Отидете към основна версия

5 305 119

Светът осъди решението на Русия за Донбас

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • оон

Президентът на Сърбия Александър Вучич оцени като сложна ситуацията за световния мир

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Редица световни лидери тази нощ осъдиха решението на Русия за признаване независимостта на Донецката и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Това съобщиха световните информационни агенции.

Решението бе оповестено от президента Владимир Путин - първо в разговор със западни лидери, а след това в дълга реч към нацията, предавана по телевизията. В изказването си Путин се върна далеч назад в историята за Русия и Украйна, като хвърли и много обвинения.

По думите му, Украйна, платена от САЩ, заплашва Русия.

България е сред страните, осъдили решението и изразили подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Това заявиха премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска.

Балтийските държави бяха сред първите с очаквано остри изявления по темата.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада обявиха, че подготвят санкции като израз на насъгласие с Москва. Американският президент Джо Байдън вече подписа съответния указ за санкции срещу ДНР и ЛНР.

Премиерът на Австралия Скот Морисън призова руските власти да се откажат от решението си да признаят независимостта на Луганската и Донецката народни републики.

Японското правителство започна инициатива в рамките на Г-7 за икономически санкции срещу Русия, които ще бъдат предприети в случай на нейно военно нахлуване в Украйна.

НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъдиха руските действия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич оцени като сложна ситуацията за световния мир след обявеното признаване от страна на Руската федерация на двете сепаратистки републики Донецк и Луганск. Решението на лидера на РФ Владимир Путин за признаване на ДНР и ЛНР ще доведе до усилено външнополитическо давление над Сърбия, прогнозира Вучич. Според него е нарушена световната архитектура за сигурност.

Министърът на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди призова за разрешаване на конфликта по дипломатически път, като заяви, че въпросът за признаването на независимостта на ДНР и ЛНР не стои. Страната ще има официална позиция, която ще бъде формиране на заседание на Съвет по сигурност, който ще заседава.

По украинско искане се провежда тази нощ среща по темата на Съвета за сигурност на ООН.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) вероятно ще проведе заседание по въпроса на 11 март.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 58 гласа.

Свързани новини