Last news in Fakti

19 Март, 2022 19:27 9 131 18

Башар Асад на историческа визита

  • сирия-
  • дубай-
  • башар асад-
  • обединени арабски емирства

Ръководството на ОАЕ е убедено в необходимостта от установяване на диалог и взаимодействие на арабската политическа арена

Башар Асад на историческа визита  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Визитата на сирийския президент Башар Асад в Абу Даби и Дубай бе в рамките на усилията на ОАЕ да понижат напрежението и да открие решение на регионалните кризи. За това съобщи в събота на своята страница в Twitter съветникът по дипломатическите въпроси на президента на ОАЕ Анвар бен Мухаммед Гаргаш, цитиран от ТАСС.

"Сложната обстановка на Близкия Изток изисква от нас да приемем мерки да отблъснем опасните предизвикателства", подчерта той. Посещението на президента Асад ще помогне за усилване на арабската роля в урегулиране на сирийската криза".

По думите на Гаргаш, "ръководството на ОАЕ е убедено в необходимостта от установяване на диалог и взаимодействие на арабската политическа арена". "Нужни са смели крачки за укрепване на стабилността и обезпечеността на благополучието на арабските народи", заяви той.

Сирийският лидер проведе в петък преговори с наследниците на принцовете на емирата Абу Даби и командващия Въоръжените сили шейх Мухаммед бен Заидом Ал Нахайяном.

Агенция САНА съобщи, че престолонаследникът е приел Асад в двореца Аш Шати.

По думите на шейх Ал Нахайяна: "Сирия е основният стълб на сигурността на арабските страни и позицията на ОАЕ в подкрепа на неговото териториално единство остава непроменена". Той призова за изтегляне на всички чуждестранни войски, които се намират незаконно на сирийска земя.

Асад се срещна и с вицепрезидента и министър-председател на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е владетел на емирството Дубай. По време на разговорите бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество.

Посещенията на Асад в Дубай и Абу Даби бяха първото му пътуване до региона на Персийския залив от 2011 г. Дамаск и ОАЕ възобновиха дипломатическите си отношения през декември 2018 г. Властите на Емирствата официално признаха, че спирането на членството на Сирия в Арабската лига от 2011 г. е грешка. ОАЕ подкрепят завръщането на Сирия към междуарабската общност.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лойд 🦍

    107 8 Отговор
    Изгонете янките, те бъркат в кошера.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Рошко

    74 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лойд 🦍":

    И не само оттам
  • 3 Шейхо

    12 50 Отговор

    До коментар #1 от "Лойд 🦍":

    Не само янките и болшевиките

    Коментиран от #10

  • 4 АнтиГост

    11 64 Отговор
    Човекът си търси някой да го пази, след като руснаците не могат.
  • 5 big

    82 3 Отговор
    Да, конфликта в Украйна, санкциите към Русия, уплашиха много ръководители на държави по света! Тази среща между доскоро ненавиждащи се ръководители на държави, дори едната влизаше в коалицията срещу Сирия, да се срещнат е красноречива! Отказа на Саудитска Арабия и ОАЕ да играят по свирката на САЩ е същото, света се променя, държавите не искат да бъдат зависими от тях, затова ще търгуват за рубли, юани и други валути без долари и евро!
  • 6 хахах

    21 31 Отговор
    И тоя като Мадуро вече си намери нови приятели.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 11111

    68 1 Отговор
    Хората си въртят далаверата а ЕС лапа мухите играейки по свирката на Лондон /Вашингтон ,и при положение че Англия си би шута от ЕС
  • 9 хахаха

    58 1 Отговор
    брях, ама щатите не го ли махнаха? :))) щото Асад го има, а Обама и Тръмп са вече спомен...и ко става с Мадуро? :)))
  • 10 Амиии

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Шейхо":

    Нали болшевиките са на власт сега у Фащ :)
  • 11 666

    58 2 Отговор
    почвам да се убеждавам,че Путин е действително 2-3 хода напред!!!
  • 12 kkk

    51 2 Отговор
    Странно, а? На Бидон-чо дори не му вдигат телефоня, на Блинкен му заявиха "може да се отбиеш, ама не сме решили кога да стене туй нещо", а в същото време арабите посрещат Асад... Ония същият Асад дето ФАЩ се опитваха да ликвидират физически толкова години...

    А, да- и арабите ще продават нефт на Китай срещу юани... Май нечия валута я очаква бесен срив и нечия държава я чака бедност и унижения- коя ли ще да е тая държава и валута...

    Коментиран от #13

  • 13 Ами не знам

    1 21 Отговор

    До коментар #12 от "kkk":

    Днес единица от тази валута в центъра на масивен се обменяше срещу 450 единици от местната валута 🤣🤣🤣

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Източна ромелия

    17 3 Отговор
    На сащисаните сега им се видя сметкта
  • 15 Пффф

    6 0 Отговор
    Анатолиииий .......какъв е тоя съветник на президента на ОАЕ,те президент имат ли ?
  • 16 kkk

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами не знам":

    ДОКАЗАТЕЛСТВА ДА ИМАШ- НЯМАШ...Щом нямаш- ходи се шuбaѝ...

    За разлика от теб аз ИМАМ ПРЕСНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА от днес след обяд за курса на $ в Питер- най-спокойно и ЗАКОННО си купих $200 при курс от 101,3 рубли. Ежедневно купувам и продавам тези смешни $200 за да съм наясно с реалната ситуация тъй като имам доста сериозен бизнес в Русия. За твоя изненада никой от стотиците ми служители (сигурно половината са чужденци) не е пожелал да напусне Русия или да му плащам пряко у $ или €, а имат такава възможност по договор- интересно що ли....

    Идваш, оставяш на масата €5000 и ти позволявам да ми разгледаш транзакциите в онлайн банкирането на Сбербанк...
  • 17 Bаlyl

    1 14 Отговор
    Без американско разрешение абсурдно да да го приемат в арабските емирства
    Даже Асад няма как да напусне Сирия без американско съгласие.
  • 18 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами не знам":

    Не прочети ли че рублите вече имат златно покритие.Покажи друга със златно покритие.Не си прочел и че рублата скочи на горе.