Отидете към основна версия

8 514 86

Русия: Ще постигнем всички цели на спецоперацията

  • русия-
  • сергей рябков-
  • украйна-
  • война-
  • специална операция-
  • нато-
  • сащ-
  • европа-
  • преговори-
  • владимир путин

Решени сме да постигнем всичките си цели, твърдо и без колебание, обяви Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия не забелязва желанието на украинските власти да се съобразяват с ясните изисквания, поставени от Москва, за преговорите. Това каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в ефира на телевизионния канал "Русия-1".

"Преговорите са за това, за да се водят при закрити врати. Не виждаме желанието на властите в Киев да се съобразяват с тези първоначално заявени изисквания от руската страна, които са абсолютно наложителни", каза той. Рябков подчерта, че "началото на специалната военна операция на Русия в Украйна не можеше да бъде отменено, нямахме избор. Това е нещо, което беше абсолютно необходимо предвид осемте години на тормоз и подигравки над нашите сънародници в югоизточната част на Украйна. Президентът на Русия говори за това повече от веднъж", каза той.

Заместник-министърът уточни, че Русия ще постигне всички цели на спецоперацията в Украйна. „Решени сме да постигнем всичките си цели, твърдо и без колебание. Ако нашите западни колеги бяха поне грам, милиметър по-близо до разбирането, че трябва да повлияят на Киев в интерес на решението, тогава шансовете, включително за успех на преговорите, както и за нормализиране на руско-американските отношения, щяха да са по-високи. Но това не се случва", каза той. Вашингтон трябва да се откаже от ескалацията на отношенията с Русия и да спре да "помпа" Украйна с оръжие. „САЩ просто трябва да спрат ескалацията от тяхна страна, както устно, така и по отношение на вкарването на оръжие за режима в Киев. Да спрат да отправяте заплахи срещу Русия“, каза той. Вместо това Москва отбелязва низходяща тенденция в отношенията с Вашингтон "по вина на американската страна".

„Констатираме това със съжаление, но то не оказва никакво влияние върху нашата решимост да продължим към постигане на целите на специалната военна операция“, каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация. Той посочи, че действията на САЩ няма да могат да попречат на Русия да се адаптира към наложените срещу нея санкции. „Това не оказва никакво влияние върху нашата решимост да се адаптираме към обстоятелствата, свързани със санкциите на САЩ, които бяха въведени от европейските сателити на САЩ по тяхно предложение“, обясни Рябков. Заместник-министърът припомни, че на 21 март посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан беше извикан в руската дипломатическа мисия. „Вчера на американския посланик беше връчена протестна нота, в която се отбелязва, че случващото се поставя отношенията на Руската федерация и Съединените щати на ръба на разпадането. Още веднъж подчертавам, че решението на проблема е в линията, която ще изберат САЩ", завърши дипломатът.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: