Отидете към основна версия

859 2

Евродепутати: ЕС да спре издаването на „златни“ паспорти и визи за всички руски кандидати

  • ес-
  • паспорти-
  • руснаци

Елена Йончева подкрепи призива

Снимка: Б ГНЕС/EPA

Евродепутати призовават всички страни-членки на ЕС незабавно да спрат да издават „златни“ паспорти и визи за всички руски кандидати. Сред тях е българската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева, съобщи БНР.

Апелът се съдържа в изменение към доклада за схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.

Той е изготвен от нидерландската депутатка София ин 'т Велд и ще бъде обсъден тази вечер на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург. Гласуването е утре.

В изменението се призовава страните от ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления на руски граждани през последните няколко години, като използват всички възможности според националното право и правото на Съюза.

Така ще бъде гарантирано, че нито едно руско лице, което има финансови, икономически или други връзки с режима на Владимир Путин, не запазва своето гражданство и права на пребиваване или че такива лица са временно възпрепятствани да упражняват тези права.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: