Отидете към основна версия

4 114 59

Руснаците са против войната, но мнозина не искат да видят истината

  • дмитрий муратов-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • истина-
  • война-
  • инвазия-
  • руснаци

Руският елит никога не е бил толкова единен около президента си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Главният редактор на „Новая газета“ и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов заяви, че руският елит никога не е бил толкова единен около президента си. Според него руският народ също трябва да носи отговорност за това, че до голяма част от него не достига истината за събитията в Украйна, предаде БНР.

Във видеовръзка с подкомисията за човешки права в Европейския парламент, Муратов обясни единството на руския елит така: „Предполагам, че циментирането на елита е преди всичко заради това, че вече няма къде да иде. Ще му се наложи да живее тук, а тук вечно ще управлява един президент. Затова да му се противопостави е страшно и неизгодно“.

Като най-опасен момент той определи „съвсем реалната заплаха от ядрена война“. Той се обоснова с думите на Путин, че отговорът на Съединените щати може да е такъв, какъвто те не са преживявали в историята си: „Това, разбира се, изглежда като кошмар, но аз не изключвам възможността в определен момент у тях да възникне изкушението да натиснат червеното копче“.

Муратов каза, че вчера е разговарял по въпроса с последния съветски президент Михаил Горбачов, който категорично отхвърля тази възможност. Той обаче припомни, че тази възможност се обсъжда много години и по контролираните от държавата медии все повече се говори за локален ядрен конфликт. Според Муратов голяма част от народа е против войната, но има и такава, която не иска да види истината. „Не може през цялото време да се казва „Видях по телевизията“. Ами кликнете в интернет, следете нас или телевизия „Дожд“ и тогава ще имате пълната картина“, каза Муратов: „Не е нужен такъв народен инфантилизъм. Смятам, че до голяма степен и отговорността е на тези хора, които не искат да знаят нещо. Помните ли как беше в „Алиса в страната на чудесата“: „Аз съм под масата и сега вече няма накъде“, в смисъл да раста. Струва ми се, че трябва да се подадеш над тази маса и да пораснеш“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания