Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2022 23:00 6 401 52

Ако България откаже да плаща с рубли за руския газ

  • газ-
  • българия-
  • руски рубли-
  • рубли-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • плащане-
  • руски газ

Какво ще се случи, ако България откаже да плаща с рубли за руския газ?

Ако България откаже да плаща с рубли за руския газ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да плаща в рубли за руския газ или да отхвърли газовата зависимост от Русия, както направиха от 1 април трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония? Тази дилема трябва да реши българското правителство, след като вече е официално уведомено за разпоредбата на руския президент Путин да плаща в рубли за синьото гориво. Или Русия ще спре доставките. Така Кремъл отговаря на "неприятелските държави" от Европа, наложили санкции на Русия заради войната в Украйна.

До момента публично оповестено решение няма. По БНТ министърът на енергетиката Александър Николов оптимистично заяви, че "на ниво ЕС няма какво да замени руския газ, но на ниво България има". Европейският съюз задоволява близо 40% от нуждите си с газ от Русия, докато за България тази зависимост е двойно по-голяма.

Още новини от Украйна

От обяснението на Николов не се разбра какво ще предприемат управляващите след април. "Не мога да кажа какво ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира, като изкуствено се вдига цената за т.нар. неприятелски държави - предстои да видим", каза той. В договорите за руския газ не е предвидено разплащане в рубли, но от Москва преди броени дни съобщиха, че ако искат доставки, европейските държави ще трябва да си отворят сметки в посредника "Газпромбанк". Тази банка ще превалутира плащанията в евро или долари, за което ще взема и комисионни, като продава чуждестранната валута на търгове на московската борса. Цената на газа може да се оскъпи, ако рублата се търгува под пазарния курс.

Имат ли резервен план управляващите?

Газовата връзка с Гърция, на която се разчита, за да получава България повече азерски газ, както и синьо гориво от терминала за втечнен газ в Ревитуса, е със срок за завършване 1 юли. Амбициите са реалният пренос на газ по 182-километровата тръба да започне преди новия отоплителен сезон, тоест - до края на октомври. Дотогава като алтернативно трасе, макар и не в пълен обем на доставките, се използва връзката Нея Месемврия - Кулата, която е реверсивна. Министърът на енергетиката често говори за интерконектора, премиерът Кирил Петков често го инспектира, вкупом уверяват и за евентуален внос на втечнен газ от Гърция или от Турция, която разполага с пет терминала за втечнен газ.

Тези опции могат частично да задоволят търсенето от 1 май, в случай че България откаже да плаща за руското гориво в рубли и "Газпром експорт" спре кранчето или пък обяви енергийна независимост - което е малко вероятно. По всяка вероятност, новите доставки ще са по-скъпи. Формулата, по която се изчислява цената на азерския газ, е основана 100% на нефтените деривати, а петролът доближава $110 за барел. САЩ обещаха да увеличат доставките на втечнен природен газ, който също е по-скъп от суровината, която идва по тръбопроводите, но анализаторите са единодушни, че няма как да заменят руския природен газ. Напрежението и страховете от рецесия увеличават търсенето, а с годишната си консумация от 3 млрд. куб. м. България е дребен купувач.

Разнопосочни сигнали

Очаква се общо енергийно решение на ЕС по казуса с плащанията в рубли, стана ясно от думите на енергийния министър. Прибалтика вече се отказа от руски доставки, а най-големият консуматор Германия обяви, че ще продължи да се разплаща в евро. Появиха се обаче спекулации, че Унгария ще блокира опита на ЕС за общо изявление срещу енергийния шантаж на Кремъл. Позицията на Будапеща едва ли е изненада предвид близостта между премиера Виктор Орбан и руския президент. Още през март външният министър на централноевропейската държава Петер Сиярто заяви, че "налагането на санкции срещу руски газови източници е червена линия за Унгария".

В този дух преди месец се изказа и премиерът Кирил Петков, подчертавайки голямата зависимост от руски енергийни суровини. "България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две - вноса на нефт и газ, може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими." Президентът Румен Радев го подкрепи на часа с думите: "Ако искаме да си унищожим икономиката, да подкрепим санкции за газ и петрол срещу Русия". Неизбежна бе и намесата на лидера на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, която не само заяви, че България не е готова с алтернативни доставки, за да спре руския газ "поне до края на годината", но и не се възпротиви на плащането му в рубли.

Междувременно от "Булгартрансгаз", както и от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев дойдоха сигнали, че се подготвя план за отказ от руския газ след изтичане на договора с "Газпром" в края на 2022 година. Причината, изтъкната от Василев, е, че в условия на война няма как да се преговаря за нов контракт. Рано е да се отказваме от руския газ, парира обаче премиерът, според когото преговори ще се водят - ако условията позволяват.

Не е 2009-а

Споменът за спряното от Москва газово кранче през зимата на 2009 не е изстинал. Сега е 2022 и макар България все още да е в руски енергиен плен, може да получава синьо гориво чрез връзката край Кулата, както и от турските терминали за втечнен газ - през "Турски поток". Преди 13 години газ в България влизаше само през румънската газова станция Исакча. Отоплителният сезон е в края си и потреблението намалява, което ще намали и нуждата от газ за най-големия консуматор - топлофикациите.

Но въпреки тази добра новина, България се нуждае от повече синьо гориво в топлите месеци, тъй като трябва да се нагнетява газ в хранилището в Чирен.

Заработи ли обаче междусистемната газова връзка с Гърция, нейният капацитет покрива напълно българските нужди от природен газ за година - 3 млрд. куб. м. Тогава и България, като Литва, Латвия и Естония може да обяви енергийната си независимост от Русия.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лесно е

    87 9 Отговор
    Спира кранчето и не само на нас а и на ЕС.

    Коментиран от #27

  • 2 Пич

    83 8 Отговор
    Мислете как Германия ще плаща в рубли ! Нас не ни мислете !
  • 3 Дааааа

    105 18 Отговор
    Просто е , ще седим на студено и тъмно , и скоро няма и за колите да има , рублата ще стане долар рубла скоро време . И още скачайте с/у Путин .... А зелцонски е велик артист признавам го в това , обърна целия цвят на опаки за неговите си наркоманските идеи , много е лошо когато един наркоман има власт......

    Коментиран от #39

  • 4 Епаа

    93 7 Отговор
    Кирето ще бъде бит до самолета на терминал 2,това ще стане

    Коментиран от #34

  • 5 Дааааа

    52 8 Отговор
    Просто е , ще седим на студено и тъмно , и скоро няма и за колите да има , рублата ще стане долар рубла скоро време . И още скачайте с/у Путин .... А зелцонски е велик артист признавам го в това , обърна целия цвят на опаки за неговите си наркоманските идеи , много е лошо когато един наркоман има власт......
  • 6 aZ #Русские своих не бросают!

    55 16 Отговор
    Умираме прави!

    Това ще стане...
  • 7 Гост13

    57 5 Отговор
    Може да взима от тук и от там, но на каква цена ?!? Благодарение на 30 години некадърно управление и унищожаване на всичко което имаме, далеч по важно е за обикновения човек да може да си позволи алтернативите които хипотетично бихме имали ако.... не се накендзаме някаде по трасето ОТНОВО!!!
  • 8 DW-пропаганден машинен

    60 8 Отговор
    Дойче Зелките са се загрижили дали, ще се самоубием ?

    Коментиран от #45

  • 9 Дойче зеле

    62 8 Отговор
    орган на окупационните войски в Германия пак дрънка врели некипели. Балтийските джуджета освен оборска тор произвеждат ли нещо?
  • 10 Распутин

    18 72 Отговор
    Нещастна Българийо ,плащай на руските главорези ако щеш и с монголски тугриси,от това те по свестни няма да станат.Единственото адекватно плащане за тях са снайперски куршуми.
  • 11 Гост13

    69 11 Отговор
    Иначе си е голям виц - да "отрежем" Русия е все едно бълхата да отреже кучето :)))))
  • 12 Ето какво ще случи

    55 12 Отговор
    И това със всички враждебни държави щото позволихме нашите политици да говорят за нас(

  • 13 Ми то е ясно

    47 2 Отговор
    Ако откаже да го купува в рубли директно ще го купува от държави които ще го купуват с рубли.
  • 14 A3e

    18 54 Отговор
    Ясно си е написано: продължаваме да плащаме в евро, а ПРЕВАЛУТИРАНЕТО В РУБЛИ СЕ ИЗВЪРШВА ОТ РУСИЯ, кое не е ясно? Путлер пак плаши гаргите, не може да спре газа, щото 3/4 от бюджета на Газпром идва от Европа. Към Китай има само 1 газопровод, ще му трябват години да построи друг, а и Китай няма мн нужда от руска газ и плаща рекордно ниски цени. Путлер има отчаяна нужда от нашите западни пари.
    Уж беше казал, че ще си плаща външния дълг в рубли, но наскоро чинно си преведе вноските във валута. Той и цялата му пасмина ви лъжат още от преди войната по 5 пъти на ден и всички му вярвате???

    Коментиран от #26, #46

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Финита

    29 5 Отговор
    На 1 април всичкото литовци бяха смели и отхвърляха, но на 2 април си откриха сметка. Следващият 1 април е след година, а само тогава са позволени глупавите шеги. България едва ли ще го дочака!
  • 17 Dddddd&

    35 7 Отговор
    Пълна измама. Две от балтийските републики спират кранчето заради ремонт. Ще видим след месец какво ще стане. А нашите канадски и американски актьори по добре е по малко да говоряг и повече да вършат.
  • 18 ХАХАХА

    34 6 Отговор
    И какво като обяви енергийна независимост. Русия на ден има $1 млр приходи. А България ще получава 5 пъти по скъп газ.
  • 19 yordan

    35 5 Отговор
    СТИГА ЛЪЖИ МИСИРИ ,ДНЕС ЛИТВА КАЗА ЧЕ ЩЕ ПЛАЩА ,90% ГАЗ ОТ РУСИЯ ИМ ИДВА. УТРЕ ИКОНОМИКИТЕ ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ВИ КОМПЕНСИРА ,И НАКРАЯ НАРОДА ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕ ,МНОГО ГО ИНТЕРЕСУВА ОТКЪДЕ Е ГАЗА КАТО ПЕТРОРА Е 3 ЛВ А ОЛИОТО 8 ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА НА ЕС
  • 20 уточнение

    16 5 Отговор
    "Позицията на Будапеща едва ли е изненада предвид близостта между премиера Виктор Орбан и руския президент."

    Какво значи "близостта" тези двамата гаджета ли са, или Орбан работи за путин?
  • 21 Голяма простотия

    22 3 Отговор
    След април избори и съд е това ги чака
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 антикомуне

    9 25 Отговор
    Стига сте писали глупости.Тази дезинформация е от методите на комунистите.Отдавна се знае,че плащането продължава да е в евро или долари.просто руснаците искат да се открие сметка в Русия и централната им банка ще обръща нормалната валута в рубли по курса за деня.
    Помня времето когато рублата беше 0,98 копейки за долар,е това време никога няма да се върне.Жалко за рубладжиите.

    Коментиран от #51

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ежко

    27 7 Отговор

    До коментар #14 от "A3e":

    Продължаваш да плащаш в ежро,ама от сметка в руска банка.Така няма как да блокираш сметки.А когато на Русия се забранява да си купува стоки от ЕС /поради санкции/, може и да се наложи да плащаш направо със злато!Усещаш ли разликата?Искаш рубли -изнасяй стоки за Русия и печели.Евро,вжро,ама като ти забранят да пазаруваш с него, то не е вече евро,а хартия!

    Коментиран от #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Комон Сенс

    17 1 Отговор
    Нашето решение би имало главно политическо значение.
    Финансово-икономически важното решение е в ръцете на Германия-Франция-Белия. Те ще решат дали газ ще се купува с рубли или не.
    Защо решението на България би било важно? Защото в момента кристализира фона на който Европа ще вземе важното решпение. Балтийксите държави логично отказаха, но Словакия се съгласи. Какво можем да напраивм ние? Изведнъж да са балтизираме, т.е. да извадим страната от собствения й контекст и да я сложим в балтийски такъв?
    Това е сложно решение и ако някой иска ние да го налагаме следва да арзвърже щедро кесията с милиарди за компенсация. Не ни вменявайте моралното задължение да губим капитал, след акто сме най-бедни, нито да се жертваме, след като сме страдали най-много и то докато ред други държави преживяха невиждан в историята си преосперитет.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 11111

    7 9 Отговор
    България няма нужда от руския газ,всички плащаме масрафа на софиянци,да спираме веднага доставките от раша

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 По - добре

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Епаа":

    би било да бъде разследван и съден за престъпленията си. Много леко инак би било. Ще се прибере в Канада и ще си харчи на спокойствие.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Всички ще плащат

    11 4 Отговор
    в рубли, инак ще е студ , глад, мизерия и разпад на ес. Бях постнал някои данни, но явно от Министелството на Истината са спуснали инструкции до къде, какво и колко.
  • 38 Сандо

    14 4 Отговор
    Нека поставим въпроса така:А кой има интерес България да не плаща газа в рубли?Защото този някой ни пречи да получаваме нормално газ на нормални цени,редовно и със сигурни доставки.Защото този някой явно ни пречи да си осигурим нормалния социален живот и нормалното и сигурно функциониране на икономиката.Защото съвсем явно този някой не желае България да бъде една нормална държава,с нормална икономика и с народ,живеещ нормален живот.Е,кажете как да го наречем този някой?Аз се сещам за една дума:Враг на Родината ми,Враг на народа ни!А от малък са ме учили,че дълг и призвание на всеки е да воюва срещу враговете на Отечеството си!
  • 39 пясъков

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дааааа":

    1рула -0,02лв

    Коментиран от #47

  • 40 мамаша

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "ежко":

    аууууу, еврото вече хартия, а рублата световна валута със един кубик рубли можеш да си купиш един хляб
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Диоген

    7 0 Отговор
    Най-обичам някой ,от сваленото стъкло на мерцедеса си, да ме учи как да ходя пеш!
  • 44 Ха ха ха

    7 2 Отговор
    И в двата случая ще стоим на студено.Бензинът ще стане по 4 ,5 лв.На управляващите не им пука ,те са подсигурени.Ако им припари под краката,ще се чупят,кой в Канада,кой е САЩ,нали от там ги ръководят.

    Коментиран от #48

  • 45 Майстор на спорта

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "DW-пропаганден машинен":

    По-скоро ни подготвят психически за вече уреденото харакири
  • 46 Майстор на спорта

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "A3e":

    Зелен си моето момче, много си зелен! Къде я прочете тая опорка, че "3/4 от бюджета на Газпром идва от Европа"? За твое сведение Газпром има официален сайт, а пък в него има цял раздел за инвеститорите - задължени са да го имат защото са публични. Та там съвсем случайно пише, че под 37% от приходите им идват от ЕС! А мък можеш да попрочетеш туй-онуй от един общоизвестен икономически сайт investing . com. Ако го направиш ще видиш, че за последните 31 дни Индия е купила от Русия количество петрол = на ПОЛОВИНАТА ОТ ПЕТРОЛА на Индия купен от Русия ЗА ЦЯЛАТА 2021! Що се отнася до дивотиите ти, че ще си плаща външния дълг в рубли, но чинно си бил превел вноските във валута - да те светна нещо елементарно за банковото дело. На деня на падежа Русия си нареди плащането за сметка на блокираните им пари на Националната банка в западни банки, след това сканира и изпрати документа на кредитополучателите доказвайки, че превода е извършен. От тук нататък по еднообразните банкови правила действащи в цял свят банката получила нареждането е длъжна да изпълни превода. Ако не го направи.. тя си носи отговорността. Никоя банка в такава ситуация няма да рискува да не извърши превода защото ще последва разбиване на световната банкова система. Освен това кредитоискателя ще си поиска парите от нея.
  • 47 Абсолютно точно

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "пясъков":

    1 рубла = 0,02 лв.; 1 литър бензин в Москва = 48 рубли х 0,02 лв = 0,96 лв. А на бас, че ти го плащаш по 3.25 лв. вече!

    Коментиран от #49

  • 48 нИ позна

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха ха":

    4 - 5 лв. е по-скоро пожелателна цена. Бензин под 8 - 10 лв. ще си е направо на промоция ако нефта скочи двойно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Магурата

    1 1 Отговор
    Ето малко инфо за рубладжиите.
    1000 рубли = 20 лева
    За останалите валути сами си ги изчислете.
    Смятайте правилно, та да не се мините. Хартията се обезценява. 🤣🤣🤣
  • 51 До антикомуне

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "антикомуне":

    Абе, ще видим , откъде изгрява слънцето,след Нова година.Добре,че сред онези- горе,има и трезвомислещи,а не са такива тъпоъгълници,като твоя милост.Ще плащаш,и песен ще пееш! Ти какво си мислиш,че от интерконектора ще ни излиза по евтино? Докарана от фичка си пайчина,компресирана под налягане,следва да се обработи до газово състояние,годна за пренос през газпровод.Добави и калкулирай цената на продавач+ превоз от хиляди километри със танкер( специален) + процент за византиеца( транзитна такса)+ местните хиени,и ще готвиш на дърва.И това не става,че или изобщо нямаш комин,а дървата са стотачка за кубик.Д,ва и Вутешкото мислене: Не сакам да съм добре,а сакам на Нане да му е зле!
    П
  • 52 3232323232

    0 0 Отговор
    Ще плащаме няма как. Да си затварят малко устата нашите политици че заради тъпите им глави ще пострадат обикновените хора. Ние сме толкова бедна и малка държава ,че трябва леко да си снишим и да си гледаме интересите. Както каза Унгареца......Няма да позволя проблемите от тази воина да се стоварят върху хората ми.