Last news in Fakti

16 Март, 2022 16:00 3 638 42

Руското влияние в Близкия изток и Африка е заплаха за НАТО

  • русия-
  • африка-
  • мали-
  • сирия-
  • башар асад

Миналия месец при посещение в Сирия руският министър на отбраната организира демонстрация над Средиземно море на руските ядрени бомбардировачи и хиперзвукови ракети, като част от партньорството за сигурност с Дамаск

Руското влияние в Близкия изток и Африка е заплаха за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нахлуването в Украйна на руския президент Владимир Путин прикова изцяло световното внимание. Но в това време, далеч от светлината на прожекторите, Путин методично засилва руското присъствие в Африка и Близкия изток - експанзия, която според военни и граждански експерти, ако не в краткосрочен, то в дългосрочен план е заплаха за сигурността на Запада.

Стратегията на Путин в Близкия изток и Африка е проста и успешна: той търси съюзи в сферата на сигурността с автократи, превратаджии и други подобни хора, с които САЩ и Европа не искат да има нищо общо, било то заради кървавите им действия или заради несъвпадащи стратегически интереси на страните от Запада.

Миналия месец при посещение в Сирия руският министър на отбраната организира демонстрация над Средиземно море на руските ядрени бомбардировачи и хиперзвукови ракети, като част от партньорството за сигурност с Дамаск, благодарение на което Кремъл сега заплашва да изпрати сирийски бойци в Украйна.

В Судан водачът на хунтата, която взе властта в източноафриканската страна, сключи нов икономически съюз с Кремъл, възраждайки мечтата на Русия за военноморска база в Червено море.

В Мали местното правителство се нареди в списъка от над десет богати на полезни изкопаеми африкански държави, решили да се възползват от услугите на руски военни наемници, близки до Кремъл, смятат американски официални представители.

Особено през последните пет-шест години "Русия значително разшири военната си активност и влияние в чужбина", заяви пред Асошиейтед прес пенсионираният американски генерал Филип Брийдлав.

"Русия се опитва да се покаже като велика сила и като първостепенен фактор в международните отношения", каза Брийдлав, който от 2013 до 2016 г. командваше обединените сили на НАТО в Европа, а сега работи във вашингтонския мозъчен тръст Институт за Близкия изток.

Но според експерти, при положение че сега вниманието на Путин е изцяло насочено към сломяване на ожесточената съпротива, която му оказва много по-слабата украинска армия, експанзионистичните му цели в Близкия изток и Африка се отлагат и затова засега те представляват по-скоро дългосрочна, отколкото непосредствена заплаха за Европа и НАТО.

"Това заплашва НАТО отдолу", каза Кристина Кауш, специалист по европейска сигурност в мозъчния тръст Германски фонд "Маршал", относно лостовете за въздействие върху Запада, които Русия си осигурява чрез влиянието си в тези региони. "Руснаците се почувстваха обкръжени от НАТО - и затова сега искат те да обкръжат НАТО."

За да постигне стратегическите си задачи, Русия оказва конвенционална военна подкрепа или такава чрез близки до Кремъл военни наемници на режими на лидери, които в много от случаите се намират в изолация от международната общност. В замяна тези лидери се отплащат на Русия по няколко начина: с пари и природни ресурси, с предоставяне на възможност на Русия да влияе върху вътрешните им работи им или като осигуряват плацдарм за руски бойци.

Тези съюзи съдействат за осъществяването на стремежите на Путин да върне руското влияние в старите му граници от времето на Студената война.

Новите партньорства за сигурност на Русия ѝ помагат и в дипломатически план. Когато миналия месец Общото събрание на ООН гласува резолюция за осъждане на руската инвазия в Украйна, Сирия подкрепи Москва и гласува против, а много от африканските правителства, които имат споразумения за сигурност с руските военни наемници се въздържаха.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва ще доведе сирийски бойци, които да се бият в Украйна. Тази заплаха като цяло беше възприета като тактика за сплашване, а според американски официални представители в Украйна няма и следа от сирийски бойци. Според някои експерти по сигурност руските наемници използват Мали като плацдарм да се прехвърлят в Украйна, но САЩ не са потвърдили тази информация.

Без значение колко непосредствена е тази заплаха, американските и европейските ръководители следят все по-внимателно ходовете на Путин в Африка и Близкия изток и разрастващия се съюз на Русия с Китай като част от планирането на защитата на Запада срещу бъдеща агресия.

В средата на февруари германската външна министърка Аналена Бербок каза, че Западът не може повече да пренебрегва надпреварата за влияние в Африка, където Китай харчи милиарди за инфраструктурни проекти с цел да си осигури права за добив на природни богатства, а Русия предоставя сигурност чрез военни наемници.

"Даваме си сметка, че ако ние като либерални демокрации се оттеглим от това съревнование, други ще запълнят тези празноти", каза Бербок, докато западните дипломати се занимаваха усилено с украинската криза, в последните дни преди руското нахлуване.

Може би най-дръзката демонстрация на глобалното влияние на Русия беше направена с изпращането на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Дамаск миналия месец, за да наблюдава най-големите руски военни учения в Средиземно море от края на Студената война, и то точно в момент, когато руската армия правеше последни приготовления за нападението срещу Украйна.

Ученията, в които участваха 15 военни кораба и около 30 самолета, изглежда имаха за цел да покажат способностите на руските въоръжени сили да създадат опасност за авионосната ударна група на САЩ в Средиземно море.

Военновъздушната база на Русия "Хмеймим" на сирийското средиземноморско крайбрежие изпълнява от септември 2015 г. ролята на основния ѝ плацдарм за извършване на операции в Сирия. Руските атаки в Сирия, които сравниха със земята древни градове и тласнаха милиони бежанци към Европа, позволиха на безмилостното правителство на президента Башар Асад да си върне контрола над по-голямата част от страната след опустошителна гражданска война.

"Базата "Хмеймим" сега е неразривна част от руската отбранителна стратегия не само в Близкия изток, но и по целия свят", каза сирийският журналист Ибрахим Хамиди, който завежда отдела за Сирия в лондонския вестник "Ашарк ал Аусат".

Русия е готова да работи и в Африка с лидери, известни с антидемократични действия и нарушаване на правата на човека.

В навечерието на руската инвазия в Украйна представители на Кремъл се срещнаха с офицер от военната хунта, взела властта в Судан.

Изолиран от Запада, генерал Мохамед Хамдан Даголо отговори с ентусиазъм на руската инициатива за нов двустранен, икономически ориентиран съюз. След като се завърна в страната си, ген. Даголо обяви, че Судан е отворен за възможността да позволи на Русия да създаде в Порт Судан така лелеяната си военноморска база в Червено море.

Никак не е сигурно дали Русия ще може да се възползва скоро от това предложение. Инвазията в Украйна изцежда военните и финансовите ѝ ресурси и показва слабите места на руската армия, а международните санкции парализират икономиката ѝ.

Но в по-дългосрочно бъдеще едно пристанище на Червено море може да осигури на Русия по-голямо влияние в региона на Черно и Средиземно море, по-голям достъп до Суецкия канал и не на последно място по-голямо влияние и в региона на Арабско море и Индийския океан.

"Това със сигурност е достатъчно, за да създадат проблеми", каза Брийдлав, бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Но когато се говори за разрастващите се съюзи на Русия, тук не става дума само за конвенционалната ѝ армия.

Между 2015 и 2021 г. руските частни военни компании са увеличили присъствието си по света седемкратно, като към миналата година те са действали в 27 страни, според Центъра за стратегически и международни изследвания. Най-известната сред тях е "Вагнер", която според САЩ и ЕС действа като заместник на руската армия и за която Кремъл дори отрича да съществува.

От Либия до Мадагаскар договорите за сигурност с "Вагнер" и други подобни структури осигуряват на Русия достъп до полезни изкопаеми, плацдарми за предислокация на сили и значителни сфери на влияние, които от своя страна заплашват влиянието на Запада в тези региони.

През декември САЩ и ЕС изразиха безпокойство от съобщенията, че правителството в Мали е сключило договор за сигурност за 10 милиона долара на месец с "Вагнер". Според експерти "Вагнер" са се възползвали от местното недоволство от провалите на действащата от години мисия в Субсахарска Африка под френско командване за борба с екстремистките групировки.

Мали отрече разполагането на подобни сили, но някои в Мали видяха в идването на руснаците като шамар за бившата колониална владетелка на Мали Франция, която не ги е защитила от въоръжените екстремисти. Те се надяват пристигането на руските бойци да донесе по-добри резултати. "Да живее Русия!", извика се един от хората сред ликуващото множество при вида на руската делегация в столицата през януари. "Да живее народът на Мали!"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сатаНАТО

    147 5 Отговор
    Има ли нещо на тази планета, което не е заплаха за НАТО и американските интереси? Значи ФАЩ имат интереси и право да ги бранят със сила на хиляди километри от техните граници, а Русия трябва да търпи бандеровци и бази на НАТО на минути път с кола от границата си?!

    Коментиран от #34

  • 2 хъхъ

    141 4 Отговор
    Всяка независима държава е заплаха за интересите на САЩ.
  • 3 Така е

    111 5 Отговор
    Всяка независима страна е проблем и заплаха за НАТО и САЩ.
  • 4 Грульо

    114 3 Отговор
    "Руското влияние в Близкия изток и Африка е заплаха за НАТО"

    Натовското влияние в Близкия изток и Африка пък е заплаха за Русия. :D
  • 5 Путинските главорези

    18 96 Отговор
    Избиха стотици сирийски деца с химически бомби! Изтриха от лицето на земята красивият исторически град Алепо!

    Коментиран от #21

  • 6 kvy

    110 0 Отговор
    Много двулична статия. Запада и сащ си слагат свои хора в правителствата на държави, където имат инатерес. Но ако това прави Русия е лошо. Значи завладяването и вземането на концесии в държавите от Африка, Южна америка е нещо хубаво, когато облагоделстват сащ и ессср, а когато Русия зле....Голяма демокрация, няма що!!!
  • 7 123

    72 0 Отговор
    И цащо се плашат тези страхливци :) Онези живеят в колиби, Русия е бензиноколонка....Няма основание за тревога :)
  • 8 Стефчо

    79 1 Отговор
    Ами че НАТО кво си мислят че вечно могат с демократични бомбардировки да грабят злато и петрол от тея държави? В крайна сметка всички ще се обединят с руснаците, пък ако Путин направи нещо като руско НАТО с тея страни, вече никога няма да могат да ги грабят, а именно там има много петрол.
  • 9 Абе тия нато

    55 1 Отговор
    Много плашливи станали. Да вземат да говорят с украинските витязи да скокнат до Африка и близкия Изток през обедната почивка? Че мистър Бай съм дън си е яко в рисковата възрастова група
  • 10 00014

    70 0 Отговор
    Чий го търсят НАТО в Африка и Близкия изток? Нали са отбранителна организация? Чувам глас от монитора - нападат, за да се защитят. Да, убиват милиони, за да защитят интересите на САЩ. А жептвите са "терористи, агресори, автократи". Казват го "демократите"!

    Коментиран от #35

  • 11 Самото НАТО

    57 0 Отговор
    Самото НАТО с "политиката" си е заплаха за самото себе си !!!
  • 12 Хахаха

    58 0 Отговор
    Аууу колко били недемократични африканските държави:) Само че там не държаха гражданите си под домашен арест три години заради пЛандемията и не ги караха насилствено да участват в медицински експерименти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прогноза

    51 1 Отговор
    След 10 години САЩ няма да съществува - половината ще е руски, половината китайски, държавите в западна Европа ще са фалирали, а 99% от населението им ще са гейове, като последното ще е факт най-много до две години!
  • 17 ДжоБидона

    4 49 Отговор
    Присъствието на руснаците където и да е по света е донесло на гостоприемника само мъка и жалост. За съжаление освен имперски амбиции в кухите им глави няма нищо.Да завладеят,да плячкосат,а после? После какво? Руска администрация която от злато ще направи тор...какво предлагат-деспотизъм вХХI век??? Те за интернет не чуха ли?

    Коментиран от #42

  • 18 Очевидец

    48 1 Отговор
    Путин засилва руското присъствие и в Арктика и в Атлантида ,а САЩ изобщо не засилват присъствието си в Европа. Горките американци,изпревари ги Путин, не им остави нищо за завладяване.
  • 19 Сатана Z

    52 1 Отговор
    Без съмнение е,че Русия се завръща с "гръм и трясък" на геополитическата сцена Свиквайте с това или се бийте.
    Z
  • 20 ши има СССР 2.0

    45 0 Отговор
    "23.10.2019 г. — Ядем замразено 20-годишно свинско месо · По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от..." .... Като влязохме в ЕС, ни поднесоха салами с 20 годишно месо - вероятно с луда крава, полско пилешко и яйца сълмонелозни, двоен стандарт на продуктите.. Вече българите ядем прекрасен вкусен хляб, от българско брашно. Няма ги корабите с украинското мухлясало брашно. До сега изнасяха хубавото българско зърно. .. На Украйна ще трябват 30 години за да стигнат Русия-2022г., ако са в ЕС. Ние ЗА 15 ГОДИНИ само 30% повишаваме БВП като сме в ЕС. ... САЩ толкова уважават България и Украйна, че им подари всякакви модерни самолети оръжие, още преди 20 години. Или тези народи са за утилизиране. Когато изтърваха България тамън да закупи нови самолети, нещо недопустимо според планът за България. И, те принудиха бг-колонията да закупим техни Ф-16, хем пари ще намажат, хем на куково лято ще ги имаме, поне толкова докато ебъъъът маммата на БГ - я утилизират.
  • 21 Американките

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Путинските главорези":

    Главорези също са избили бая народ.
  • 22 1234

    39 1 Отговор
    Саудитска Арабия обмисля, да остави петролния долар в миналото, като го замени с Юан. Фащ много скоро ще го гризне!

    Коментиран от #25

  • 23 Ха ха ха

    3 34 Отговор
    Такава заплаха за НАТО е татаромонголското влияние в Сирия , че когато американците ликвидираха разбойническите отряди вагнеристи на мАсва в Сирия , Путтлер дори и не гъкна, а само скимтеше катоозлочестено пале ....

    Коментиран от #32

  • 24 Мим

    32 1 Отговор
    От Африка,от Азия и от цял свят ще дойдат при Путин доброволци и за по 1000 рубли ще отидат да прегазят урките.Така че с право америте и западняци се плашат,щото и Кимчо ще ги мотивира и може да прескочат на американския континент...ха ха...ко прим сега.....

    Коментиран от #26

  • 25 Болен си

    2 14 Отговор

    До коментар #22 от "1234":

    Спри си транквилантите дето ги вземаш , че съвсем не си у ред .

    Коментиран от #27

  • 26 Факт

    3 21 Отговор

    До коментар #24 от "Мим":

    Малко путтлерастче , прочети пост 23 , че и за теб важи
  • 27 4345

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Болен си":

    ee, добре. имаш ли гугъл ?! Напиши "Saudi Arabia Considers Ditching The Dollar For Chinese Oil Sales"
  • 28 УШАНКИТЕ

    3 25 Отговор
    ОСТАВИХТЕ ГИ ДА ВИЛНЕЯ В СИРИЯ В ДОНЕЦК В ЛУГАНСК В КРИМ В ГРУЗИЯ СЕГА В УКРАЙНА ПОСЛЕ СЕ ПЛЯСКАЙТЕ ПО ЧЕЛАТА

    Коментиран от #41

  • 29 т-пи тролове соросоидни

    42 0 Отговор
    Африка и Азия не обичат колониалистите, защото помнят зверствата им, а и могат да направят лесно съпоставка между тяхните "постижения" от как уж им дадоха независимост, и руската политика. Цитат на Лиотел Зинсу от 12.03 в Париж, френски възпитаник, бивш министър-председател на Бенин: „Сега всички чуваме само за тази криза, антируските санкции, петрол, газ. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз.
    Не купуваш африканците с приказки за демокрация. Това са ваши приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.
    Цяла Африка гледа Централноафриканската република и Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава.
    Знам, че в залата има дипломати,
  • 30 т-питролове соросоидни

    30 0 Отговор
    Знам, че в залата има дипломати, служители на МВнР. Обръщам се към вас, към френската дипломация: потърсете решение на проблема си възможно най-скоро, защото ако конфликтът не приключи след месец, Африка ще избухне.
    Именно за вас енергийните проблеми са на преден план. В най-лошия случай ще имате по-малко топлина и по-малко коли, а ние в Африка ще имаме проблем с глада! Чуйте ме, кризата в Африка ще доведе до унищожаване на Европа.
    Опомнете се, търсете дипломатически решения. И не забравяйте, че страни като Индия и Китай подкрепят Русия. Африка подкрепя Русия.
    Не искам да говоря за демокрация, а вие няма да разчуствате мен, африканеца, с разкази за нещастната Украйна и призивите за човечност. Вашата демокрация е ваша работа. Няма нужда да ни натрапвате вашите идеи за това как ние, африканците, трябва да живеем.
    Отново! Търсете компромиси, оставете дипломатите да работят. Времето е срещу нас. Имаме 30 дни! Тридесет! Не повече!"
  • 31 4321

    28 1 Отговор
    А кому е нужно НАТО?!
  • 32 4321

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    ХА-ХА-ХА-ХА!!!
  • 33 МНОГО ЗАПЛАШЕНИ СА УБИЙЦИТЕ ОТ НАТО

    20 0 Отговор
    ГАДОВЕ !
  • 34 А за Путин

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "сатаНАТО":

    и руските интереси?
  • 35 А чий

    2 14 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    Го търсят пък руснаците там?Един дол дренки.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 xZx

    26 0 Отговор
    НАТО все повече започва да прилича на нацистите
  • 38 НАТО от скандал

    12 0 Отговор
    Тези ги гони параноята
  • 39 Бъди със новата силна вълна

    13 0 Отговор
    Руското влияния на много места показва ,че има разумни лидери и правилства ,които ще се облагодетелстват себе си и народите си със съюз със новия силен на деня или добре ,този който набира сила от ден на ден ,а не да слугуват на онзи ,който губи сили от ден на ден и ще иска да ошушка и последното което може преди да изчезне.Знаем каква разруха и ад донесе "светлана западна демокрация" на народите на Африка и много части на Азия ,на Латинска Америка също.Западняшкия колониален капитализъм от източва от ВЕКОВЕ някои от тях.Ние тук имаме късмет през последните 140 години ни управляха прилично или дори добре в 110 от тях.Други и толкова не са видели.Пропуската да каже за доста топлите отношения на Русия със Венецуела ,Еквадор ,Бразилия ,Аржентина ,Куба...И големите проблеми на краварите там.Останала им е само стария бастион Колумбия ,но новите избори не обещават нищо добро дори и там и ако не правят държавен преврат от ЦРУ даже не знам...
  • 40 Хилядите избити от нато

    2 0 Отговор
    Да гоДухаНато
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.