Отидете към основна версия

4 235 42

Най-голямото освобождаване на петрол от стратегическия резерв на САЩ

  • петрол-
  • газ-
  • резерв-
  • стратегически резерв-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • енергетика-
  • джо байдън

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол

Снимка: Shutterstock

Американският президент Джо Байдън оповести вчера освобождаването на по милион барела суров петрол дневно от стратегическия резерв (SPR) на САЩ в продължение на следващите шест месеца. Ройтерс обяснява каква е целта на тази мярка, предаде БТА.

Охлаждане на пазара

Мярката е пряко следствие на руската инвазия в Украйна, засилила нестабилността на петролните пазари и покачила рязко цената на черното злато на световните борси. Освобождаването е най-голямото досега в историята и възлиза на общо 180 милиона барела, което е равно на световното потребление на петрол за два дена. САЩ освобождават петрол от стратегичесикя си резерв за трети път през последните шест месеца.

Намеса на Международната агенция по енергия

Възможно е днес Международната агенция по енергия (МАЕ), в която освен САЩ членуват още 30 развити страни, но не и Русия, да обяви, че също освобождава петрол от стратегическия си резeрв. На 1 март МАЕ оповести за четвърти път в своята история освобождаване на петрол от резерва си. Става дума за 60 милиона барела, което е най-голямото в историята на организацията. Като част от този ход САЩ обявиха пускането на 30 милиона барела от своя резерв. През ноември 2021 г. Вашингтон обяви в тандем с Китай освобождаването на 50 милиона барела, но стъпката не даде резултат, тъй като цените продължиха да се покачват поради нарасналото търсене в резултат на икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Защо е създаден стратегическият резерв?

САЩ създадоха стратегическия си резерв през 1975 г., след като наложеното през 1973 г. арабско петролно ембарго рязко повиши цените на горивата и нанесе удар на световната икономика. Президентите на САЩ са използвали резерва досега, за да успокоят петролните пазари по време на войни или когато петролната инфраструктура край бреговете на Мексиканския залив е понесла щети при преминаването на ураган.

Какво съдържа резервът?

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол, разположени в няколко десетки естествени хранилища в четири строго охранявани места недалеч от бреговете на Луизиана и Тексас. Страната освен това поддържа малък резерв от нафта и бензин в североизточната част на САЩ.

Как петролът ще стигне до пазарите?

Тъй като е разположен в близост до големите американски рафинерии и петрохимически комплекси, резервът на САЩ може да пуска на пазара до 4,4 милиона барела дневно. По-малко от две седмици са необходими, за да бъде приведена в действие президентската заповед и първите барели да бъдат извадени на пазара, според министерството на енергетиката. Ако петролът се продава, министерството провежда онлайн търгове, в рамките на които енергийните компании наддават, за да се сдобият с желаните барели. Ако се провеждат суапови сделки, компаниите получават петрол, но са задължени след предварително определен период да го върнат заедно с лихвите.

Освен през последните шест месеца американските президент са разрешавали спешни продажби от стратегическия резерв още три пъти – през 2011 г. по време на размириците в Либия, през 2005 г. след преминаването на урагана Катрина и през 1991 г. по време на Първата война в Залива. Суапови сделки са били разрешавани по-често, като последната такава е от септември 2021 г. след преминаването на урагана Айда.

Кои други страни поддържат стратегически резерв?

САЩ притежават около половината световни стратегически петролни резерви. Заедно с останалите страни членки на МАЕ, сред които са Великобритания, Германия, Япония и Австралия, те са задължени да гарантират резерв, който да се равнява на 90 дни нетен петролен внос. Япония разполага с най-големите резерви след САЩ и Китай. Китай, който е асоцииран член на МАЕ и вторият най-голям потребител на петрол в света, създаде своя стратегически резерв преди 15 години, а през септември 2021 г. проведе първия търг на петрол от него. Друг асоцииран член на МАЕ – Индия, третият най-голям вносител и потребител на петрол в света, също поддържа стратегически резерв. Държавните резерви от петрол на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), голяма част от които са членки и на МАЕ, през януари са възлизали на 1,2 милиарда барела.

Автор: Светослав Стефанов

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини