Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 13:52 1 996 17

Учени: Замърсяването на реките с антибиотици ще доведе до следваща пандемия

  • река-
  • замърсяване-
  • пандемия-
  • антибиотик

Опасенията на експертите са, че увеличаващото се наличие на антибиотици в реките може да ограничи ефективността им като лекарства

Учени: Замърсяването на реките с антибиотици ще доведе до следваща пандемия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 1/4 от реките в света са замърсени с лекарства до степен на токсичност. Това сочи ново проучване на Йоркския университет, цитирано от "Евронюз".

Замърсяването на реките с лекарства и фармацевтични продукти е глобална заплаха за околната среда и човешкото здраве.

Когато антибиотиците попаднат в реките, те увеличават вероятността бактериите да развият антимикробна резистентност, а това според СЗО и ООН е една от най-големите опасности за човечеството.

Проучването е сред най-обхватните и е осъществено в световен мащаб - изследвана е вода от 258 реки в 104 държави.

Установени е сериозно наличие на парацетамол, никотин, кофеин и лекарства за епилепсия и диабет.

Едни от най-замърсените реки са в Пакистан, Боливия, Етиопия. Най-чисти пък са реките в Исландия, Норвегия и Амазонската джунгла.

Въпреки че влиянието на много от най-често използваните фармацевтични съединения в реките степен все още не е напълно известно, вече е установено, че разтворените човешки контрацептиви може да окажат ефект върху развитието и репродукцията на рибите.

Опасенията на учените са, че увеличаващото се наличие на антибиотици в реките може да ограничи ефективността им като лекарства и това да доведе до следваща пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Псевдоним

    17 1 Отговор
    Прави впечатление че по телевизиите половината рекламни блокове са за лекарства и медицински изделия.

    Коментиран от #10

  • 4 Икономист

    13 0 Отговор
    А това не е ли благодарение на безвмисленото в повечето пъти изписване на лекарства.Цял ден дремят "биоложки" от БФ пред лекарските кабинети и препоръчват на Джи питата лекарства като представители на фармацевтични компании.Колко повече изпипат толко по-добре акциите скачат акционерите си прибират дивидентите а антибиотиците станали все по достъпни се бухат у ряката.

    Коментиран от #8

  • 5 Коментар

    17 1 Отговор
    Поредното доказателство, че всички злини на земята са свързани с големите пари!
    Войни, болести, бедност, замърсяване - търсете милиардерите!!! Там е отговорът за всичкото зло на планетата ни!!!
    Трябва понятието милиардер да се премахне!!!
    Няма как 1 човек да притежава толкова власт, а тези дето трябва да му търсят отговорност за делата, да са на заплата при него!!!
    Всички фарма, оръжейни, елитарски, хранителни, строителни и др. мафии, трябва да бъдат спрени!!!
    Докато все още има какво да се спасява!!!

    Коментиран от #6, #17

  • 6 Д-р Менгеме

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Сус ве комуняга ниеден.... Видяхме ви какво направихте с Русия и изт. Европа от 1917 до 1989г...0уравниловката, това е пътя кък всеобщата бедност

    Коментиран от #9

  • 7 кучето

    5 0 Отговор
    Как са реките в Китай Индия че като им знам хранителните навици на азиатците.
  • 8 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    Част от населението на град Пещера живееща в близост до завода за антибиотици Биовет от дълги години е резистентно на антибиотици. Проблема е много сериозен, но никой не го решава. Дано с антибиотиците в реките се вземе работещо решение на проблема.
  • 9 Коментар

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Д-р Менгеме":

    Ей я и платената шорошпия!!!
    Такива като теб сте разхищение на енергия!
    Примери за идните поколения, какви не трябва да стават!
    Не ми давай ссср за пример, а кажи като глобалистичните ти началници замърсят всичко, как ще тролееш тогава???!!!
    А нещо да кажеш за пластмасовите опаковки да еднократна употреба?! Кой ги измисли и от къде цъфнаха????? Май пак същите на които служиш ги пръкнаха, а сега се чудят как да изчистят световния океан, щото се натрупала пластмаса колкото голям американски щат!!!
    Ще дойде и вашето време!
    Не може да си правите каквото си щете вечно!!!
  • 10 ТРОВЯТ хората.

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    На човешкото тяло му трябва чиста храна и вода. И се лекува от самосебе си..98% от всичко което се продава в магазините и аптеката е отрова..но глобалистите така са построили системата. Че нормалният човек да не мисли за такива работи!по телевизията. По радиото. По медиите го лъжат и объркват. Глупав защото е беден. Беден защото е Глупав 😂🤣😅😆
  • 11 АхахахахаххахахххХ

    10 2 Отговор
    Егати учените! Пандемиите са от вируси, антибиотиците са срещу бактерии. Моля да не ни облъчвате както облъчвате американците. Там нещата минават, тук не! Може ли медиите да не бълвате 24/7 всякакви дебилизми на малоумниците от запада!
  • 12 и спина и хобит дойдоха от

    3 2 Отговор
    сащ лаборатории нямаме нужда от вашите лъжи
  • 13 roro

    6 1 Отговор
    "Установени е сериозно наличие на парацетамол, никотин, кофеин и лекарства за епилепсия и диабет." 1. Нито едно от изброените не е антибиотик. 2. Кофеинът е природен алкалоид, който се съдържа в кафето и какаото. Също и никотинът е природен алкалоид. 3. Всички медикаменти, които хората употребяват се отделят от тялото чрез урината или фекалиите, в по-малка степен с потта, слюнката и издишания въздух. 4. Е какво - да не лекуваме диабетиците и епилептиците и да ги уставим да умрат ли???? 5. Прблемът е, че промишленото животновъдство използва много антибиотици.
  • 14 БайЧеп

    1 0 Отговор
    Значи вече е подготвено.
  • 15 Реалист

    3 0 Отговор
    Сега това новото двайсе ли е? Значи няма да е замърсяването с гадостите дето заводите изливат, ще е от антибиотиците дето никой никога не изхвърля в реките?!?! Някой на улави ли ни прави? Я си кажете каква ви е целта? По-малко антибиотици за пневмониите дето предизвиквате с пуснатите вируси, че да измрат повечко хора. Пренаселетлно явно му се вижда на някой! Защо ли пък на нас ни се вижда пустеещо? Дали пък не е заради намаляло с 2 милиона население?
  • 16 Реалист

    2 0 Отговор
    Съседната статия ни подготвя за това, че ще изписват антибиотик само с електронна рецепта! Разбирайте точно в епидемията пред лекарската кабинети ще е меко казано стачки. Лекарите ще го отнесат първи. А те са писари. От 20 мин преглед 15 пишат на компютъра. Системата забива и по някога чакаш половин час, че да се завърти и да се види какво точно е изписано. Сега не ми се мисли. В малките градове лекарите са много възрастни. Те всичко пишат на хартия. А и са лекари на старци и бебета едновременно. Познайте какво чудо ще настане с тия електронни рецепти! От сега ви казвам, леш, стачки пред кабинетите, бесни родители, крещящи хора, бити лекари, викане на бърза помощ за щяло и нещото, от което ще страдат истински спешните. НО някоя Ай Ти компания ще направи яки пари от измислено софтуерче за Ел рецепти! На кого ли принадлежи тая фирма, заради която народа трябва да стане куку точно когато е болен? Внимавайте кого избирате на изборите хора! Готвят ни нещо тая зима и целта е да ни намалят на половина!
  • 17 случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    проблема е в системата производство печалба и колко може повече печалба,требе смяна,има умници да го мислят ама без да са намесени таквиз кат сорос,ротшилд и гейтс
Новини по държави: