Отидете към основна версия

7 191 129

Русия твърди, че Украйна има биологични оръжия. Ето фактите:

  • лаборатория-
  • лаборатории-
  • биологично оръжие-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • украйна-
  • оръжия-
  • биолаборатория-
  • биолаборатории-
  • патогени-
  • вируси-
  • пропаганда-
  • сзо-
  • оон

Няма доказателства, подкрепящи твърденията на Москва

Снимка: Shutterstock

Русия освен война на украинска земя, води и информационна война. Руската пропаганда твърди, че Съединените щати имат десетки лаборатории в Украйна, в които са създали биологични оръжия за масово унищожение. Ето какви обаче са фактите:

Русия обвинява САЩ и Украйна, че работят с "патогени на опасни инфекции" в 30 лаборатории в цялата страна. Патогените са микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Украйна има десетки лаборатории за обществено здраве, които работят за изследване и намаляване на заплахите от опасни заболявания. Някои от тези лаборатории получават финансова и друга подкрепа от САЩ, Европейския съюз и Световната здравна организация (СЗО) – както е в много други страни. Въпреки твърденията на Русия, че това са „секретни“ лаборатории, подробности за участието на САЩ могат да бъдат намерени на уебсайта на американското посолство, посочва Би Би Си.

През 90-те години на миналия САЩ създават „Програма за намаляване на биологичната заплаха“ след разпадането на Съветския съюз, за ​​да намалят риска от биологични оръжия, които бяха изоставени в страни, сред които и Украйна. По тази програма определени лаборатории получават финансиране от САЩ за модернизация и оборудване, но се управляват на местно ниво, а не от САЩ.

Министерството на отбраната на САЩ работи в партньорство с Министерството на здравеопазването на Украйна от 2005 г. за подобряване на обществено здраве в страната. САЩ предоставят техническа подкрепа и, според посолството на САЩ в Украйна, „работят с партньорски страни за противодействие на заплахата от огнища (умишлени, случайни или естествени) на най-опасните инфекциозни болести в света“. Няма доказателства, че работят за производство на биологични оръжия. През януари САЩ заявиха, че програмата им прави обратното и всъщност цели "намаляване на заплахата от разпространение на биологични оръжия". В миналото имаше подобни необосновани твърдения от Русия за подкрепяни от САЩ биолаборатории, работещи в съседните ѝ страни. През 2018 г. в руските държавни медии имаше съобщения, че непроверени лекарства са били давани на граждани в лаборатория, финансирана от САЩ в съседна Грузия. Би Би Си посети мястото и разговаря с лица, участващи в изследването, и не намери доказателства в подкрепа на твърденията.

Руските власти също твърдят, че Украйна се е опитала да скрие доказателства за забранени дейности. Генерал Игор Кирилов каза, че документите, разкрити от руските военни в Украйна на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия, "показват, че Министерството на здравеопазването на Украйна е поставило задачата да унищожи напълно биоагентите в лабораториите". СЗО каза, че е посъветвала Украйна да унищожи високозастрашаващи патогени, съхранявани в лабораториите за обществено здраве на страната, за да предотврати "всякакви потенциални разливи", които биха разпространили болестта сред населението. Агенцията заяви, че е сътрудничила с украински лаборатории за обществено здраве в продължение на няколко години, за да подобри биобезопасността и биосигурността и да помогне за предотвратяване на „случайно или умишлено освобождаване на патогени“. Няма индикации украински лаборатории да са участвали в някаква зловредна дейност или в някакви изследвания или разработки в противоречие с Конвенцията за биологичните оръжия. Патогените, съхранявани в биологични лаборатории, са просто бактерии и вируси, а "не чертежи или компоненти на биологични оръжия".

Ген. Кирилов също така твърди, че силно милитаризираният характер на работата в украинските биолаборатории се потвърждава от "прекомерния брой биопатогени". Този аргумент обаче не следва никаква логика. Тези лаборатории публикуват анализи в свободно достъпна литература. Те си сътрудничат по много проекти за обществено здравеопазване с глобални партньори. Отдаването на значителни суми пари и значителни ресурси за провеждане на изследвания в областта на биологичното оръжие няма стратегически смисъл за Украйна, като се има предвид трудността при използването им в конфликт. Конвенционалните военни оръжия са много по-лесни и по-ефективни за използване от страни като Украйна.

Твърденията на Москва за украинските лаборатории бяха подкрепени от Китай тази седмица, като говорителят на външното министерство обвини САЩ, че използват съоръженията за „изпълнение на биовоенни планове“. Подобни обвинения бяха отправени и от ирански и сирийски служители. Руската пропаганда обаче насочва основно тези съобщения към вътрешната си публика. Фалшивите обвинения имат за цел да объркат руските граждани, които нямат свободен достъп до алтернативна информация, а само до позволената от Кремъл. За руските твърдения, че Украйна има биооръжия, няма доказателства. Международни специалисти по проверка на фактите вече многократно обориха тези твърдения. И от ООН твърдят, че не разполагат с никакви доказателства и данни за наличието на подобни лаборатории и производството на оръжия за масово унищожение. Но има доказателства, че през годините Русия е използвала много такива, включително в Сирия и срещу опозиционери на Кремъл. САЩ определят руските твърдения като пропаганда и евентуална предпоставка самата Русия да използва биологични и химически оръжия във войната в Украйна, както го е правила преди.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: