Last news in Fakti

27 Март, 2022 06:42 4 490 29

Катар "засилва" преговорите с европейски държави за увеличаване на доставките на газ

  • катар-
  • петрол-
  • европа-
  • долари

Конфликтът в Украйна и неговите геополитически последици подтикват някои страни да проучат нови начини за ценообразуване на петрола - не в щатски долар, заяви външният министър Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани

Катар "засилва" преговорите с европейски държави за увеличаване на доставките на газ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Катар заяви, че конфликтът в Украйна и неговите геополитически последици подтикват някои страни да проучат нови начини за ценообразуване на петрола - не в щатски долар, съобщи БНР, позвавайки се на CNBC.

Коментарите, направени в събота от Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани, идват след информация на "Уолстрийт джърнъл", че Саудитска Арабия е в ускорени преговори с Китай за приемане на юани вместо долари за саудитския петрол, който Пекин купува.

Говорейки пред на Фрума в Доха, Ал-Тани каза, че не очаква подобна система да бъде въведена в близко бъдеще, но подчерта, че икономическите последици от войната в Украйна удрят силно някои страни.

"Честно казано, вижте какво се случва и динамиката около нас в момента. Сигурен съм, че има много други страни, които не са доволни от случилото се и от последствията от украинско-руската криза, особено от икономическите последици“, посочи той.

"И те ще потърсят и проучат паралелна система на ценообразуване на петрола ... поне за да се хеджират икономически. Така че, тъй като живеем през преход, този преход няма да бъде само политически, но и икономически преход", отбеляза външният министър на Катар.

Миналата седмица Гал Луфт, съдиректор на Института за анализ на глобалната сигурност, каза пред CNBC, че тежките икономически санкции на САЩ могат да отблъснат страните от долара - валутата, в която по принцип се определя цената на петрола.

Западните санкции включват ефективно замразяване на резервите на централната банка на Русия и изключване на Русия от междубанковата система за съобщения SWIFT.

Ал-Тани също така каза, че Катар "засилва" преговорите с европейски държави за увеличаване на доставките на газ.

"Ние се засилваме и помагаме на някои европейски партньори, които започват да страдат от известен недостиг на газ, макар и с ограниченото количество, с което разполагаме“, каза той, подчертавайки, че по-голямата част от нейните газови договори са дългосрочни и затова не могат да бъдат променени.

Неговото изявление идва, тъй като европейските страни се стремят да диверсифицират енергийните си доставки далеч от Русия – особено тези за природен газ. През миналата година ЕС внесе 45% от природния си газ от Русия, според Международната агенция по енергетика.

В петък САЩ пък заявиха, че се стремят да работят с партньори - сред които е Катар - за предоставяне на поне 15 милиарда кубически метра повече втечнен природен газ за Европа през тази година, като тази сума ще нараства в бъдеще.

Ал-Тани обаче каза, че никой доставчик на енергия не може да замени друг.

"Мисля, че най-добрият начин в бъдеще е диверсификацията на източника на доставки“, добави той. 'Това ще бъде единственият път напред. В момента водим дискусии с много други европейски държави за нови дългосрочни договори. И тази дискусия продължават".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    54 9 Отговор
    КАТАР ПРОДАВА В АЗИЯ ГАЗА НА 30-40% ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА
    ....
    ЕДВА ЛИ ШЕ ГО ПОДАРЯВА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ
  • 2 ЦАР ЮАН

    56 20 Отговор
    НОВИЯ СВВЕТОВЕН РЕД БАБА ВАНГА ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТА ДРЪЖТЕ СЕ ЗА РУСИЯ ИНАЧЕ ЪЛГАРИЯ ЩЕ СТРАДА!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 7 Отговор
    със какво ще го носи тоя газ до тука?

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 4 Урюрвкос

    42 4 Отговор
    Катар не признава трети и четвърти енергопакет на ЕС. Те са правени специално против Русия и докато не ги отменят газ не можем да доставяме.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Centyrion

    41 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Със камили до Турция и после ще се претоварва на катъри!

    Коментиран от #18

  • 8 ле ле

    36 5 Отговор
    долар умира ..амин.

    Коментиран от #21, #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 4рррр

    5 38 Отговор
    Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и други които поддържат Путин да бъдат изключени от всякакви търговски отношения с останалия свят

    Коментиран от #17, #22

  • 11 Терминатор

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В кофи
  • 12 Терминатор 🇺🇦

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "РИА новости":

    Дай боже
  • 13 333

    32 3 Отговор
    САЩ са добре докато има война сега.Обаче после стремглаво долу с долара.Светът няма да е същия.Украйна ще е една поделена територия както след всяка война.Всеки ще си вземе парче от баницата.За нас немотия и липса на бъдеще.
  • 14 Копипасте от

    21 2 Отговор
    Вaрнa 29.04.21г. "Пoгрaмaтa зa изхвърлянe нa дoлaрa oт руcкитe aктиви нe e oт вчeрa и тoва трябвa рaзбирa ce дa cтaнe пocтeпeннo! - Бързoтo ocвoбoждaвaнe нa aмeрикaнcкaтa вaлутa, щe дoвeдe дo cпaд в курcът и! - Caмo, чe тoвa щe ce oтрaзи върху дългoвитe книжa нa CAЩ, кoитo руcнaцитe ca купили. Тoвa oзнaчaвa, дa ce oбeзцeни дългa нa aмeрикaнцитe. В тoзи cмиcъл тe нямaт интeрec oт oбeзцeнкaтa нa дoлaрa дo кaтo нe рaзкaрaт книжaтa. Кaтo рaзкaрaт книжaтa oт инвecтициoннитe cи пoртфeйли щe гo "нaбият" в "зaдния двoр" нa oвчaритe. - Cпoрeд кoличecтвoтo, кoeтo щe ocвoбoдят мoжe дa ce cтигнe дo нoвa cвeтoвнa кризa, кaктo oт 2008 гoд., ocoбeнo aкo в тaзи oпeрaция ce включaт китaйцитe." Китайците дават сигнали отдавна за това! А ако и като се включат и арабите, африканците, Южна Америка става още по-интересно!
  • 15 Как става това

    24 3 Отговор
    След соловите военни акции на САЩ за петрол , се наблюдава консолидация в позициите на останалите държави енергоносители . Остава впечатлението , че се опитват да се скрият под ядреният щит на Русия , и всеобхватната китайска икономика. За съжаление нашите партньори американците , не са прочели най-важният урок от историята , как възникват империите , и поради какви причини умират. Вярно е , че една империя може да умира и столетия.
  • 16 От северозапада

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нема с кво да го носат,ама мисирките па че си дрънкат за диферфиукарация ли беше,нещо те такова те.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да ама

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    От къде катъри?Кога беше лудата крава и ги избиха.
  • 19 Лоша вест за САЩ

    11 0 Отговор
    И арабите им писна от техния мир и икономически ред. Преминаване към разплащане на нефт в юани ще сложи край на господството на долара
  • 20 По същество и по същество!

    8 1 Отговор
    Фатки спестяват истината като я изкривяват! 1. "Ал-Тани обаче каза, че никой доставчик на енергия не може да замени друг." Министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби в ексклузивно интервю с Беки Андерсън от CNN в четвъртък 24.3.2022 (има го в тубата) : "Европа не може да живее без руски газ, смяната на доставчика все още не е практически възможно. Пълното спиране на доставките би било катастрофално!". 2. Министерството на енергетиката на САЩ публикува на сайта си, че НЕ партньори ами самите те ще доставят 15 млрд.куб.м. тази година на Европа. 3. Министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби заявява, че В МОМЕНТА НЯМА СВОБОДЕН ГАЗ НА ПАЗАРА и, че диверсификация в Европа може да се случи чак след 4 години, когато се разработят допълнителни находища и се построят терминали за втечнен газ.
  • 21 Не плачи

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ле ле":

    А бензинът на американските бензиностанции е почти 1000 рубли за галон по курса на Байдън от вчера(180 за галон в Москва). Янките са бесни. В страната има остър недостиг на рублова маса.
  • 22 amp_cnn_com

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "4рррр":

    А дано! От твоите уста в Божиите уши! Тотал щета!
  • 23 Коко

    3 0 Отговор
    Сега ще даваме пари и на богатия Катар. Арабелите ще нагушат още повече. Предпочитам ядрените централи да заработят и да бъдат държавни, в никакъв случай китайски, американски или някакви други.
  • 24 6326272881

    4 0 Отговор
    А ме казаха ,че години ше минат от тия преговори и доставки и казаха ,че без РФ няма как да стане.
  • 25 Иван

    1 1 Отговор
    Ще бъде непростима грешка, ако внасяте газ от Катар. Това са мюсюлмани. Те ще започнат да ни определят политиката. Така лесно, чрез изнудване, могат да разцепят България надве. Тарторите на българските турци мечтаят да получат автономия и всеки от тях вижда себе си като управител, като бей на тази територия. И руските олигарси не са цвете за мирисане. Работете по ядрени реактори българска собственост. Имаме газ и нефт по Черноморието, но дали западните поробители ще ни позволят да експлоатираме находищата?
  • 26 Засилва

    1 0 Отговор
    Натиска за увеличение на цените. Капитализъм, барчед! Който е богат плаща -има. Който е беден -духа таратора. Дали поскъпнаха магаренцата на пазара? За един преател питам...
  • 27 asa

    2 0 Отговор
    Ако плащането на енерgоносителите започне с други парични стойности или всяка страна да ползва националната си валута доларът ще загуби еквовалентноста си.( мисля,че 1936 година по-настояване на Америка С.Арабия подписват договор като петролът ще бъде плащан с долари) .Ако се премине на различни валутни плащания "Зелената хартия" ще бъде много ограничен и тъй няма покритие и единствено което правят сега тези престъпници " печатят" толкова колкото считат за нужно. Страните производители на енергоносители влагат милиарди в проучване, в инфраструктурата построяването на -газопровод-(пример) срещу това Американците плащат с хартия. Печатят хартия и плащат къде е логиката?.
  • 28 Не плачи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ле ле":

    На чужд гроб,брачед! Тия колко съм ги слуушал!
    И рублата-10 долара? Муахахаха
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.