Last news in Fakti

28 Август, 2022 08:27 3 022 22

Ще купуваме антибиотици само с електронна рецепта

  • антибиотици-
  • антибиотик-
  • аптека-
  • фармацевти-
  • лекарства-
  • електронна рецепта-
  • лекари-
  • пациенти-
  • българия

Фармацевтите казват, че често пациентите настояват да получат антибиотик без рецепта

Ще купуваме антибиотици само с електронна рецепта - 1
Снимка: БГНЕС

От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни рецепти надхвърли 20 милиона, предаде bTV.

Ще помогне ли дигитализацията да се намали рискът от неправилно отпускане на антибиотици?

В началото на епидемията от COVID-19 у нас цялото семейство на Венета Паунова боледува от вируса. Личният лекар им назначава антибиотик. „Просто го изписаха, не съм имала никаква бактериална инфекция. Нямахме достъп до личния лекар и всичко се случваше през Вайбър“, разказа Венета Паунова.

Фармацевтите казват, че често пациентите настояват да получат антибиотик без рецепта. Почти всички хартиени рецепти в момента, по думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, са невалидни, защото масово липсват данни на лекаря или на пациента.

„Електронната система позволява да има следа и тази следа да може да се контролира. По времето на COVID пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици достигна чудовищни размери и според мен беше един от факторите за високата смъртност“, отбеляза Саад Алуани, магистър-фармацевт и управител на аптека. „Апелирам и алармирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте колегите и не се молете на колегите в аптеките да извършват закононарушение“, призова Димитър Маринов, главен секретар на БФС.

Проблемът е в контрола върху отпускането на антибиотици в аптеките, обяснява д-р Мариана Иванова. „Единствената възможност ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много трудно ще бъде в събота и неделя, в спешните и неотложните центрове колегите да изписват, защото все още няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп“, обясни д-р Мариана Иванова, общопрактикуващ лекар в 12-о ДКЦ. От Министерството на здравеопазването казаха, че промяната е съобразена с политиката на ЕС и СЗО за борба с антибиотичната резистентност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    45 2 Отговор
    Безсмислено е! Това е хипер разход. Защото има лекари по малките градчета, които работят на ретро компютри и са се превърнали в писари, а не в лекари. Ще го спазват само в големите градове. Малките няма да могат, дори и много да искат. Но пък някой ще спечели яки пари от тоя софтуер. А какво ще правят хората по селцата и градчетата дето ще им изпишат антибиотик на хартиена рецепта? Няма да им го дадат ли? Смятайте че министъра на здравеопазването е паднал, а с него и цялото правителство, без значение на коя партия е! Нямаме лекари, но ще имаме ограничения. Ей това ще бутне следващото правителство. Басирам се с който иска!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Aлфа Bълкът

    27 0 Отговор
    В годината я взема 2-3 Оспамакса превантивно, я не.
    И затова да ходя да се редя на опашки за личен лекар и рецепта?
  • 4 Анонимен

    38 0 Отговор
    Всяка крайност не носи добро. Не винаги можем да имаме достъп до лекар за да назначи, смени или продължи прием на антибиотик, а той се приема по схема през няколко часа. За болния е трудно да извърви пътя от дома до лекар и до аптека. Има делници, празници и т.н.

    Коментиран от #11

  • 5 Няма

    34 8 Отговор
    Щото ще гласуваме за Възраждане, вън от глупостите на ЕС

    Коментиран от #13

  • 6 случаен

    33 1 Отговор
    а ваксането по няколко и повече пъти не е ли резистентно и вредно
  • 7 дигитално клаусшвабово фюрерче

    27 1 Отговор
    глобалния цифров фашизъм настъпва даже в банановите републики
  • 8 Ами

    34 0 Отговор
    Тия електронни рецепти ги въведоха преди 2 години в Гърция. Един зъб да те заболи отиваш в аптеката и искаш най простия антибиотик - амоксил за да спреш възпалителния процес и не ти дават .И тогава се започва едно ходене по мъките...Електронна рецепта искат ...мани мани...

    Коментиран от #21

  • 9 Лично мнение

    36 0 Отговор
    Опа, я чакай малко! В ковид пандемията лекарите ни пишеха хартиена рецепта и ни я пращаха по вайбър. Ние от своя страна молехме някой близък да го купи с препращане на снимката. Преди това се правеше с даване на рецептата. Обаче сега как това ще става? Лекаря ще седи на компютъра и ще цъка да те вкара в някаква система. Е да де, но много градчета и селца са с допотопни системи, нямат добър нет и как ще стигне инфото до тях, че доктора е изписал антибиотик? След около 42 часа може би? Ми то до тогава човек може да се влоши до степен че да си иде от тоя свят! Щом е стигнал до антибиотик значи е зле! А и да си признаем, има и чалнати лекари, дето ще ви лекуват с какви ли не хранителни добавки и какви ли не други нещата, само защото преди това ги е посетил представител на някоя фирма, производител на нещицата! Та целта явно е да ни умората и да запишат че са отличници в книгата на господаря. Колко трябваше да бъде България според оня документ за намаляне на населението? 2 милиона?Ние сме 6 милиона и 800 хиляди. Смятайте колко трябва да бъдат уморени по план!
  • 10 Перо

    1 17 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Много тъпо разсъждаваш и изобщо не познаваш материята да вземаш отношение
  • 11 един

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Напълно споделям мнението Ви,освен това има хора на възраст с хронични заболявания и които живеят сами!Всяка една настинка или грип ги довежда до невъзможност да посещават личен лекар и то в зимно време,и на всичкото отгоре понякога да чакат със часове!Личните лекари също са много ангажирани за евнтуално домашно посещение!Остава Бърза Помощ,която ще каже,случаят не е за нас!
  • 12 Надя

    17 0 Отговор
    А пък в съседната статия пише че много сме замърсявали реките с антибиотици?!?!?!? И дават пример с кофеина!!!!!!!!!!!! Някой вярно ни мисли за много тъпи!
  • 13 Иван

    4 22 Отговор

    До коментар #5 от "Няма":

    Направо и от световния интернет да се изключим, а? Още по-добре - да се върнем в средновековието. С Израждане всичко това и още ви е гарантирано.

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Анна

    26 0 Отговор
    Аз имам алергии. Доста често, когато ми изписват лекарства се налага да ги сменят. Как някой си мисли, че болна ще стоя пред лекарския кабинет за да ми сменя лекарството. До сега винаги е правено с консултация по телефона. Трябва да разчитам, че като звънна лекаря ще седне веднага на компютъра и ще пише нова рецепта, която трябва да влезе в системата и от там да я видят в аптеката? Дали лекаря ще го направи веднага? А ако е извън работното му време? А и дори и да е супер съвместен лекар, какво правим ако има бъг в системата, което е всекидневно при лекарите, то информацията ще влезе със закъснение. А аптеката дето е близо до нас е малка и компютъра е допотопен. Какво правя ако не може да получи информацията, например заради проблем със нета или срината система? Спирам антибиотика? Или болна и ръсеща болеста на всякъде се редя на километрични опашки в някоя оборудвана аптека? Наистина мислят за нас, как да ни убият по-бързо и в по-голямо количество!
  • 15 Реалист

    15 0 Отговор
    Ей сега народа ще възстане. Първо по-необрозованите и не разбиращи причините за опашките пред кабинетите ще понатупат някой и друг лекар. После ще стане ясно кой е виновен и ще има сериозни брожения срещу правителството, ако въобще има такова правителство. Но ако има, ще се крепи на свети крепки и познайте какво следва. Кой го измисли това точно в разгара на грипния сезон? Нали знаете че ноември започва боледуването на децата, които тъкмо са се заразили по училищата и градините? Кой измисли това? Точно в старта на грипния сезон? Целта каква е? Пак да затворите хората по домовете? Децата да са в онлайн? Да подлудите здравната система? Този път народа ще ви пребие. Защото няма причината за проблема му да е някакъв си вирус, а ще е правителството, министъра на здравеопазването и парламента! И този път и армията и полицията няма да спасят гениите от НС, защото те също боледуват и също имат семейства.
  • 16 Хич

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Не ми дреме за интернетя, важно е да си купувам антибиотици лато ми трябват

    Коментиран от #17

  • 17 Иван

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "Хич":

    Като ти трябват или когато се нуждаеш от такива? Има огромна разлика. Ако не знаеш каква е може да потърсиш в “интернетя”.
  • 18 Студопор

    13 3 Отговор
    Имахме работеща здравна система, която беше безплатна за ВСИЧКИ български граждани. Нямаше потребителска такса, нямаше допълнително заплащане на това и онова... Всеки се лекуваше, всеки получаваше внимание. Какво стана ли?
    Западняците ни казаха, че тази система е комунистическа и трябва да си отиде. Разтуриха всичко, камък върху камък не остана и сега плащаме за абсолютно всичко. Дори, ако искаме да ни сложат инжекция, трябва да си носим иглите и спринцовките.
    Да, обаче - същата система, която у нас и у Югославия беше обявена за лоша, комунистическа, нефункционална и какво ли не - днес е приложена в Англия и работи безотказно. А ние, мисирките, плащаме веднъж потребителкса такса, плащаме си после иглите и спринцовките, плащаме си и лекарствата, че и си внасяме здравните осигуровки, които не покриват почти нищо.
    Честито!!

    Коментиран от #19, #22

  • 19 един

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Студопор":

    Кога един път ще разберете,НЯМА безплатно здравеопазване,нито комунистическото нито което и да е друго здравеопазване е безплатно!Долу-горе съм на възраст сега,и ще ви кажа едно нещо,през социализма по-малко хора ползваха здравната система,възрастните особено по-селата пък твърде рядко!Днес това не е така,народа е с повече хронични заболявания,едва ли не всеки втори човек пие редовно лекарства,които взема с намаление от аптеките,т.е. здравната система е много по-натоварена финансово сега от преди!Отделно от това имаме демографска криза,населението намалява,което означава че и вноските намаляват,лекарите и мед.сестри поради ниски заплати напускат и отиват в чужбина,все фактори които влияят върху ниското качество на здравеопазване у нас!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахахахах

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Студопор":

    Бил ли си в Англия, та им хвалиш системата. Отивай лично да се увериш и тогава изказвай "компетентно" становище. Там реагират веднага, само ако си в "неотложно ", състояние, т.е. умираш. Спешното е ако си счупил крака, ръка и те оперират след няколко дни. Ако те стегне ишиас, или коксартроза, гонартроза, след няколко месеца може да се вредиш при специалист. Моите са в Англия, осигурени и с добри заплати, а като си дойдат в България най-напред тичат при доктори и зъболекари.Та тия на друг ги разправяй.