Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Април, 2022 13:00 2 370 43

България трябва да има авариен план, ако Русия спре газа

  • газ-
  • христо казанджиев-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • азербайджан-
  • доставки-
  • кирил петков

Руският газ трябва да е редуциран до необходимия минимум

България трябва да има авариен план, ако Русия спре газа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството вече трябва да е подготвило авариен план в случай, че Кремъл реши да действа политически и да спре доставките на природен газ. Преговори с „Газпром“ за нов договор, ако войната е спряла, трябва да се водят единствено, когато България си е осигурила алтернативни източници за доставка на природен газ от други източници. Азербайджанският газ не е прокси на руския. Трудно може да се осъществи от техническа гледна точка идеята Европейската комисия да купува природен газ за всички страни-членки. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Христо Казанджиев, член на УС на Българския енергиен и минен форум.

Доколко е възможно наистина Русия да реши да спре доставките на „синьо гориво“ за страните от Европейския съюз в условията, когато стопанинът на Кремъл води война срещу Украйна? Казанджиев е по-скоро скептичен, че Путин ще прибегне до енергийното оръжие. „Разбира се е възможно, но е малко вероятно доставките на руски природен газ да бъдат спрени от Кремъл поради факта, че няма технически причини това да се случи, освен по политическо решение на президента Путин“, заяви той. Към момента на спирането на доставките България би трябвало да има авариен план, който да предвижда внос от Румъния, Гърция или Турция.

Още новини от Украйна

„България би могла да осигури необходимия природен газ за онези потребители, които се ползват със статута на непрекъсваемо потребление, но при всички случаи ще се наложи въвеждането на известен ограничителен режим. За нас е добре, че излизаме от зимния период и навлизаме в една топла пролет. Потреблението на топлофикациите ще се минимизира и ще преодолеем едно такова спиране“, смята Казанджиев. Междувременно България трябва да направи всичко възможно, за да осигури алтернативни доставки на руски природен газ. В краткосрочен план има следните възможности за доставка на „синьо гориво“.

„Първо, България вече разполага с 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, за да може той да бъде доставен физически в България трябва да бъде завършена междусистемната връзка Стара Загора – Комотини. Второ, частни компании или „Булгаргаз“ биха могли да доставят втечнен природен газ /ВПГ/ чрез суапова сделка с Гърция срещу нейния дял от азерския газ в размер на 1 милиард куб.м. Т.е. Гърция да предостави нейната квота от азерския газ срещу предоставен от България ВПГ в същото количество, но от терминала в Ревитуса. Трето, София да постигне договореност с Анкара за доставки на природен газ през Турция за България в обем на около 1 милиард куб.м. или по-малко. Такава възможност има, тъй като има свободен капацитет на входа от Турция за България, но всичко това е свързано със сериозни дипломатически усилия от страна на правителството, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“. Много се надявам правителството вече да е очертало един план за действие, който да бъде достатъчно сигурен с оглед на доставките на природен газ за България“, заяви Христо Казанджиев.

В края на тази година изтича договорът ни с „Газпром“ и се очакваше преговорите за неговото подновяване да започнат в средата на годината, но войната обърка изцяло тези планове. В същото време министърът на финансите Асен Василев заяви, че България ще търси начини да се откаже от газовата си зависимост от Русия.

„Онова, което беше заявено от министъра на финансите е, че към настоящия момент в условията на военни действия между Русия и Украйна, преговори за подписване на нов договор не се предвиждат. Това не означава, че ако войната бъде прекратена по един или друг начин в близките месеци, такива преговори няма да се случат. България има готовност и се подготвя за възможни преговори с Русия за доставките на природен газ“, каза енергийният експерт. Според него такива преговори трябва да се водят едва тогава, когато България си е осигурила алтернативни източници за доставка на природен газ от други източници. „Това много позитивно би повлияло върху позициите на България, в това число би било добре да има сключени и предварителни договори за такива доставки, които ще доведат до намаляване на цената на руския природен газ“, добави Казанджиев. Той даде пример с отказа на САЩ от руския петрол, това е довело до поевтиняването на сорт „Уралс“ с 20% спрямо „Брент“.

„Един конкретен ефект, свързан с наличието на конкуренция при доставките на природен газ. Такава конкуренция трябва да бъде въведена в България. Колкото по-рано тя бъде въведена, толкова ефектът от нея ще се прояви в краткосрочен и средносрочен план. България може и да се не откаже от доставките на руски природен газ, но очевидно е необходимо те да бъдат редуцирани до необходимия минимум“, категоричен е Казанджиев. Той също така обясни, че азербайджанският газ, който внасяме от втората фаза на находището „Шах Дениз“ няма нищо общо с руския: „Азерският газ не е прокси и е напълно различен от руския. Много се надявам той да продължи да постъпва в България“. По отношение на лансираната идея Европейската комисия от името на всички страни-членки да купува природен газ, Казанджиев е скептичен. „Малко е вероятно, технически е доста трудно да се осъществи. Това е едно добро намерение, но е малко вероятно да се случи по начина, по който го разбират българите, поради факта, че до този момент ЕС не е осъществявал дейности, свързани със сключване на търговски договори за доставки на каквато и да е суровина“. Според него е по-вероятно да се установят определени правила и изисквания относно сключването на договори с цел да бъдат унифицирани страните от ЕС и да не се допусне сключването на договори при по-благоприятни условия със страни, които са по-приятелски настроени към Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Авариен

    51 5 Отговор
    План има😁

  • 3 Тошо

    53 8 Отговор
    КАКЪВ АВАРИЕН ПЛАН ВЪВ ВАСАЛНА ДЪРЖАВА. КОЗЯК КОМАНДВА ПАРАДА.
  • 4 волен сидеров

    39 11 Отговор
    СМОТАНАТА КОАЛИЦИЯ ДА СИ ХОДИ НЕМЕДЛЕНО

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Surko

    36 3 Отговор
    МИШЛЕТО ТЪРСИЛО АВАРИЕН ИЗХОД,АМА КОТАРАКЪТ НЕ БИЛ СЪГЛАСЕН.
  • 7 Гандалф

    39 2 Отговор
    Добре, че поне времето се стопля...газ няма, дърва...че то останаха ли гори...кюмюр, нали пак от го внасяме...тока...няма да го пипаме...нали изнасяме...и като го вдигнат и него...като вдигнат и производствените цени и цените в магазините, стой че гледай...и като някой експерт ти каже, че трябва да свикваш с това...визирам друга статия...
  • 8 ТаУмВзе

    35 8 Отговор
    6 години съм учИл География ей! Без руски газ, петрол и соровини Коя европа, че не се сещам. Нас ни мани, вече приключихме.

    Коментиран от #12, #21

  • 9 Планът е

    30 3 Отговор
    Канадски технологии от Kircho harvard electric🤪

  • 10 Display

    13 4 Отговор
    Кюмюр бе баткоооо.....
  • 11 Да, да

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "нашия авариен план":

    Трудно ще бъде с диверсификацията. На някои газът им е с по-голямо налягане.
  • 12 ТаУмВзе

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Да де суровини и сурва е ситуацията!
  • 13 Дъ Мозък

    47 6 Отговор
    Чакайте сега малко, мен какво ме интересува че управлението ни за да угоди на господарите си ме поставя в позиция на глад и студ, липса на продукти и тн. Нито ме интересува укрина нито русия нито нато нито брюксел, интересуваме моите сметки и как ще ги покривам, за това сте в управата за да решавате тези неща а не да се правите на палячовци. Ние сме за мир , еди кой си бил агресор, а в същото време бълваме оръжия от нашите заводи и ги даваме на едната от воюващите страни.
  • 14 чичо стамат

    8 11 Отговор
    Трето, София да постигне договореност с Анкара за доставки на природен газ през Турция за България в обем на около 1 милиард куб.м. или по-малко. Такава възможност има, тъй като има свободен капацитет на входа от Турция за България, но всичко това е свързано със сериозни дипломатически усилия от страна на правителството, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“. Много се надявам правителството вече да е очертало един план за действие, който да бъде достатъчно сигурен с оглед на доставките на природен газ за България“, заяви Христо Казанджиев.===================================================== Нали новите управници не харесват тръбата която бе построена по времето на ГЕРБ.а сега ще им потрябва да внасят газ от Турция.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вачо

    14 3 Отговор
    Тя има, минаваме на дърва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    14 1 Отговор
    Смених веригата на щилката, наточих брадвата.... гора голяяяяяма ;)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Jacques Yves Moineau

    5 17 Отговор
    България трябва да има авариен план, ако Русия ни нападне!

    Коментиран от #23, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да,има

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "Jacques Yves Moineau":

    посрещаме ги,като Освободители!!! С хляб и сол!!! И това е единствения план!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХАХ

    5 10 Отговор

    До коментар #30 от "Да,има":

    ТИ ЛИЧНО МОЖЕ И НАДУПЕНСИЗСУЛЕНИ ГАЩИ ЩЕ ТИ Е ПО УДОБНО
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 С ПЛАНОВЕ ГАЗ НЕ ИДВА ОТНИКЪДЕ

    15 5 Отговор
    РУБЛИ ТРЯБВАТ , НЕКАДЪРНИ НЕКАДЪРНИЦИ !

    Коментиран от #37

  • 35 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Много интересно е да видим "черно на бяло" или реален "авариен план"! По TV може за "авариен план" да се внася газ и от Марс!
  • 36 БЪЛГАРИНО

    2 8 Отговор
    РУСИЯ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ГАЗА ЗА ЦЕЛЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ , ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА БЪЛГАРИЯ , ЗАЩО ?
    ЗАЩОТО , САМАТА РУСКА ИКОНОМИКА ИМА НУЖДА ОТ КЕШ
    НЕ ОТ МАТЕРИЯЛ . ИЛИ ОТ РУСКИ ПРОСТИТУТКИ :))))
  • 37 ЛИЧНО ТИ

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "С ПЛАНОВЕ ГАЗ НЕ ИДВА ОТНИКЪДЕ":

    БИ ЛИ ИЗБРАЛ , ДА СИ МИЛИОНЕР В РУБЛИ ??????????
    НАСТОЯВАМ ЗА ОТГОВОР
    БЕЗ ДА МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ СЕГА В МОМЕНТА НИЩО С ТЯХ ??????????????????????????
    ЗАЩО . СЕ ОПИТВАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ , ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ???
  • 38 ivanov

    1 1 Отговор
    Добър ден
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор
    Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат на МАЗУТ. Дали тази диверсификация е лесна и колко струва, най-добре могат да кажат балъците дето си направиха локално парно на газ.
  • 40 зависим от когото трябва

    5 3 Отговор
    Аз понеже съм прост разбирам, че проблема не е зависимостта от езин източник на газ. Проблема е, че това е Русия. Предполагам ако сме зависими от САЩ с втечнения газ няма да има проблем и ориваване в медиите колко е лошо да си зависим от един източник.
  • 41 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Ами Велика България го има този план. Синьото гориво идва на кубчета оттатък Голямата локва . Няма страшно ! Имам две газени лампи и една петромаксова. Газ за осветление и каменна сол ще вземаме от северните съседи.
    Няма да го има този компютър - ама дядо ми все със компютър е живял – гледал си е добитъка и нивата.
    Аз съм " чист болярин" – ни добитък, ни нива . Вземаха ни в 50-ях години всичко. После в 90-ях го трансформираха и приватизираха..... И сега ми показват среден пръст и олио от 5 лева за литър .
  • 42 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Голема проблема,и още продължават още по-усърдно да подскачат срещу Русия.Путин може да измисли идруги санкции,въпрос на въображение,това си е война с други средства.Американците настояват да се провежда такава политика,ако нещо не е както трябва ,вината е тяхна ,не на Путин.Така че,анки гоу хоум,и всичко ще се оправи като с магия,ще бъдем във възход и благоденствие както едно време при социализма,с някои разлики и значителни подобрения.
  • 43 политолог

    6 0 Отговор
    на-й добрия план е не ни требва нищо руско който иска газ да заминава в русия