Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Май, 2022 19:45 3 448 56

Разработва ли Украйна биологично оръжие по нареждане на САЩ?

  • биолаборатории-
  • биолаборатория-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • биологично оръжие

Съществува ли "етническо оръжие"?

Разработва ли Украйна биологично оръжие по нареждане на САЩ? - 1
Снимка: Shutterstock

Русия продължава да твърди, че Украйна уж тайно помага на Съединените щати да разработват биологични оръжия. Това повтори тези дни и ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Същото твърди и руското военно министерство, чували сме го и от външния министър Сергей Лавров и от бившия президент Дмитрий Медведев.

Същността на обвиненията е, че САЩ били създали мрежа от тайни лаборатории по целия свят, включително и в Украйна. Твърди се, че по време на войната, която Русия нарича "специална операция", в Украйна били намерени доказателства за създаването на "компоненти на биологично оръжие с прякото участие на Пентагона".

В средата на март украинският президент Зеленски отхвърли обвиненията. С официално опровержение излезе и Пентагонът. И в ООН не разполагат с данни за наличието на някакви тайни биологични оръжия в Украйна.

Защо са толкова опасни

Биологичното оръжие е забранено с международна конвенция от 1972 година. Но и до днес няма контролен орган, аналогичен на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Експертите наричат тази празнина "институционален дефицит". Освен това няма ясна граница между изследванията в гражданския и във военния сектор, което затруднява опроверженията и облекчава пропагандата.

По-конкретно от руското военно министерство твърдят, че в Украйна се извършват изследвания върху причинители на болести като чума, антракс, дифтерия, дизентерия, салмонелоза и други. Британският експерт Ричард Гътри казва в тази връзка, че въпросът не е толкова в това колко смъртоносни са биологичните оръжия. Според него всички биологични оръжия са инструмент за умишлено предизвикване на заболявания с цел хората да започнат да се страхуват да използват определени храни или водоизточници. В този смисъл може да се говори и за силен психологически ефект, смята експертът.

За същото предупреждават и група германски учени в статия, публикувана в края на март от Института за изследване на мира и политиката за сигурност към Хамбургския университет. Те смятат, че руските обвинения по адрес на Украйна са опасни основно заради това, че всяват страх. Гунар Йеремиас от университета в Хамбург подчертава в тази връзка, че в Украйна има биолаборатории, които работят в сътрудничество със САЩ или с Германия, но предметът на тяхната дейност е съвсем прозрачен.

Как и кога започва сътрудничеството със САЩ

Обвиненията на Русия опровергават и експерти от много други страни. Според Джон Гилбърт, пенсиониран полковник от американската армия и бивш военен инспектор по оръжия за масово унищожение с опит в бившия Съветски съюз, "това е или преднамерена лъжа, или преднамерено фалшифициране на факти". Той припомня, че в областта на биологичните изследвания САЩ отдавна си сътрудничат с лаборатории в Украйна. Това сътрудничество започва още при разпада на Съветския съюз и се провежда в рамките на т.нар. програма Нън-Лугар, по която на бившите съветски републики, в това число и на Русия, се предоставят средства за унищожаване и съкращаване на оръжията за масово поразяване. По думите на Гилбърт една от целите е изучаването и идентифицирането на патогени, за което Русия е много добре информирана.

По същия път върви и Германия, която Русия също обвинява, че има собствена военно-биологична програма в Украйна. В случая става дума за германската програма за биологична безопасност - проект на германското външно министерство, изпълняван от 2013 година. Неговата цел е да помага на партньорски страни в Африка, Централна Азия и Източна Европа да осъществяват контрол на риска - от злоупотребата с опасни причинители на болести, през използването на токсични вещества, до борбата срещу пандемии.

В рамките на тази програма от 2016 година насам Институтът по микробиология на Бундесвера в Мюнхен си сътрудничи с Института за експериментална и клинична ветеринарна медицина в Харков, потвърдиха за ДВ от германското военно министерство. Целта на това сътрудничество е изследването на заболявания при животните, които могат да бъдат предадени на хората.

Проф. Роман Вьолфел, ръководител на Института по микробиология към Бундесвера и един от водещите специалисти в Германия, смята, че обвиненията на Русия към Украйна са "абсолютно несъстоятелни". Самият той е бил във ветеринарната лаборатория в Харков и казва, че до началото на войната германски специалисти са обучавали там свои украински колеги на съвременни методи за молекулярна диагностика.

Съществува ли "етническо оръжие"?

Сред обвиненията на Русия е и това, че Украйна помага на САЩ да разработват "етническо оръжие". Експертите обаче са категорични, че поне на този етап това е невъзможно. "Хората си приличат много повече, отколкото е прието да се смята. Включително между отделните етноси разликите не са толкова големи", казва в тази връзка проф. Вьолфел. Според него е абсолютно нереалистично да се разработи нещо, което ще действа срещу определена група от населението, но е ще безопасно за друга.

Ричард Гътри припомня на свой ред, че подобна идея е имало още през 1970-те години, но човечеството все още е твърде далеч от създаването на такъв вид оръжие. Затова Гътри смята, че Русия използва сюжета с биолабораториите в Украйна единствено за нуждите на своята пропаганда. При това го използва много ефективно, казва експертът.

Подобни обвинения Русия беше отправила и към Грузия, където САЩ финансират изследователски център в Тбилиси. За да опровергае руските твърдения, през 2018 Грузия покани на инспекции международни експерти, в това число и от Русия, но от Москва отказаха да участват. Останалите експерти обаче установиха, че въпросният център не нарушава с нищо международните конвенции. Сега експертите съветват Украйна да направи същото. Но в условията на бушуваща война това е трудно осъществимо.

Автор Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да разработва

    10 81 Отговор
    Срещу орки

    Коментиран от #39

  • 2 Пускат

    10 88 Отговор
    Планктон с осем очи и много зъбчета да хапи по дупата на Путин

    Коментиран от #56

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 риторично

    124 6 Отговор
    Какда ви вярваме, като преди 2 месеца твърдяхте че дори нямало американски лаборатории в Украйна?!

    Коментиран от #38, #42

  • 5 Майна

    101 4 Отговор
    Путин призова КОМИСИЯ ОТ САЩ за анализи на документите от ФИНАНСИРАНИТЕ ОТ ТЯХ ,,СЕКРЕТНИ,, ЛАБОРАТОРИИ , КОИТО БЯХА ИЗЗЕТИ!!! ТОВА ОБЯВИХА МЕЖДУНАРОДНИ СПЕЦИАЛИСТИ! ДА ВИДИМ!?!!!
  • 6 Естествено че разработва

    90 6 Отговор
    Тези скъпи автомобили които се разхождат по българските магистрали и паркират без да плащат.... Хотел

    Коментиран от #13

  • 7 Разработва

    88 3 Отговор
    Заедно със САЩ. САЩ си го презнаха в сената.
  • 8 ИМА ВРЕМЕ

    84 3 Отговор
    МНОГО РАБОТИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА ЯВЕ , А ТОГАВА ДА ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ ЗАСТАНЕ .....ОГ ZЕНАТА ЕВРОПА !!!? !!!
  • 9 МелБлагой

    6 70 Отговор
    Вече се губи ефекта на тези безпочвени твърдения за "лаборатории, дайте нещо друго?!!

    Коментиран от #50

  • 10 Фридман

    83 4 Отговор
    Щом Ротшилд Веле го пише, значи произвеждат биологични оръжия.
  • 11 Затъпял Трол с ушанка

    4 71 Отговор
    Има има ,само в чутурите на болните русофилистаци,и Путин използва газово оружие в Украйна,пръдня от ужасени блатни орки !!!
  • 12 Пич

    68 3 Отговор
    Много ясно , даже от Козяк си признаха !!! Какво има повече да се говори !!!
  • 13 Вчера

    6 29 Отговор

    До коментар #6 от "Естествено че разработва":

    Минах едно малко нисанче Микра с украински номерче Стига с тези скъпи коли бре

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Странто

    71 6 Отговор
    "Гунар Йеремиас от университета в Хамбург подчертава в тази връзка, че в Украйна ИМА (⁉️) биолаборатории, които работят в сътрудничество със САЩ или с Германия, но предметът на тяхната дейност е съвсем прозрачен."
    Прозрачен, прозрачен ... колко да е прозрачен като никой не знаеше до сега, че изопщо има такива лаборатории.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Киро Ракетата

    58 3 Отговор
    Яко увъртат сащисаните. Ама нямало лаборатории. Ама не били наши, на ингилизите са, на руснсците са, на Садам са. Той от там му беше епруветката със сол. Ама имало ама за научни цели, изучавали птичките и пчеличките.
    Смешна работа. Да закриват покрайна и тез оттатък голямата локва, че да се спре веднъж завинаги с тези простотии.
  • 17 пс65щжф

    48 4 Отговор

    До коментар #13 от "Вчера":

    Те горките украинци като им гледам масово луксозните автомобили май забогатяха от помощите, които им изсипа света. Те българите са по-бедни от тях.
  • 18 Иванушка  🇷🇺

    31 3 Отговор
    Самите украинци са тайното биологично Зомби оръжие на УйЕсЕй. Много трябва да внимаваме кого пускаме.
    Най-добре само биологични единици от предполагаемо женски пол, височина до 1.70см, 50кг и гръдна обиколка от 90см 😀😀😀

    Коментиран от #48

  • 19 456

    46 2 Отговор

    До коментар #14 от "Странто":

    Официално го признаха 2 месеца преди войната/и се писа/, че са извършвани опити в такива лабораторий и, че 200 украйнски войничета са починали. Факти могат да си намерят статията.
  • 20 гост

    36 1 Отговор
    Марк Твен, Автобиография, НК, С. 1982г. стр.450, НИЕ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ
    "За добро или за зло ние продължаваме да поучаваме Европа. Изпълняваме длъжността на учители повече от век и четвърт. Никой не ни е избирал за нея, просто си я присвоихме. Англосаксонци сме. На миналогодишния банкет на организацията, която се нарича "Клуб на всички краища от света" , председателят висш запасен офицер от редовната армия заяви високо и въодушевено: "ние сме англосаксонци, а когато един англосаксонец иска нещо, той просто си го взема".....
    Великото изказване на тизи воин, изтълкувано със значението, което влагаше в него на обикновен английски език значи: "Англичаните и американците са крадци, разбойници, пирати и ние се гордеем, че сме част от това съчетание". Нито един от присъстващите англичани и американци не притежаваше необходимото благоприличие да стане и да каже, че се срамува, за гдето е англосаксонец, срамува се, че е човек, щом човечеството трябва да търпи присъствието на англосаксонското петно......"
  • 21 майтап да става

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вчера":

    То това е било на щерката на някой с големия жип!
  • 22 Матей

    45 3 Отговор
    Много преди влизането на Русия в Украйна, Китай поиска от САЩ документацията от дейността на лабораториите. САЩ си признаха за съществуването но и до ден днешен не са представили документацията. Като са толкоз невинни не са необходими много приказки от бивши агенти, просто да представят документацията
  • 23 Биоинженер

    40 3 Отговор
    Тазработва ли са натовците биологични оръжия в завода Азовстал в гр. Мариопул. Колко повече наближава часа да бъдат разкрити тези лаборатории и опасните патогени които са, разработвани там, толкова повече соросоидите става склонни да си признават.

    Коментиран от #27

  • 24 Стефан Петров

    49 3 Отговор
    Днес в комбината Азовсталь е пленен и отведен в Москва за разпит канадския генерал Тревор Кадиер. Той с екип от 18 човека е ръководил биолаборатория в ыУкрайна.
    Написаното от ДВ е 100% лъжа и дори не е пропаганда. Миналата година ФСБ на русия осуети изнасянето за САЩ на 60 000 проби от кръв на руснаци. За какво мислите ,че е това? За разработването на етническо оръжие. Ако се вярва на написаното всичко, казано от руснак е 100% пропаганда, но от западняк е 1 000% истина, неподлежаща на съмнение и коментар.

    Коментиран от #26, #33

  • 25 ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!

    22 1 Отговор
    Питайте еврейката от Одеса нудълман!
  • 26 Притча

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Стефан Петров":

    Най-истинската истина е тази истина,за която Големия брат каже, че е истина! При казването на тази истина фактите трябва да се нагодят, а боговете...боговете винаги са говорили чрез устата на власт имащите!
  • 27 Тъпчо

    30 2 Отговор

    До коментар #23 от "Биоинженер":

    Ще разберем какво се случва там като им свършат консервите. Путин не е случаен, да съсредоточи толкова ресурси срещу някакъв си завод и да нареди да не ги бомбят. Интересни работи се случват там.
    А иначе две думи, които не трябва да съществуват в едно изречение и които са способни да паникьосат и обединят цялата планета - "тайна" и "биолаборатория".
    Ако добавиш и сащ става страшно. Дано не е истина, че някой територии няма да стават вече и за преоткриване.

    Коментиран от #30

  • 28 йхнкхйких

    5 9 Отговор
    Да разработва !

    Коментиран от #32

  • 29 Sion

    25 0 Отговор
    На 100%. То се видя и в лаптопа на Хънтър Байдън
  • 30 Фори

    0 18 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпчо":

    Сми ако някой е метнал путин че там има лаборатории?

    Коментиран от #51

  • 31 Терминатор 🇺🇦

    1 32 Отговор
    И да разработват какво от това нищо лошо няма тамън руските фашисти ще го опитат
  • 32 ЕСТЕСТВЕНО

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "йхнкхйких":

    Био оръжията за славяни, цигани не ловят!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мухаха

    0 14 Отговор
    С това оръжие потопиха крайцера Москва.....
  • 35 биологично оръжие на Украйна

    2 25 Отговор
    е само в главите на рашистите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Та/ак

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даже и да не разработва":

    Има изтекла информация в нета, че са разработвали такова което да действа само върху хора със славянския ГЕН.
    Дали са успели, ще се види и чуе в последствие, ако го пробват някъде. Американско-англо-саксонски Ф...

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Разработва

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да разработва":

    Много ясно, м а ми ца та им фа ши ст ка

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Много съжалявам

    1 15 Отговор

    До коментар #37 от "Та/ак":

    Ще ми липсвате. Аз съм прабългарин. Голям, брутално силен и над средното интелигентен, с тъмна коса и зелени очи. Истината е, че се опитахме да цивилизоваме руските племена от 1500 години, но са толкова низши в развитието, че съжаляваме, че не пробвах е да цивилизоваме магарета. При експериментите проба-грешка, вие сте грешката.
  • 42 Чичо Гошо

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "риторично":

    При изслушване пред сената на САЩ, Виктория Нюлан призна за тези лаборатории. Каза също, че тяхното правителство трябва да направи всичко възможно, за да не попадбат проучванията им в ръцете на руснаците и, че такова развитие на обстоятелствата би било страшно и заплашително.
  • 43 Швабския кочан

    13 1 Отговор
    Пак се опитва да маже фекали по земята. Алооо ДойчЗеле, заглавието не трябва да е въпрос, а заключение. Да Да Да. Има такива лаборатории и тъпите кравари спонсорират и нареждат в тях.
  • 44 Рошко

    12 0 Отговор
    Да, няма. Така както нямаше и тайни затвори гуснтсмо и то не съществува. Това е което знаем, а колко още незнаем. В Ирак бяха ли намерени химически оръжия Либия Сирия. Съсипан и разрушени просперираща държави. Само слепец и идиот би поварвал на дойче зелевите пропаганди, сигурно и в палестина е пълна демокрация и затова евреите си правят каквото искат а за тях нищо
  • 45 Анонимен

    16 0 Отговор
    А защо нищо не се казва за биолабораторията на фащ във военна болница,какво ще каже простотокиро
  • 46 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Окраина е една ,огромна ,мръсна кофа с токсични отпадъци...но все пак бензинът е по евтин от България..Нищо ,че са на война При Киро Простия е така .Ще ядем краката на Украйна..Като по Времето на СДС,,и оня шопар Ал.Йо.2 млн българи избягаха ,по света .
  • 47 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Повече шап и чума ,трябва да долети в България ,от Братска Осраина..ЩЕ ГИ ПОЗЛАТИМ
  • 48 В.В.П.

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ей тия са най триперливите .Ооооххх..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ако се губеше

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "МелБлагой":

    Дойче Веле нямаше да вади от сто дола вода, за да го опровергава.
  • 51 Под клетва Нюланд не може да лъже

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Фори":

    После пред медиите може да се прави на неразбрала, но да излъжеш, когато правиш изявления под клетва, си е опасно.
    Така, че е вярно, има американски био лаборатории в Украйна. Това е демокрацията им.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мадуро

    1 0 Отговор
    Може и амфети да са забърквали, за да е по -весело, когато се появи Z.
  • 54 Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/

    6 1 Отговор
    Пак ЛОКУМИ на ДОЙЧЕ-ЗЕЛЕ!! И, забележете начина на изразяване: РУСИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ "УКРАИНА УЖ ТАЙНО ПОМАГА НА САЩ ДА РАЗРАБОТВАТ БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ? ХА ХА ХА!!!, 😎 Още първото изречение отрича ВСИЧКО, и това УЖ не трябва да го има, защото РУСИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ УКРАЙНА РАЗРАБОТВА.... а не" УЖ РАЗРАБОТВА"... Това" УЖ" Е НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО... А не е в изявлението на Русия... АМАН от тъпизми, с които ни "просвещават"...
  • 55 Бай Лисан

    2 0 Отговор
    Дойче Зеленски
  • 56 4258963

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пускат":

    Какво е това "хапИ" - хипи ли искаш да кажеш? Абе научете първо как се пише правилно и после се изказвайте бе. Е..ати резилът - не знаят да говорят, ама отношение взимат.
Новини по държави: