Last news in Fakti

18 Април, 2022 13:29 3 093 4

Военната администрация на Киев разобличи пореден руски фалшификат

  • фейк нюз-
  • руски фейк-
  • руска пропаганда-
  • руски фалшификат-
  • биолаборатория-
  • биолаборатории-
  • харковска област-
  • мерефа-
  • биологично оръжие

Русия продължава да твърди, че в Украйна са разработени биологични оръжия

Военната администрация на Киев разобличи пореден руски фалшификат - 1
Снимка: informnapalm.org

"Американски учени проведоха тестове на биологични лекарства върху пациенти на психиатрична болница в Харков". И този руски фалшификат бе опроверган от Военната администрация на Киев.

Русия продължава да измисля фалшификати за биологични оръжия, в които твърди, че такива са разработени от американци в Украйна. Този път началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов каза, че американски учени от лабораторията в град Мерефа, Харковска област, Украйна, са провели експерименти върху пациенти на Харковската областна клинична психиатрична болница. По думите му хора с психични разстройства са използвани за тестване на биологични лекарства, които могат да бъдат потенциално опасни. Според него персоналът на болницата е подписал споразумение за неразкриване на информация, като информация за експериментите не е въведена в базата данни на болницата.

Това е откровен фалшификат поне поради няколко причини: първо, не бяха предоставени доказателства за подобно изявление. Кирилов се позовава на неизвестни свидетели, за които нищо не се знае. Второ, Регионалната психиатрична болница в Харков се намира в град, който руските войски никога не са посещавали, така че поне на теория те нямат достъп до картите на пациентите. Освен това твърдението за работата на лабораторията за изследване на патогени и болести по животните също не е вярно. Такава лаборатория планирана, но не построена.

Както е известно от сайта на Харковската областна държавна администрация, проектът за изграждане на лабораторията е спрян през 2013 г. Тоест за твърдяното от руската страна няма никакви доказателства, и то не защото не са стигнали до тях, а защото просто такива не съществуват.

В същото време Русия продължава да твърди, че в Украйна са разработени биологични оръжия, въпреки че това беше опровергано от президента Зеленски, Министерството на здравеопазването на Украйна, Държавния департамент, посолството на САЩ в Украйна, Службата за сигурност на Украйна и ООН, която не намери доказателства, че Украйна или Съединените щати са нарушили Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия, която Украйна е подписала и спазва.

В Украйна няма контролирани от Пентагона лаборатории. Има лаборатории, които са част от програмата Nunn-Lugar - американската програма за унищожаване на оръжия за масово унищожение, която започна да действа през 1993 г. в страните от бившия Съветски съюз, и нейното продължение - Програмата за намаляване на биологичната опасност. Те бяха оборудвани и частично преустроени с пари от бюджета на военното ведомство на САЩ. Всъщност програмата, която отпускаше пари от бюджета на Пентагона за украинските лаборатории, имаше проста цел: да предотврати разпространението или създаването на биологични оръжия. Също така помага и за предотвратяване на случайни течове от лаборатории, които имат остра нужда от модернизация. Всичко това беше и подкрепа за украинската наука, която изучава различни местни заболявания и споделя опит и данни. Съществуването на тези лаборатории никога не е пазено в тайна – дори имат табели върху тях – че лабораторните сгради са построени с американски пари.

Всички изявления на Руската федерация за разработване на биологични оръжия, насочени към унищожаване на руснаците, са най-малкото измислица и още повече - откровени глупости. В крайна сметка просто е невъзможно да се използват птици, влечуги или прилепи, както по-рано заяви руското Министерство на отбраната, за целенасочено предаване на инфекции. Разбира се, че за всеки образован човек това не е нищо повече от нездрава фантазия.

Освен това, Русия също е наясно какво представлява постсъветската система от лабораторни центрове, как работят и какви изследвания правят. Малко вероятно е руските генерали наистина да вярват в глупостите, които говорят на брифинги, показвайки нарисувани от тях картини. Така че тази дезинформация има цел. И тази цел, от която се страхуват в Украйна и на Запад, е очевидна: Русия редовно обвинява други страни за това, което прави


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мдаааа

    31 5 Отговор
    Ако не вярвате в горенаписаното питайте бай дон или секретарката му, те обезателно ще кажат истината!!
  • 4 Чернобаевка

    6 21 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна са нанесли ново поражение на руснаците при Чернобаевка

    😆😆😆😆😆

    Даже ID и отите от 3-4 път се научават ,а
    това е 12 ти път погром в Чернобаевка летището Там стана гробище за генерали и хеликоптери
Новини по държави: