратегическа дълбочина

"На първо място, това е част от дългосрочна политика, която бе официално обявена с и теоретичната рамка от (бившия турски министър-председател Ахмет) Давутоглу", казва професорът по османска и турска история в университета Пантейон, Антонис Хаджикириаку.

"Това не се случва само на Балканите. Това е така наречената стратегическа дълбочина, която включва консолидирането на религиозни, политически и икономически връзки със страните от пост-османския свят".

"Това се случва и в Близкия изток, и в Кавказ, и в Грузия, и в Северна Африка, и в Сирия с войната или в Либия", обясни той.

Ето защо турското присъствие на Балканите "не трябва да бъде изненада", тъй като освен това "акцентът е поставен върху страни с мюсюлманско население".

Проникването на Балканите не е точно част от турски фронт срещу Гърция.

"Докато можем да кажем, че в контекста на гръцко-турското напрежение тази политика може и е включена, но тя не съществува заради нея", обясни Хаджикириаку.

"Политиката на разширяване за Турция, като страна с водеща роля, действа спомагателно, но и автономно", каза той. "Не само в постосманското пространство, но и в ислямския свят като цяло".

Ислямизация и турцизиране в окупираните територии на Северен Кипър

Анкара спонсорира академични резиденции, мозъчни тръстове, строеж на джамии, пуска директни полети до Прищина, Сараево и т.н.

"Това наистина е една от най-разширените мрежи за влияние на Балканите, датираща от десетилетия от началото на привържениците на Гюлен", каза Хаджикириаку.

Той добави, че акцентът е бил основно върху образованието и създаването на училища, със силно пропагандиране на принципите на движението Гюлен.

Турското проникване според професора е шокиращо и в Кипър, защото едно общество е премахнало светския си характер. "Това е ново явление в контекста на ислямизацията на окупираните територии", отбеляза Хаджикириаку.

"Координирана културна атака на Анкара е и систематично последните години и чрез турски сапунени опери. Продукт за износ с огромна гледаемост по телевизиите".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: