Отидете към основна версия

1 457 28

Камбоджа осъжда руската инвазия в Украйна

  • премиер-
  • камбоджа-
  • осъди-
  • асеан-
  • русия

Премиерът на Камбоджа, Хун Сен, отправи призиви за незабавно прекратяване на огъня

Снимка: Shutterstock

Премиерът на Камбоджа, Хун Сен, oсъди инвазията на Русия в Украйна и повтори призивите за незабавно прекратяване на огъня, направени от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), която Камбоджа в момента председателства, предаде Агенция "Ройтерс".

Русия започна това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна преди малко повече от месец, което предизвика най-тежката геополитическа и хуманитарна криза в Европа след Втората световна война. Страните са ангажирани в мирни преговори в Турция.

Хун Сен се позова на собствената история на Камбоджа, за окупацията от Виетнам, и постави под съмнение способността на Русия да превземе украинската столица Киев.

„Все още съм солидарен с украинския народ срещу инвазията“, каза той в кулоарите на събитието по откриването на болницата.

В изявления, публикувани от Камбоджа като председател на АСЕАН, блокът настоява за сдържаност и диалог, но не споменава ролята на Русия в инвазията.

От 10-те страни членки на АСЕАН, само Сингапур обяви свои собствени санкции срещу Русия, насочени към банки и износ на електроника - рядък ход за града-държава. Други, като Индонезия, която председателства тази година на Г-20 и заяви, че ще остане неутрална, изразиха загриженост относно инвазията, но не я осъдиха.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини