Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 09:20 4 223 42

Най-голямото освобождаване на петрол от стратегическия резерв на САЩ

  • петрол-
  • газ-
  • резерв-
  • стратегически резерв-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • енергетика-
  • джо байдън

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол

Най-голямото освобождаване на петрол от стратегическия резерв на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Американският президент Джо Байдън оповести вчера освобождаването на по милион барела суров петрол дневно от стратегическия резерв (SPR) на САЩ в продължение на следващите шест месеца. Ройтерс обяснява каква е целта на тази мярка, предаде БТА.

Охлаждане на пазара

Още новини от Украйна

Мярката е пряко следствие на руската инвазия в Украйна, засилила нестабилността на петролните пазари и покачила рязко цената на черното злато на световните борси. Освобождаването е най-голямото досега в историята и възлиза на общо 180 милиона барела, което е равно на световното потребление на петрол за два дена. САЩ освобождават петрол от стратегичесикя си резерв за трети път през последните шест месеца.

Намеса на Международната агенция по енергия

Възможно е днес Международната агенция по енергия (МАЕ), в която освен САЩ членуват още 30 развити страни, но не и Русия, да обяви, че също освобождава петрол от стратегическия си резeрв. На 1 март МАЕ оповести за четвърти път в своята история освобождаване на петрол от резерва си. Става дума за 60 милиона барела, което е най-голямото в историята на организацията. Като част от този ход САЩ обявиха пускането на 30 милиона барела от своя резерв. През ноември 2021 г. Вашингтон обяви в тандем с Китай освобождаването на 50 милиона барела, но стъпката не даде резултат, тъй като цените продължиха да се покачват поради нарасналото търсене в резултат на икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Защо е създаден стратегическият резерв?

САЩ създадоха стратегическия си резерв през 1975 г., след като наложеното през 1973 г. арабско петролно ембарго рязко повиши цените на горивата и нанесе удар на световната икономика. Президентите на САЩ са използвали резерва досега, за да успокоят петролните пазари по време на войни или когато петролната инфраструктура край бреговете на Мексиканския залив е понесла щети при преминаването на ураган.

Какво съдържа резервът?

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол, разположени в няколко десетки естествени хранилища в четири строго охранявани места недалеч от бреговете на Луизиана и Тексас. Страната освен това поддържа малък резерв от нафта и бензин в североизточната част на САЩ.

Как петролът ще стигне до пазарите?

Тъй като е разположен в близост до големите американски рафинерии и петрохимически комплекси, резервът на САЩ може да пуска на пазара до 4,4 милиона барела дневно. По-малко от две седмици са необходими, за да бъде приведена в действие президентската заповед и първите барели да бъдат извадени на пазара, според министерството на енергетиката. Ако петролът се продава, министерството провежда онлайн търгове, в рамките на които енергийните компании наддават, за да се сдобият с желаните барели. Ако се провеждат суапови сделки, компаниите получават петрол, но са задължени след предварително определен период да го върнат заедно с лихвите.

Освен през последните шест месеца американските президент са разрешавали спешни продажби от стратегическия резерв още три пъти – през 2011 г. по време на размириците в Либия, през 2005 г. след преминаването на урагана Катрина и през 1991 г. по време на Първата война в Залива. Суапови сделки са били разрешавани по-често, като последната такава е от септември 2021 г. след преминаването на урагана Айда.

Кои други страни поддържат стратегически резерв?

САЩ притежават около половината световни стратегически петролни резерви. Заедно с останалите страни членки на МАЕ, сред които са Великобритания, Германия, Япония и Австралия, те са задължени да гарантират резерв, който да се равнява на 90 дни нетен петролен внос. Япония разполага с най-големите резерви след САЩ и Китай. Китай, който е асоцииран член на МАЕ и вторият най-голям потребител на петрол в света, създаде своя стратегически резерв преди 15 години, а през септември 2021 г. проведе първия търг на петрол от него. Друг асоцииран член на МАЕ – Индия, третият най-голям вносител и потребител на петрол в света, също поддържа стратегически резерв. Държавните резерви от петрол на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), голяма част от които са членки и на МАЕ, през януари са възлизали на 1,2 милиарда барела.

Автор: Светослав Стефанов


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ленчето с кремчето

    69 5 Отговор
    нещо примката почва да се затяга а

    Коментиран от #4

  • 2 Майна

    63 9 Отговор
    Все още не е ясно как точно Байдън ще бъде отстранен, но действието предстои
    Нямаме подробности за това как Байдън ще бъде премахнат, но сме наясно, че обвинителни документи за Байдън в момента циркулират сред агенциите с три букви . ФБР, ЦРУ, NSA, DHS и т.н., всички са напълно наясно с мащаба на престъпленията на Байдън — както се оказва от началото на 2016 г. — и сега решават колко да оповестят публично, за да зададат подходящият наратив за отстраняването на Байдън от поста.

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 3 Пич

    53 6 Отговор
    С голямо нежелание... Сега имат , но после...???!!! Като се правиха на бабаити !!! Санкции - бумеранг !!!
  • 4 ЕНЮ ДОМУ3А

    55 6 Отговор

    До коментар #1 от "ленчето с кремчето":

    А ПОСЛЕ НАЙ ГОЛЯМОТО КОПУВАНЕ ЗА ЮАНИ АЙДЕ СТИГА ПРОСТОТИЯ,ЧЕ МИ ПИСНА ОТ ГЛОБАЛИСТКИ ЦИРКОВЕ!
  • 5 Дедо-вия

    59 6 Отговор
    Спрете с тия с@щ бе. Света вече не се върти около тях и заради тях
  • 6 MAN

    71 1 Отговор
    ПРИЯЪЕЛИ ОТ ЩАТИТЕ СЕ ОБАЖДАТ И РЕВАТ ЧЕ БЕНЗИНА СКОЧИЛ НА 6.6 ГАЛОНА,НЕЩО НЕВИЖДАНО В САЩ.АДСКИ НЕДОВОЛНИ ОТ БАЙДЪН.
  • 7 Въпросче

    55 0 Отговор
    Цената на петрола ли расте ? Или покупателната способност на долара и съответно на свързаните валути рухва ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Проблем има ‼️
    Запитани, може ли Камала Харис да поеме функциите му , отговорът бил: "А Вие чували ли сте нея? Тя бе избрана само заради цвета и пола. Заради политкоректност !" ‼️
  • 12 $ загина

    35 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЗАПОЧВА":

    Рублата го замени ₽
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 3456787654

    46 2 Отговор
    МАЕ вчера леко бяха разкарани от ОПЕК+
    и по късно се задействаха резервите
    става все по трудно на европейската хамерика
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 петролотърсач

    47 2 Отговор
    Краварите нали бяха най големия производител на петрол , пък почнаха да бъркат в резерва ?!
    Руснаците не можели да им наложат санкции ? Да видиш как ще минат на малолитражки или велосипеди . Горивата са в Русия, СА , ОАЕ , Иран ,Сирия ,Либия ,Венецуела и всичките ги мразят .
    Следва хватката на анакондата .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Комаров

    52 1 Отговор
    И като свършат резервите , какво ще правят ? Защо не почнат добив от "замразените нефтени полета "? Или там само едни набучени сонди , а нефт няма ? Крадоха нефт от Либия , Сирия ,Ирак ... и го представяха за свой за да се изкарат най големите производители .

    Коментиран от #36

  • 21 Тити

    6 19 Отговор
    Имат петрол освобождават.
  • 22 всичко се вижда

    48 3 Отговор
    Лъснаха им лъжите за петрола . Да дупчат шистите на по дълбоко бе . Да дупчат и в Йелоустоун , може и да пусне нещо . Руснаците ги направиха на луди . Да ходят да се молят на Венецуела и Иран .
  • 23 токаихто

    25 0 Отговор
    май накрая ку клус клан ще превзема бялата колиба . бидоня ще емигрира в сибир.
  • 24 Дъ-Ге

    24 1 Отговор
    Нас обаче това какво ще ни облагодетелства. Явно този петрол ще бъде пуснат там на американския пазар, за да си задържат цените доколкото могат, но едва ли ще успеят. Просто и трябват количества, които не могат да задоволят само със собствен добив. Временното решение за половин година няма да реши глобалния проблем, който създадоха. Навремето падането на международните цени го постигнаха след като се договориха със СА и говорим не за половин година, а за 4 години. Това вече едва ли ще може да се направи, защото приходите на руснаците вече от енергоносителите не са чак толкова съществени.
  • 25 Икономист

    27 3 Отговор
    "Освобождаването е най-голямото досега в историята и възлиза на общо 180 милиона барела, което е равно на световното потребление на петрол за два дена."

    Русия произвежда дневно по 11 милиона барела петрол - освободения петрол замества руския за 16 дни а след това какво правим след като фирмите трябва и да го върнат и то с лихвите. Значи 16 дни няма да купуват руски петрол но след това трябва да купуват двойно повече.

    Значи ще удържат цената за половин месец и след това ще скочи даже повече отколкото ако не се намесят.

    Коментиран от #34

  • 26 САЩ ще си

    36 3 Отговор
    стабилизират икономиката чрез продажби, а Европа ще купува на високи цени, газ, петрол, пшеница, ток, въглища и ще се срине икономически. Това ще стане. Или ще играе по свирката на Путин или Байдън ще я фалира. ЕС си замина, въпрос е просто на месеци. Няма как толкова време ние и другите от бившите соц.страни да издържаме ЕС и да гладуваме. Играта на саксонците и жабарите приключи.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    31 2 Отговор

    До коментар #26 от "САЩ ще си":

    Ами точно това е целта на САЩ - да сринат икономически Европа. Технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но и смъртна присъда за САЩ. Рублата и юана трудно ще станат световна валута но еврото беше на път да го направи 2008 - по принцип и за това нападнаха Садам и Кадафи защото искаха да търгуват петрола в евро.

    За това е и поясът от подчинени държави между Германия и Русия - като почнеш от балтийските държави, Полша, Украйна, Румъния и България - ние спираме всякакви връзки между Русия и западна Европа. Целта е в никакъв случай да не се допусне западна Европа да постигне икономическо обединение с Русия - като погледнеш всички действия целят точно това. Всички санкции засягат главно Европа и почти никак САЩ.

    Погледни им списъка със стоки които не попадат под санкциите - почти всичко което САЩ купуват от Русия обаче почти всичко което ЕС купува от Русия е под санкции.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ..................

    3 11 Отговор
    Така става когато задържаха всички технологии с години . Трябваше отдавна да се премине на зелена енергия (ама евтина ) на електрически коли (пак евтини) , на водород и тн
  • 31 123456

    5 4 Отговор
    Подозирам , че ще има два вида рубли , едната за вътре в страната , а другата петролна и газова , както навремето петро-долара
  • 32 Христо

    11 2 Отговор
    Това от петролните резерви с невъобразими количества сероводород ли е?

    Преди време продадоха петрол от резерва си и се оказа, че заради бактерии, преобразували сярата в петрола им в силно токсичния сероводород - хиляди пъти над допустимото, той трябва да се очиства, за да може да се ползва.
  • 33 От страни

    15 3 Отговор
    Петрол от резервите не отменя изискването за исползването на тежка нефт която трябва да се смеси с тая от резерва за да може да бъде преработена. На всека една тона от резерва трябва да се купува тона от Русия, или Венецуела, или Иран - НЯМА друго... Пренастройка на рафинериите е милиарди и години които нямат сащисаните. Така че си е бош лаф тая фатка на бай Дън.
  • 34 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Икономист":

    Там е работата че не може да го замести - лека WTI cи е лека а не тежката Уралс...
  • 35 Безпристрастен

    11 1 Отговор
    Пука ми на ..за сащисаните,пука ми и за европейските пудели.Но тоягата ще е отнесем ние- тук! В момента тунджата е 3 лв/ лт.А есента,а зимата? Хайде,без таралясниците някак ще минем.При цени за нафта и бензин 4,50-5 ,00/ лв за литър,ще ги сложим на трупчета( и това е добрия вариант).Ще карат онези- с пачките.Но храните,стоките,услугите къде ще отидат- в космоса! При тези заплати,ще се пулим,с увиснали ченета.Зърнарите масово товарят зърно за навън.И ще продължат и след жътва.От държавата получават субсидии,но зърното навън- срешу зелено или евро.Със тока също ще си връткат далвер и. мпекс.За парното не смея и да мисля Ще има удар и върху цените за Градски транспорт.Ще ви гледам сейр,на всички еркеци с рунтави гърди.Хлеб и зъби и три пуловера.Важното е да си русофоб.Ще им пръцнем на окарината,на руснаците с тази безмислено вредна омраза.
  • 36 Повдига ми се от тия

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Комаров":

    Ш-съ-сетшш. Тия са тумора на света. Трябва да си пропаднал психически и да си изплющял дъното доста ниско, за да им се вържеш. Обаче, кълна се от година на сам, не ми дава мира един въпрос. Как по-дяволите е възможно, тоО0оОлкова много страни да им играят по свирката?!? А би следвало, всички те, да се съберем и с "ВИЛИ И ЛОПАТИ" да ги изкореним, та да не метастазира повече, тоя отвратителен тумор!!!!
  • 37 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор
    ,,освобождават,, количества ,които ще се търгуват с РУБЛИ!!!!!!Иначе ,,пазарът,, ще СПЕКУЛИРА!!!!!!А ДОСЕГА само ПУТИН ...ОВЛАДЯВА СПЕКУЛАТА!!!!!!!!/секретно е,по- молба на една деменция./
  • 38 Docenta

    5 7 Отговор
    Алкохолизираните наркоманчета от кремъл пак са с пръст в дивия.Сащ ги направиха сами да си говорят.Путин не може да се мери със запада.Просто му липсва класа и акъл.

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Сатана Z

    5 1 Отговор
    САЩския режим бързо—бързо започнаха да усвояват резервите от “черното олио”.Лудият Макс не е филм за бъдещето ,а започва да изглежда напълно реалистичен.
    В УСА живеят 350 милиона жители ,които карат 270 милиона коли.
    Американците ще трябва да си прибират наемниците от цял свят в очертаващата се гражданска война в САЩ.Война за бензин,храна и американски ценности.


    Z
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Боклук

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Docenta":

    В Статията се казва ,че Сънливият Джо е освободил почти всичкия петрол от резерва на ФАЩ.Не се споменава нито Кремъл нито Путин.
  • 42 Червен клошар

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Docenta":

    И най вече денги и смелост!