Отидете към основна версия

5 519 139

Зеленски поиска танкове и самолети

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • танкове-
  • сащ-
  • нато-
  • европа-
  • помощ-
  • киев-
  • война-
  • самолети

Свободата трябва да бъде въоръжена не по-лошо от тиранията, каза украинският президент

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Скъпи украинци, украинки!

Днес имам малко думи, малко време и много емоции и още повече задачи. Такъв е моментът. Повратен момент, когато можем и трябва да говорим само за най-важното. Да, процесът на преговори продължава. Но това все още са думи. Засега няма конкретика.

Има и други думи за предполагаемото изтегляне на руските войски от Киив и Чернигив. За уж намаляване на активността на окупаторите в тези посоки. Знаем, че това не е изтегляне, а последствията от изгнанието. Последици от работата на нашите защитници. Но също така виждаме, че в същото време има струпване на руски войски за нови удари в Донбас. И ние се подготвяме за това. Ние не вярваме на никого – на каквито и да било красиви словесни конструкции. На бойното поле има реална ситуация. И сега – това е най-важното. Няма да дадем нищо. И ще се борим за всеки метър от нашата земя, за всеки един наш човек.

В сегашната ситуация на държавата ни не трябва да има такива дискусии, на които обществото и нашите политици са свикнали в мирно време. Ако някой се мисли, че може да научи нашите въоръжени сили как да се бият, как да се противопоставят на врага, то най-добрият начин за това е да отиде директно на бойното поле. Не от стола, на който седи вкъщи, не от безопасното място, до което е стигнал. А на бойно поле. Ако не сте готови за това, не бива да започвате да учите нашите защитници и нашите защитнички. Днес беше много активен дипломатически ден за мен. Труден. Приоритетите са известни. Те са три: оръжия за Украйна, нови санкции срещу Русия и финансова подкрепа за нашата държава.

Беше проведен разговор с президента на САЩ Байдън. Много подробен, продължи един час. Разбира се, благодарих на Съединените щати за нов пакет от 1 милиард долара хуманитарна помощ и допълнителни 500 милиона долара пряка бюджетна подкрепа. Подчертах, че точно сега е повратна точка. Казах на президента Байдън от какво се нуждае Украйна. И бях максимално искрен с него. За нас е принципна подкрепата на Съединените щати. И сега е особено важно да се подаде ръка на Украйна, да се покаже цялата мощ на демократичния свят.

И ако искаме да се борим за свободата заедно, тогава питаме нашите партньори... Ако наистина се борим за свобода и защита на демокрациите заедно, тогава имаме правото да поискаме помощ в този преломен момент. Танкове, самолети, артилерийски системи... Свободата трябва да бъде въоръжена не по-лошо от тиранията. Говорих за това днес в обръщението към норвежкия парламент и народа на Норвегия. Една от държавите, които ни подкрепиха значително. Призовах за повече помощ на Украйна. Включително с оръжия, със санкции срещу Русия.

Разговарях днес с президента на Египет и престолонаследника на Обединените арабски емирства. Правих, правя и ще направя всичко по силите си, за да може нашият народ да се защитава, докато справедливостта бъде възстановена. На украинска земя и в Черноморския регион. Това е нашият фундаментален интерес. Това е нашето оцеляване. Именно за оцеляването на украинския народ се борим сега. В тази война, без всякакви преувеличения, Народната война срещу Русия. А сега искам да спомена още няколко важни неща.

Първо. Има такива, които работят заедно с всички за защита на държавата. За да може Украйна да спечели своето бъдеще. Ние ценим труда на всеки такъв човек. А има и такива, които губят време и работят само за да останат на поста. Днес подписах първия указ за отзоваване на такъв човек. Такъв посланик на Украйна. От Мароко. Върнат е и посланикът от Грузия. С цялото ми уважение: няма да има оръжия, няма да има санкции, няма ограничения за руския бизнес - моля, потърсете друга работа. Очаквам конкретни резултати през следващите дни от работата на нашите представители в Латинска Америка, Близкия изток, Югоизточна Азия и страните в Африка. Тези дни очаквам същите резултати от военните аташета. Дипломатическият фронт е един от ключовите фронтове. И всеки там трябва да работи възможно най-ефективно, за победа и помощ на армията. Както всеки наш защитник на бойното поле, така и всеки на дипломатическия фронт.

И второто. По традиция днес, преди записа на това обръщение, по искане на главнокомандващия подписах указ за връчване на държавни награди на нашите военни. 122-ма защитници, 23-ма от тях посмъртно.

Вечна памет на всички загинали за Украйна! Вечна слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: