Отидете към основна версия

9 141 18

Башар Асад на историческа визита

  • сирия-
  • дубай-
  • башар асад-
  • обединени арабски емирства

Ръководството на ОАЕ е убедено в необходимостта от установяване на диалог и взаимодействие на арабската политическа арена

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Визитата на сирийския президент Башар Асад в Абу Даби и Дубай бе в рамките на усилията на ОАЕ да понижат напрежението и да открие решение на регионалните кризи. За това съобщи в събота на своята страница в Twitter съветникът по дипломатическите въпроси на президента на ОАЕ Анвар бен Мухаммед Гаргаш, цитиран от ТАСС.

"Сложната обстановка на Близкия Изток изисква от нас да приемем мерки да отблъснем опасните предизвикателства", подчерта той. Посещението на президента Асад ще помогне за усилване на арабската роля в урегулиране на сирийската криза".

По думите на Гаргаш, "ръководството на ОАЕ е убедено в необходимостта от установяване на диалог и взаимодействие на арабската политическа арена". "Нужни са смели крачки за укрепване на стабилността и обезпечеността на благополучието на арабските народи", заяви той.

Сирийският лидер проведе в петък преговори с наследниците на принцовете на емирата Абу Даби и командващия Въоръжените сили шейх Мухаммед бен Заидом Ал Нахайяном.

Агенция САНА съобщи, че престолонаследникът е приел Асад в двореца Аш Шати.

По думите на шейх Ал Нахайяна: "Сирия е основният стълб на сигурността на арабските страни и позицията на ОАЕ в подкрепа на неговото териториално единство остава непроменена". Той призова за изтегляне на всички чуждестранни войски, които се намират незаконно на сирийска земя.

Асад се срещна и с вицепрезидента и министър-председател на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е владетел на емирството Дубай. По време на разговорите бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество.

Посещенията на Асад в Дубай и Абу Даби бяха първото му пътуване до региона на Персийския залив от 2011 г. Дамаск и ОАЕ възобновиха дипломатическите си отношения през декември 2018 г. Властите на Емирствата официално признаха, че спирането на членството на Сирия в Арабската лига от 2011 г. е грешка. ОАЕ подкрепят завръщането на Сирия към междуарабската общност.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.

Свързани новини