Отидете към основна версия

75 548 227

Путин обяви условията за прекратяване на операцията в Украйна

  • русия-
  • турция-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • разговор-
  • украйна

Това е била основната тема на разговора с турския президент

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че спирането на руската военна операция в Украйна е възможно само ако Киев спре военните действия и изпълни исканията на Москва. „Беше подчертано, че спец операцията протича по план и в в съответствие с графика“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл след проведения между двамата лидери разговор. "В същото време руските въоръжени сили „правят всичко възможно, за да спасят живота и да гарантират безопасността на цивилните, точните удари се извършват изключително по обекти на военната инфраструктура“, пише още в съобщението.

„На този фон действията на националистически, неонацистки формирования, които продължават интензивни обстрели на Донбас и използват цивилни, включително чужденци, които всъщност са взети за заложници, като „жив щит“ ​​се отличават с особена жестокост и цинизъм“, се казва в доклада.

По време на разговора Путин потвърди „готовността на руската страна за диалог с украинските власти и с чуждестранни партньори за разрешаване на конфликта“. „В същото време беше обърнато внимание на безполезността на всякакви опити за проточване на преговорния процес, който се използва от украинските сили за сигурност с цел прегрупиране на своите сили и средства. В тази връзка беше подчертано, че спирането на спец операцията е възможна само ако Киев прекрати военните действия и изпълни добре познатите изисквания на Русия“, съобщават в Кремъл. „Беше изразена надежда, че по време на планирания следващ кръг от преговори представители на Украйна ще покажат по-конструктивен подход, който изцяло отчита нововъзникващите реалности“, допълват от пресслужбата.

Путин и Ердоган се договориха да поддържат контакти чрез дипломатическите и военните ведомства на страните. „Президентите на Русия и Турция заявиха, че е важно да се поддържат контакти между дипломатическите и военните ведомства на двете страни“, се казва в изявлението.

Кремъл добави, че Путин е потвърдил готовността на руската страна да окаже цялата необходима помощ за безопасната евакуация на турските граждани от районите на военни действия".

Освен това лидерите в разговора подчертаха взаимната нагласа за продължаване на взаимноизгодното руско-турско търговско-икономическо сътрудничество.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 244 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания