Отидете към основна версия

28 687 150

Стратегическият провал на Путин

  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • провал-
  • война-
  • инвазия-
  • грешка-
  • кремъл-
  • путин-
  • володимир зеленски-
  • санкции

Путин изолира Русия от света

Снимка: Shutterstock

Анализ на д-р Найджъл Гулд-Дейвис, старши-научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, бивш посланик на Великобритания в Беларус. Анализът е публикуван в The Moscow Times:

Нахлуването на Владимир Путин се основава на заблуди относно Украйна, Запада и Русия. Какъвто и да е резултатът на бойното поле, Путин отприщи процеси, които отслабват позицията на страната му и неговата собствена.

Първо, Путин драстично подцени сплотеността и волята на Украйна за съпротива. Когато обяви война, той призова украинските сили да предадат оръжията си. Много загинаха, вместо да се предадат, докато много руски войници направиха обратното. Подчертавайки заблудата си, Путин призова украинските военни да свалят президента Володимир Зеленски. Вместо това украинци, които никога не са използвали оръжие, сега се учат да го правят и да правят коктейли Молотов в защита на страната си. Путин по невнимание завършва работата, която започна през 2014 г. за обединяване на украинското общество и укрепване на националната му идентичност.

Второ, Путин силно подцени сплотеността и решителността на Запада. Сега Русия е изправена пред редица санкции, които никога не са налагани в такива мащаби. Западът разполага с икономически оръжия, за да удари Русия много по-бързо и по-силно. Агресията на Русия – която заплашва по-широкия международен ред, както и западната сигурност – не се радва на почти никаква подкрепа другаде. Въздържането на Китай при гласуването на Съвета за сигурност на ООН на 25 февруари, осъждащо инвазията в Украйна, е подигравка с декларацията за приятелство Путин-Си "без ограничения" три седмици по-рано. С изключение на Беларус, която е съвоюваща страна, Русия не се радва на видима подкрепа дори сред постсъветските автократи. Путин изолира Русия от света.

Трето, Путин подцени вътрешната опозиция. Войната му срещу събратята славяни е най-непопулярното решение, което някога е вземал. Посочените цели – да се „денацифицира“ страна с демократично избран еврейски президент и да се спре несъществуващ „геноцид“ – не са правдоподобни. Въпреки силно репресираното гражданско общество, демонстрациите започнаха в първия ден на инвазията. Държавните медии са инструктирани да наричат ​​инвазията „военна операция“ и да цитират само официални руски източници. Но губейки контрол над информационното пространство, властите започнаха да ограничават достъпа до социалните мрежи.

По-важното е, че руските елити са обезпокоени. Цунамито от санкции ще навреди на цялата бизнес класа, а не само на олигарсите, които започнаха да сигнализират за безпокойството си. Инвазията, нейните човешки жертви и болката от санкциите ще отслабят режима на Путин. Инвазията се очертава като голяма стратегическа грешка. Тъй като съпротивата на Украйна, международната изолация на Русия и изолацията на Путин в Русия се задълбочават, Кремъл изведнъж се оказа в една слаба позиция. Путин има всички причини да сложи край на войната възможно най-бързо. Има два начина, по които може да направи това. Путин може да се опита да спечели войната чрез драстична ескалация. Нито един руски марионетен режим обаче, който тя инсталира, няма да бъде легитимен или стабилен. Международната изолация на Русия и вътрешната криза ще се засилват. Вторият начин е Путин да намали целите си и да договори мир без смяна на режима в Киев. Но като се има предвид манията на Путин от Украйна и залозите, които той направи, това би било унизително отстъпление, което той би помислил само ако оцеляването на собствения му режим е под съмнение.

Путин допуска грешка след грешка. Намираме се в неизследвана и плашеща територия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 197 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания