Отидете към основна версия

1 591 92

Зеленски призова хората по света: Излезте на улиците, покажете позицията си срещу Русия

  • володимир зеленски-
  • протест-
  • призив-
  • украйна-
  • киев-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • военна агресия

Светът трябва да спре войната, каза украинският президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи страстна молба хората по целия свят да излязат на улиците в четвъртък, за да покажат подкрепата си за Украйна срещу руската военна агресия. Войната на Русия не е само срещу Украйна, каза той, но и срещу свободата на хората навсякъде - и светът трябваше да спре военната агресия на Русия. Обръщението на Зеленски идва часове преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която се очаква страните от Алианса да се споразумеят за изпращане на подкрепления в Централна и Източна Европа, за да укрепят отбраната по източния фланг. Украйна поиска от НАТО да затвори небето над страната, за да спрат въздушните удари на руски изтребители, но Алиансът отказва да направи това заради риск от пряка военна конфронтация с Москва. Ето какво каза Зеленски:

Войната на Русия не е само война срещу Украйна. Значението ѝ е много по-широко. Русия започна войната срещу свободата такава, каквато е. Това е само началото за Русия на украинската земя. Русия се опитва да победи свободата на всички хора в Европа. От всички хора на света. Опитва се да покаже, че само грубата и жестока сила има значение. Опитва се да покаже, че хората НЯМАТ значение. Това е причината всички ние да спрем Русия. Светът трябва да спре войната.

Благодаря на всички, които действат в подкрепа на Украйна. В подкрепа на свободата. Но войната продължава. Терористичните актове срещу мирни хора продължават. Вече един месец! Толкова дълго! Това разбива сърцето ми, сърцата на всички украинци и всеки свободен човек на планетата. Ето защо ви моля да застанете срещу войната!

От 24 март – точно един месец след руската инвазия... От този ден и след това. Покажете позицията си! Елате от вашите офиси, вашите домове, вашите училища и университети. Излезте в името на мира. Сложете си украинска символика, за да подкрепите Украйна, да подкрепите свободата, да подкрепите живота. Елате на вашите площади, на вашите улици. Направете се видими и чути. Кажете, че хората имат значение. Свободата има значение. Мирът има значение. Украйна има значение. От 24 март. В центровете на вашите градове. Всички заедно, които искат да спрат войната.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: