Отидете към основна версия

22 415 237

Азербайджан нахлу в руската мироопазваща зона на Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • нахлуване-
  • нагорни карабах

Министерството на отбраната отбелязва, че в момента командването на руския мироопазващ контингент предприема мерки за разрешаване на ситуацията и връщане на войските в първоначалното им положение.

Снимка: EPA/БГНЕС

Азербайджанската армия е навлязла в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент на територията на Нагорни Карабах, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.
„От 24 март до 25 март въоръжените сили на Република Азербайджан, нарушавайки разпоредбите на тристранното изявление на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., влязоха в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент на територията на Нагорни Карабах и са създали наблюдателен пост“, отбелязаха от министерството.
Освен това азербайджанските войски нанесоха четири удара с дронове Bayraktar TB2 по части на Народно Карабахската Република /НКР/ в района на селището Фурах.
Министерството на отбраната отбелязва, че в момента командването на руския мироопазващ контингент предприема мерки за разрешаване на ситуацията и връщане на войските в първоначалното им положение.

„Беше изпратен призив към азербайджанската страна за изтегляне на войските“, добавиха от руското МО.

По-рано президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Арайк Арутюнян обяви военно положение.
В края на септември 2020 г. военните действия в Нагорни Карабах се възобновиха и доведоха до цивилни жертви. Страните направиха няколко опита да сключат примирие, но успешно се оказа единствено тристранното споразумение, постигнато през нощта на 10 ноември. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се споразумяха за пълно прекратяване на огъня и размяна на пленници и тела на загиналите. Ереван предаде на Баку районите Калбаджар, Лачин и Агдам. Освен това в региона бяха разположени руски миротворци, пише РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 90 гласа.

Свързани новини