Отидете към основна версия

2 011 17

Учени: Замърсяването на реките с антибиотици ще доведе до следваща пандемия

  • река-
  • замърсяване-
  • пандемия-
  • антибиотик

Опасенията на експертите са, че увеличаващото се наличие на антибиотици в реките може да ограничи ефективността им като лекарства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 1/4 от реките в света са замърсени с лекарства до степен на токсичност. Това сочи ново проучване на Йоркския университет, цитирано от "Евронюз".

Замърсяването на реките с лекарства и фармацевтични продукти е глобална заплаха за околната среда и човешкото здраве.

Когато антибиотиците попаднат в реките, те увеличават вероятността бактериите да развият антимикробна резистентност, а това според СЗО и ООН е една от най-големите опасности за човечеството.

Проучването е сред най-обхватните и е осъществено в световен мащаб - изследвана е вода от 258 реки в 104 държави.

Установени е сериозно наличие на парацетамол, никотин, кофеин и лекарства за епилепсия и диабет.

Едни от най-замърсените реки са в Пакистан, Боливия, Етиопия. Най-чисти пък са реките в Исландия, Норвегия и Амазонската джунгла.

Въпреки че влиянието на много от най-често използваните фармацевтични съединения в реките степен все още не е напълно известно, вече е установено, че разтворените човешки контрацептиви може да окажат ефект върху развитието и репродукцията на рибите.

Опасенията на учените са, че увеличаващото се наличие на антибиотици в реките може да ограничи ефективността им като лекарства и това да доведе до следваща пандемия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: